Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ήταν από εκείνα τα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση που χρειάστηκε να… κολυμπήσουν από νωρίς στα βαθιά της πανδημίας, καθώς η Λάρισα βρέθηκε στο επίκεντρο της εξάπλωσης του κορωνοϊού από το πρώτο κιόλας κύμα.

Έκτοτε, η Περιφέρεια βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης, με τον ίδιο να αψηφά το πολιτικό κόστος των αμφισβητιών του εμβολιασμού και να καλεί τους πολίτες να σκεφτούν «με την κοινή λογική», να παραμερίσουν το φόβο και να συγκρίνουν το σήμερα με την περίοδο της πανδημίας χωρίς την ύπαρξη των εμβολίων.

Ο κ. Αγοραστός προειδοποιεί πως η κατάσταση που ζούμε είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη με κίνδυνο να αγγίζει τις διαστάσεις του μυθικού κατακλυσμού του Νώε, ενώ καυτηριάζει την πολυφωνία της επιστημονικής κοινότητας, εκτιμώντας πως θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο να υπάρχει ένας ενιαίος και ξεκάθαρος λόγος που δε θα προκαλούσε αμφιβολίες στην κοινωνία.

Τέλος, σχολιάζει και την πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία κρίσιμη καμπή της πανδημίας. Λέγαμε ότι το καλοκαίρι θα χαλαρώναμε σε σχέση με το χειμώνα και την πολύμηνη καραντίνα, αλλά οι επιστημονικές εκτιμήσεις έπεσαν έξω…

Είναι ένας απρόβλεπτος ιός, μία απρόβλεπτη πανδημία που εξελίσσεται διαρκώς. Εκείνο που ξέρουμε και είναι σίγουρο, είναι πως ο ιός μεταλλάσσεται κάθε φορά που προσβάλει ένα άλλο άτομο, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η μετάλλαξη αυτή πολλές φορές τον καθιστά πιο επικίνδυνο που μπορεί να φθάσουμε στα όρια να «μηδενιστεί το κοντέρ» όλων των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα και να χρειαστεί επανεκκίνηση των διαδικασιών. Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα είναι καταστροφικό για τον πλανήτη, για όλους μας, για κάθε άνθρωπο. Το μόνο σίγουρο όπλο που διαθέτει σήμερα ο πλανήτης είναι το εμβόλιο, για να χτιστεί η ανοσία που χρειαζόμαστε, για να μη μεταφέρεται ο ιός από άτομο σε άτομο και μεταλλάσσεται. Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι κάποιων, αλλά είναι το μόνο μας όπλο. Τώρα, αν έχει παρενέργειες είναι θέμα των επιστημόνων.

Αυτή η άρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει λάβει κινηματικό χαρακτήρα και αυτό το «κίνημα» αμφισβητεί την ίδια την επιστήμη. Ως ακαδημαϊκός, πώς νιώθετε βλέποντας ανθρώπους οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς γνωστικό υπόβαθρο, κατακεραυνώνουν την επιστημονική κοινότητα;

Υπάρχει ένας ανορθολογισμός, διότι αν γυρίσουμε στο παρελθόν πριν το εμβόλιο και κάνουμε σύγκριση με το τώρα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε μείωση των επικίνδυνων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, της πίεσης στις εντατικές… Τώρα βλέπουμε μόνον μία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της ταχείας μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού. Γι’ αυτό ακριβώς επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός ώστε να μη βρίσκει ο ιός χώρο, να προσβάλει άλλους ανθρώπους και να κινδυνεύουμε από νέες μεταλλάξεις. Αν χτιστεί το τείχος ανοσίας, δε θα έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες είναι σήμερα ό,τι πιο επικίνδυνο στον πλανήτη.

Γιατί όμως αυτή η έντονη αμφισβήτηση;

Γιατί η επιστημονική ελίτ δεν κατάφερε να στείλει σαφέστατο μήνυμα. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα κοινό ανακοινωθέν απ’ όλους τους επιστήμονες για όλα τα ζητήματα. Αν π.χ. θα πρέπει να εμβολιαστούν οι νεαρές ηλικίες. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις ανακοινώσεις γιατί ο ιός είναι δύσκολος και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Άρα η επιστημονική κοινότητα φέρει ευθύνες ως προς την επικοινωνία. Η πολιτεία έχει ευθύνες;

Δε νομίζω. Βλέπετε ότι σε όλο τον πλανήτη η κατάσταση είναι ίδια. Το φαινόμενο είναι πλανητικό και γι’ αυτό προκαλεί τόσες πολλές απόψεις και θεωρίες. Για παράδειγμα προχθές ειπώθηκε η θεωρία πως η πανδημία αυτή μπορεί να λάβει διαστάσεις του μυθικού κατακλυσμού του Νώε. Άρα, χρειαζόμαστε ενιαίο, σοβαρό λόγο και επιχειρήματα. Ποια κατάσταση προτιμάτε; Έγκλειστοι, με πολλά θύματα και τα νοσοκομεία γεμάτα, να μη μπορεί κάποιος να κάνει μία εγχείρηση καρδιάς γιατί δεν υπάρχουν κλινικές διαθέσιμες ή τη σημερινή κατάσταση που έχει μειωθεί η πίεση; Βλέπετε τη διαφορά και τη διαφορά αυτή την έκανε το εμβόλιο. Ως προς το ποιο εμβόλιο είναι καλό, δε μπορώ να τοποθετηθώ γιατί είναι επιστημονικό αντικείμενο.

Να στείλουμε ένα καθαρό και συνολικό μήνυμα, όλοι μαζί. Το μήνυμα είναι «ναι στο εμβόλιο».

Υπάρχει όμως μία μερίδα πολιτών κ. Αγοραστέ που… “ξέρει” και από εμβόλια και το ερώτημα είναι πως μπορεί να αλλάξει αυτό το αρνητικό κλίμα. Η κυβέρνηση σας ζήτησε να «βάλετε πλάτη» στην επικοινωνιακή εκστρατεία, κάτι που βέβαια εσείς το κάνετε από καιρό χωρίς να σας το ζητήσει κανείς. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι συνάδελφοί σας στην αυτοδιοίκηση την ίδια στρατηγική βάζοντας το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή…

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού πρέπει να γίνεται πάντα επίκεντρο των άνθρωπο. Το εμβόλιο το κάνεις για τον εαυτό σου, για τον άνθρωπο. Η ημερίδα που κάναμε πρόσφατα έγινε γιατί το ήθελαν οι άνθρωποι, να ενημερώσουμε τους ανθρώπους. Να στείλουμε ένα καθαρό και συνολικό μήνυμα, όλοι μαζί. Το μήνυμα είναι «ναι στο εμβόλιο».

Στους συναδέλφους σας αυτοδιοικητικούς που φοβούνται να βγουν μπροστά τι έχετε να πείτε;

Ο φόβος προέρχεται από τον ιό. Γιατί αυτός ο ιός μπορεί να φέρει οικονομικό θάνατο και πολλές αλλαγές που δεν τις έχουμε δει ακόμη. Είμαστε ακόμη στο χρονικό διάστημα της επήρειας της πανδημίας και της προσπάθειας να βγούμε από αυτή. Η προσπάθεια απέναντι στον ιό πρέπει να συνεχιστεί και να είναι καθολική.

Σε όλους εκείνους που προβληματίζονται σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, τι μήνυμα στέλνετε;

Τους καταλαβαίνω πραγματικά, είναι ένα ζήτημα αυτό, όμως ο καθένας έχει την ευθύνη του. Ο φόβος όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος σ’ αυτήν περίπτωση. Ας βάλουν τη λογική κάτω και ας δούνε: Αυτοί που εμβολιάστηκαν και νόσησαν, πώς νόσησαν; Εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν και νόσησαν, πώς νόσησαν; Δύσκολα. Τα κατάλοιπα που αφήνει ο ιός μετά τη νοσηλεία, τα ξέρει κανείς; Ας ρωτήσουν αυτούς που έχουν νοσήσει, να δουν τη διαφορά. Να κρίνουν, δε θέλουμε να επιβάλουμε τίποτα και σε κανέναν. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας είχαμε 33 εισαγωγές. Για να πας στο νοσοκομείο σημαίνει πως δεν το περνάς απλά, έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλοι τους ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν τυχαίο αυτό;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει έργα ύψους 5 δις ευρώ στη Θεσσαλία, μέσα σε μία περίοδο με μνημόνια, capital controls και οικονομική δυσπραγία και βέβαια όχι στα «χρυσά χρόνια» του παρελθόντος.

Θα ήθελα κ. Περιφερειάρχη να κλείσουμε την κουβέντα με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδε το φως της δημοσιότητας σε αθηναϊκή εφημερίδα μία δημοσκόπηση, όπου απολαμβάνετε πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη γιατί πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται περισσότερα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια της δημιουργίας και της δημιουργικής ανατροπής που κάνουμε. Γιατί εμείς έχουμε δώσει μία άλλη ταυτότητα στην αυτοδιοίκηση. Μία αυτοδιοίκηση για όλους, με έναν υπερκομματικό πατριωτισμό, ανοιχτές πόρτες, πολλή και παραγωγική δουλειά. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει έργα ύψους 5 δις ευρώ στη Θεσσαλία, μέσα σε μία περίοδο με μνημόνια, capital controls και οικονομική δυσπραγία και βέβαια όχι στα «χρυσά χρόνια» του παρελθόντος. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον προσπαθήσαμε να δώσουμε το καλύτερο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω