Χιλιάδες σολομοί στον ποταμό Κολούμπια στις Δυτικές ΗΠΑ φέρουν εμφανή εγκαύματα. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας τους τελευταίους δυο μήνες, που έφθασε σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου, τα νερά του ποταμού θερμάνθηκαν τόσο πολύ, απο τον παρατεταμένο καύσωνα προκαλώντας τους, δερματικά εγκαύματα.
Την ίδια ώρα στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία, οι ξαφνικές αλλά ιδιαιτέρως έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε άτακτη φυγή τους επισκέπτες της τουριστικής περιοχής. Τις βροχές ακολούθησαν κατολισθήσεις και χάος στους δρόμους των πόλεων.
Και αυτά συμβαίνουν, καθως η πύρινη κόλαση συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της γης και ο μεγάλος κοραλλιογενής υφαλος οξειδώνεται και πεθαίνει εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου.
«Οι επιπτώσεις είναι ήδη εδώ και τώρα, είναι μια κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης» λέει ο Καθηγητής Επιστημών Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Duke, Ντριου Σίντελ.
11.000 επιστήμονες από 153 χώρες, μέτρησαν τις ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη και διαπίστωσαν πως οι 16 από τις 31 κινούνται εκτός ορίων, ευρισκόμενες στα όρια της κατάρρευσης.
- Ρεκόρ η συγκέντρωση αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα με 416 μέρη ανά εκατομμύριο ενώ δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 350
- Η μέση θερμοκρασία γης αυξήθηκε κατά 1.2 C με όριο ασφαλείας τον 1,5 βαθμό και με την τάση να δείχνει ότι θα υπερβεί τους 3 βαθμούς Κελσίου
- Τα 5 τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα όλων των εποχών
- Γροιλανδία και δυτική Ανταρκτική χάνουν κάθε χρόνο 31% περισσότερο πάγο σε σχέση με πριν 15 χρόνια
- Το ph των θαλασσών, που απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πέφτει σε επίπεδα ρεκόρ καθως οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται και η θαλάσσια ζωή πεθαίνει
- Η εντατικη εκτροφη 4 δισ. ζώων παγκοσμίως εκτοξεύει τα αέρια του θερμοκηπίου συνεισφέροντας κατα 14,5% % στην κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα μειώνει κατά 1,1 εκατ. εκτάρια τον χρόνο την έκταση των τροπικών δασών που μετατρέπονται σε βοσκοτόπια.
«Η εκτροφή ζώων δεν είναι βιώσιμη για τον πλανήτη και αποτελεί βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η ακτιβίστρια Τζένεσις Μπάτλερ.
«Σε αυτή την έκθεση για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, παρουσιάζουμε 6 βήματα, λύσεις, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο επικεφαλής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, Γουίλιαμ Ριπλ.
Στον οδικό χάρτη για την απόκρουση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνονται συγκεκριμένα βήματα: Λιγότερο κρέας, περισσότερη καθαρή ενέργεια, κατάργηση του άνθρακα και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων που απαξιώθηκαν από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου