Με την υιοθέτηση της διακήρυξης και την επανεκλογή του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα, ολοκληρώθηκε η επετειακή 30η συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στη Χαλκιδική. «Ευχαριστώ τους συναδέλφους για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, με την ομόφωνη επανεκλογή μου στη θέση του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας» δήλωσε αμέσως μετά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και σημείωσε: «Την εμπιστοσύνη τους την εκλαμβάνω ως επιβράβευση του έργου που επιτελεί ο θεσμός στον οποίο ηγούμαι τα τελευταία χρόνια. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω και στη νέα μου θητεία να πορεύομαι στον ίδιο δρόμο της προώθησης των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, της ενότητας των Ορθοδόξων, και της εμπέδωσης της ειρήνης και συνεργασίας με άλλους διεθνείς διακοινοβουλευτικούς θεσμούς σε Δύση και Ανατολή».

Νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του θεσμού, έπειτα από σχετική πρόταση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, εξελέγη ο Πολωνός βουλευτής Ευγένιος Τσικβίν, ο οποίος αντικαθιστά τον μέχρι πρότινος προεδρεύοντα, μέλος της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Σημειώνεται ότι στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι 19 κοινοβουλίων, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν.

Επίσης, η Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη που εισηγήθηκε ο ΓΓ της ΔΣΟ στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής:

– Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γεωργίας και της Παλαιστίνης, την εισβολή στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Καλούμε δε τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και την επικράτηση της ειρήνης. Καλούμε εν γένει σε ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων σε κάθε σημείο του πλανήτη, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπιστικών αξιών.

– Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή απειλής ή χρήσης βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας.

– Επίσης, καταδικάζουμε κατά τρόπο απερίφραστο πράξεις βεβήλωσης και καταστροφής ιερών θρησκευτικών συμβόλων, όπου και από όποιον γίνονται, όπως πρόσφατα συνέβη με την καύση του Κορανίου στη Σουηδία.

– Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που προκαλούν, μεταξύ άλλων, οι ένοπλες συρράξεις και η φτώχεια και τονίζουμε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία με στόχο την εξάλειψη των αιτίων που οδηγούν στη μετανάστευση και τη διαχείριση του φαινομένου αυτού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον λεπτομερή απολογισμό του έργου της προηγούμενης περιόδου εισηγήθηκε η επόμενη συνέλευση να είναι αναθεωρητική, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία του διεθνούς θεσμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μετά από μια τριαντάχρονη πορεία, όπου καταδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης της οργάνωσης και η θετική της συμβολή στα διεθνή κοινοβουλευτικά ζητήματα, αλλά και στον χώρο της Ορθοδοξίας εν γένει, είναι εύλογο να συζητήσουμε τρόπους για την πιο εύρυθμη λειτουργία της».

Προς τούτο πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού με πρόεδρο τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Πανίκο Λεωνίδου, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης τις αναγκαίες τροποποιητικές πρωτοβουλίες, τις οποίες εντέλει θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενη Γενική Συνέλευση.

Η επετειακή Συνέλευση της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με ειδική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης του θεσμού κατά την οποία, σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, μίλησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ήταν παρόντες στην ιδρυτική πράξη που έλαβε χώρα στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, το 1993. Συγκεκριμένα, τις αναμνήσεις τους κατέθεσαν ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ο επίσκοπος Αμβρόσιος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Αγγελοπουλος, ο Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Χρήστος Οικονόμου, ο Πολιτικός Επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας και ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, ενώ νωρίτερα, ο υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ Κυριάκος Μωυσίδης ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Η ίδρυση και η πορεία της ΔΣΟ, 1993-2023, ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για το παρόν και το μέλλον».

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην επετειακή Συνέλευση της ΔΣΟ πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω