Τον μύθο του κόκκινου υδράργυρου φαίνεται πως έζησαν Τρικαλινοί, που σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις της Αστυνομίας των Τρικάλων έφθασαν μάλιστα σε… προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά του, παρότι ποτέ δεν έχει αναφερθεί η σύστασή του, ενώ για την ύπαρξή του οι αναφορές παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και σε αναρίθμητες ταινίες κατασκοπείας.
Η έρευνα της Αστυνομίας των Τρικάλων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Ελευθερίας” με αφορμή υπόθεση κλοπών αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς είχε ως αποτέλεσμα τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και τις φυσικές παρακολουθήσεις. Όπως αυτή πέρυσι, όπου δύο Τρικαλινοί βρέθηκαν σε αρτοζαχαροπλαστείο της Λάρισας και συναντήθηκαν με άλλους δύο που επιδείκνυαν κιόλας φωτογραφίες με… κόκκινο υδράργυρο. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο ένας θα συνόδευε τον άλλο στην Αθήνα, προκειμένου να κάνει ανάληψη 90.000 ευρώ «που απαιτούνταν για την αγορά δείγματος κόκκινου υδραργύρου», ενώ ο τρίτος διαβεβαίωνε ότι θα αναμένει στον Βόλο και στο γραφείο… ειδικού, που θα διενεργούσε «τον έλεγχο γνησιότητας του υλικού». Στην ίδια συνάντηση ο ένας Τρικαλινός επιδείκνυε, επίσης, σε συνομιλητή φωτογραφίες από «ένα αρχαίο αντικείμενο, μεγάλης αξίας, το οποίο περιέγραφαν ως «τορά», αρχαίο εβραϊκό βιβλίο και του ζήτησε να μεσολαβήσει για την ανεύρεση αγοραστών, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα την τιμή τού εν λόγω αντικειμένου στα 20.000.000 ευρώ».
«ΑΣΤΑΘΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ»
Από την έρευνα της Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 εμπλεκομένων, αλλά τελικά ως και κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Moμονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμφθηκαν δύο, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε στο μεσοδιάστημα. Έτσι, μοναδικός κατηγορούμενος παρέμεινε ένας 64χρονος Τρικαλινός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή (ορισμένων) όπλων, ενώ κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία πράγματος αφιερωμένου σε αυτήν, καλλιτεχνικής, ή αρχαιολογικής, ή ιστορικής σημασίας.
Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή δίκη δεν… έπληξαν, όπως δεν έπληξαν επίσης και όσοι διάβασαν τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών που υπέκλεψε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Σε μία από αυτές αναφέρεται πως εμπλεκόμενος «βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με έναν υπήκοο Ουκρανίας αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος είναι αξιωματικός του Ουκρανικού Στρατού, προκείμενου να αγοράσει «κόκκινο υδράργυρο». Σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες έχει συναντηθεί αρκετές φορές μαζί του» για τον σκοπό αυτόν. «Ενώ σε κάποιες από αυτές αναφέρεται ότι στο παρελθόν ο Ουκρανός στρατιωτικός είχε εμπιστευτεί στον» εμπλεκόμενο «μία ποσότητα κόκκινου υδράργυρου, προκειμένου να τη φυλάξει σπίτι του. Η επίμαχη ποσότητα κόκκινου υδραργύρου, σύμφωνα πάντα με τις επίμαχες συνομιλίες, βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, φυλάσσεται σε ειδικό μπουκάλι και ζυγίζει περί τα τρία κιλά. Ιδιοκτήτες αυτής φέρεται να είναι τρεις αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού, μεταξύ των οποίων είναι και ο σύνδεσμος» του Τρικαλινού εμπλεκόμενου. «Οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους, προκειμένου αρχικά να τους δειγματίσουν ποσότητα που στις περισσότερες συνομιλίες προσδιορίζεται στα 3 γραμμάρια.
Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει τη διενέργεια ειδικού ελέγχου (τεστ) της συγκεκριμένης ποσότητας προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα αυτής. Για τον δειγματισμό των τριών γραμμαρίων απαιτείται χρηματικό ποσό το οποίο στις περισσότερες συνομιλίες προσδιορίζεται στις 90.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τις ανωτέρω συνομιλίες, η μεταφορά του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ειδική συσκευασία, καθώς το υλικό (κόκκινος υδράργυρος) είναι ασταθές, με επικίνδυνες ιδιότητες. Σε περίπτωση που κατά τον δειγματισμό διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού, δηλαδή ότι όντως πρόκειται για κόκκινο υδράργυρο, οι εμπλεκόμενοι προτίθενται να διαμεσολαβήσουν για την αγορά ολόκληρης της ανωτέρω ποσότητας, η αξία της οποίας προσδιορίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚ. ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ
Στο πλαίσιο της δίκης χθες κατέθεσε αστυνομικός των Τρικάλων, ο οποίος χαρακτήρισε αστικό μύθο την ύπαρξη του κόκκινου υδράργυρου, μετά και το ερώτημα που απευθύνθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ακούγοντας τις συνομιλίες των εμπλεκομένων. Στις συνομιλίες περιλαμβανόταν και αναφορές για προσωπικά αντικείμεnα της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας, αλλά και πίνακες που εκλάπησαν από το… παλάτι του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, λίγο μετά την εκτέλεσή του. Μετά τον αστυνομικό κατέθεσε και ιερέας ναού της Δέσης Τρικάλων, ναό από τον οποίο ο δεύτερος και εκλιπών πλέον συγκατηγορούμενος του 64χρονου παραπέμφθηκε για την κλοπή ενός δερματόδετου Πεντηκοστάριου σε κυριλλικό αλφάβητο του 1805, αλλά και για την κλοπή αγίων δισκοπότηρων. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος απεβίωσε στο μεσοδιάστημα, παύτηκε η δίωξή του.
Έτσι, ο 64χρονος Τρικαλινός βρέθηκε μόνος του χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ στην απολογία του απέδωσε τα λεγόμενα στις συνομιλίες που υπέκλεψε η Αστυνομία σε… φιλολογικές συζητήσεις. Τόνισε πως ο ίδιος πλανήθηκε και έπεσε θύμα, ενώ όσα έργα και πίνακες ζωγραφικής κ.λπ. βρέθηκαν στην κατοχή του, τα αγόρασε από το Μοναστηράκι.
Μετά και την εισαγγελική πρόταση, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τον έκρινε αθώο για το αδίκημα της κλοπής, αλλά τον έκρινε ένοχο για την παράνομη και τοχή (κάποιων) όπλων, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους (με τριετή αναστολή) και χρηματική ποiνή 600 ευρώ. Σημειώνεται πως μετά από έρευνα στο σπίτι του 64χρονου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν οξειδωμένα όπλα (περίστροφα, πιστόλια), φυσίγγια, όπως και οξειδωμένες ξιφολόγχες, καθώς και ένα τούρκικο ξίφος Α’ Παγκόσμιου Πολέμου με τη θήκη του.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις