Την άποψη ότι τα επόμενα χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο “Ιανός” που έπληξε και την περιοχή μας θα είναι συχνότερα και το ένα θα συμπαρασύρει το άλλο εντείνοντας τον κίνδυνο μεγάλων καταστροφών,
γι’ αυτό και απαιτείται άμεσα η αναθεώρηση όλων των επιχειρησιακών σχεδίων, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Ευθ. Λέκκας, μιλώντας στο 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Οικόσφαιρας “Κλιματική Αλλαγή – Αντιπλημμυρική Θωράκιση – Προστασία και Ανόρθωση Παραποτάμιων Οικοσυστημάτων Ν. Καρδίτσας που άρχισε σήμερα και συνεχίζεται αύριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
«Η έκταση που πλημμύρισε από τον Ιανό στην περιοχή μας ήταν τριπλάσια της έκτασης των σχεδίων πλημμύρας που είχαν περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνων και είχαν εκπονηθεί το 2017.Ο Ιανός τα υπερκέρασε κατά 3 φορές. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο το οποία μας δημιουργεί διάφορους προβληματισμούς. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα σχέδια, λόγω της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί άλλα δεδομένα; Τα επόμενα χρόνια όλα αυτά τα φαινόμενα ουσιαστικά θα συμπαρασύρουν το ένα το άλλο προκαλώντας μια πολυπλοκότητα και συνθετότητα κινδύνων καταστροφών και κρίσεων. Θα υπάρχει εμφάνιση λόγω της κλιματικής κρίσης νέων μορφών κινδύνων και καταστροφών που παλαιότερα δεν υπολογίζαμε, θα υπάρχουν παγκόσμιες κρίσεις και κίνδυνοι και βέβαια αν πάμε στο περιβάλλον το ξέρουμε πλέον πολύ καλά όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Για όλα αυτά χρειάζονται νέα επιχειρησιακά σχέδια. Η επιστημονική κοινότητα έχει προχωρήσει μπροστά, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια υστέρηση με την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην πατρίδα μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας που ήταν ο πρώτος εισηγητής της πρώτης ημέρας του συνεδρίου που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν λόγω του υψηλού επιπέδου όλων των εισηγητών.
Το διαδικτυακό συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του Πρόεδρου του ΓΕΩΤΕΕ , καθ. κ Σπ. Μάμαλη, καθώς και τους Δήμαρχου Σοφάδων και εκπροσώπου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθαν. Σκάρλου οι οποίοι εξήραν την σημασία των ζητημάτων που θα απασχολήσουν το συνέδριο, «θέματα που θα έπρεπε να συζητηθούν χθες» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκάρλος. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Οικόσφαιρας κ. Σωκ. Βασιλάκος επισημαίνοντας ότι στόχος του συνεδρίου είναι αφενός η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και αφετέρου η άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Λέκκα, ενώ το συνέδριο συνεχίστηκε με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Επίκουρου Καθηγητής ΓΠΑ, Τηλεπισκόπηση στις Γεωλογικές & Γεωπονικές Επιστήμες κ. Εμ.Ψωμιάδη, με θέμα «Δεδομένα Παρατήρησης της Γης για την Παρακολούθηση και Μελέτη των Πλημμυρικών Φαινομένων» των Πολιτικών Μηχανικών κ.κ Άκη Ζαρκαδούλα, Δημ. Καλοδούκα και Ιωαν. Καραβοκύρη, μέλη της Ομάδας Μελέτης των 1ων Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Θεσσαλίας που αναφέρθηκαν στην κατάρτιση των «Χαρτών Επικινδυνότητας και Κινδύνων Πλημμύρας» και του Αρχιτεκτονα Πολεοδόμου κ. Θαν. Ανδρίτσου με θέμα «Συμμετοχικές Χωρικές Στρατηγικές και Προσαρμογή των Πόλεων στην Κλιματική Αλλαγή»
Στη 2η θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα: «Οι ευρωπαϊκες πολιτικές για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις» εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, Στρατηγικής και Διαχείρισης, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ειδικών για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις κ. Μ. Βασιλάκου, η Αρχιτέκτων Μηχανικός ΥΠΕΝ, Συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Κ. Σιούντρη και ο Αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ κ. Γ. Ευθυμίου ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της αστικής και περιαστικής παρόχθιας βλάστησης ως πράσινο ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων και στην ανάγκη αξιοποίησης του περιαστικού άλσους της Παπαράντζας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η 3η θεματική ενότητα της 1ης ημέρας με θέμα « με «Αντιπλημμυρική Θωράκιση» αρχικός εισηγητής της οποίας ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Δ/ντής Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων κ. Μ. Σαπουντζής που πραγματεύτηκε το θέμα «Συστήματα Αντιπλημμυρικής Προστασίας και Αξιοποίησης Νερού»
Ακολούθησε η εισήγηση του συμπολίτη Πολιτικού Μηχανικού – Μελετητή Υδραυλικών Έργων κ. Κώστα Πιστρίκα, με θέμα «Καρδίτσα Πλημμυρισμένη Πόλη: Σκέψεις και Προβληματισμοί» κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την άποψη ότι παρά τη αδιαμφισβήτητη σφοδρότητα του Ιανού είναι πολύ πιθανό να είχε αποφευχθεί ο πλημμυρισμός της πόλης αν είχαν γίνει τα υδραυλικά έργα κατά μήκους του συλλεκτήρα 3, ποταμός Γαβρας σε μήκος 5,5 χλμ και του ποταμού Καράμπαλη από τη συμβολή του συλλεκτήρα 3.2 μέχρι τη γέφυρα Καρδίτσα- Αθήνα σε μήκους 2,6 χλμ και έθεσε το ερώτημα γιατί από το 1994 μέχρι σήμερα δεν φρόντισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να υλοποιήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ενώ καταλόγισε και απουσία σχεδίου άμεσης παρέμβασης σε κρίσιμα σημεία και απέδωσε σαφώς ευθύνες στην Περιφερειακή και τη Δημοτική Αρχή.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση των κ.κ. Καλοδούκα, Καραβοκύρη και Ζαρκαδούλα, με θέμα «Στόχοι Σχεδίου Διαχείρισης Πλημμύρας και Πρόγραμμα Μέτρων»
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται αύριο από τις 10.30 π.μ. με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε δύο θεματικές ενότητες: « Φράγματα, ταμιευτήρες νερού, ποιότητα νερών: Εμπειρία και σύγχρονες πρακτικές» και «Προστασία, αξιοποίηση και ανόρθωση των παραποτάμιων οικοσυστημάτων». Για πληροφορίες σύνδεσης και το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Οικόσφαιρας: www.oikosfaira.gr
karditsalive.net / Κωστής Κριτσιάνης