Σαν μανιάτικο πυργόσπιτο που αποφάσισε να μετακομίσει στην Θεσσαλία, ορθώνεται μέσα στις γραφικές παλιές γειτονιές της Τσαριτσάνης, ο Πύργος Μάμτζιου (ή Μαμτζιουρίδη). Είναι ο μόνος σωζόμενος από τους τρεις πύργους («κονάκια») που υπήρχαν παλιότερα στην όμορφη κωμόπολη του Δήμου Ελασσόνας.

Κτίσθηκε γύρω στο 1770 (ίσως και λίγο νωρίτερα) από ξακουστούς Ζουπανιώτες πετράδες (Από το Ζουπάνι-Πεντάλοφο Βοΐου Κοζάνης). Τα πολύ μικρά παράθυρα, οι 71 οπές-πολεμίστρες και οι καταχύστρες (που χρησιμοποιούνταν για να ρίχνουν καυτό λάδι στους επιτιθέμενους) μαρτυρούν τον αμυντικό χαρακτήρα του κτίσματος. Ο ύψους 15 μέτρων πύργος είναι τριώροφος και διαθέτει ημιυπόγειο με βάθος 1,8 μέτρα.

Βρίσκεται απέναντι από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ πολύ κοντά του θα βρείτε άλλο ένα σημαντικό κτήριο της Τσαριτσάνης, το παλιό πέτρινο σχολείο, που οικοδομήθηκε το 1910 και ονομάστηκε «Οικονόμειος Σχολη» προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη, Κωνσταντίνου Οικονόμου.

Η Τσαριτσάνη φέρει τον τίτλο «Ιστορική και Μαρτυρική Κοινότητα» στη μνήμη των 52 συνολικά Τσαριτσανιωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς, το 1943 και από τους Γερμανούς, το 1944.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω