Μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2025 θα ολοκληρωθούν οι 19 παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους χειμάρρους της Μαγνησίας και το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και μία σειρά αναπλάσεων αλλά και ενός κλειστού γυμναστηρίου στίβου στο Βόλο. Επιπλέον  σε ένα μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις σε βαρέα μέταλλα, διοξίνες και άλλες ουςσίες στο χώμα γύρω από βιομηχανίες της Μαγνησίας έπειτα από σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας.

Τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση του δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης ενώ αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της διεπιστημονικής επιτροπής για την διαχείριση της Κάρλας και του Παγασητικού.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων, Άννας Μαρία Παπαδημητρίου, η Μαγνησία έλαβε το 40% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για τον καθαρισμό κυρίως των ρεμάτων από όπου απομακρύνθηκαν ένα εκ τόνοι φερτές ύλες. Σημείωσε δε ότι ότι το 85% των ρεμάτων δεν είχαν καθαριστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, στην  ΠΕ Μαγνησίας υλοποιήθηκαν έργα σε 58 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 33.045.000 ευρώ. Αναλυτικά: Καθαρισμός κατά μήκος 4,5χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά του Δήμου Βόλου. Καθαρισμός κατά μήκος 3,4χλμ της κοίτης του ρέματος Κραυσίδωνα του Δήμου Βόλου. Καθαρισμός κατά μήκος 1,8χλμ της κοίτης του ρέματος Μπελεγρίνου στα Καλά Νερά του Δήμου Ν. Πηλίου. Καθαρισμός κατά μήκος 2,0χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά στο Δ.Δ. Αλμυρού.

Ο Δ. Κουρέτας για έργα, αποζημιώσεις, αποπληρωμές, αερορύπανση και ρύπανση εδάφουςΟ Δ. Κουρέτας για έργα, αποζημιώσεις, αποπληρωμές, αερορύπανση και ρύπανση εδάφους

Στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ ευρώ: Καθαρισμός ρεμάτων Βρυχώνα, Φυτόκιου, Αγ. Παρασκευής, Ξηριά-Λουζίνικου στον Δήμο Βόλου, Πλατανιά, «Μελανής», Μηλίνας, Λεφόκαστρου, Χόρτου & Μεγάλης Πάου, Πάλτση, Λυρή στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Ξηριά, «Σαλαμπριά», Χολορέματος στον Δήμο Αλμυρού, Χορευτού, Άγιου Ιωάννη και Άγιου Δημητρίου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βελεστίνου. Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Μικρού Περιβολακίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Εργασίες αποκατάστασης ρέματος Κραυσίδωνα Αηδονοφωλιές. Καθαρισμός τεχνικών οδών και αποκατάστασης Εθνικής Οδού και διευθέτηση ρέματος Ποτιστικών Ξυνόβρυσης. Τα έργα αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε τέσσερις μήνες.

Μετρήσεις σε βαρέα μέταλλα, διοξίνες

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε σήμερα πως σε ένα μήνα θα έχει στα χέρια του τις μετρήσεις από βαρέα μέταλλα και διοξίνες γύρω από τα εργοστάσια όπως η ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία, μετά τη σύμβαση που υπέγραψε με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώ αναμένονται νέες μετρήσεις για τον Παγασητικό αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Βόλου, δείχνουν πως τα νερά είναι καθαρά και ασφαλή ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τα ψάρια.

Οι αποζημιώσεις των Επαγγελματιών και η ανάπλαση στις Αλυκές

Οι αποζημιώσεις των επαγγελματιών στο παραλιακό μέτωπο που υπέστησαν ζημιές από τα νεκρά ψάρια, ύψους τριών εκ. Ευρώ,  έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια και σύντομα θα κατανεμηθούν καθώς απομένει ένα διάστημα για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία από τους πληγέντες. Σε ότι αφορά την μεγάλη ανάπλαση των Αλυκών, ύψους 1,5 εκ. Ευρώ, τα χρήματα από την Περιφέρεια έχουν «περάσει» στον Δήμο Βόλου και αναμένεται να ανταποκριθεί τυπικά στην πρόσκληση αποδοχής.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε επίσης πως το κτίριο της Πυροσβεστικής έχει έτοιμη πλέον μελέτη και σύντομα θα δημοπρατηθεί, ενώ ζήτησε από υπουργούς  και βουλευτές να πιέσουν ώστε η Κομισιόν να αποδεχθεί να δοθεί το ποσό που αιτήθηκε η Περιφέρεια για αποζημιώσεις τις επιχειρήσεις. Επίσης ανέφερε ότι θα προχωρήσει η ανάπλαση του ΝΟΒΑ, και αρχές Νοεμβρίου δημοπρατείται το έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου Στίβου κοντά στο Πανθεσσαλικό.

Ταυτόχρονα στον “αέρα’ θα βγει και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ύψους 300.000 ευρώ για την Μαγνησία.

Τέλος τόνισε ότι τα χρήματα που οφείλονται σε εργολάβους στη Μαγνησία από τα έργα αποκαταστάσεων της Περιφέρειας θα έχουν πλήρως αποπληρωθεί μέχρι τέλος του 2024, αν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συνάμα, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά, καθώς «πέρυσι κάηκαν 123.000 στρέμματα, φέτος 3.000 στρέμματα με τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών». Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση της πανώλης αλλά και των κουνουπιών.

Έργα κεντρικής κυβέρνησης

Αναφορικά με τα έργα ορεινής υδρονομίας προϋπολογισμού 200 εκ. Ευρώ, που έχει αναλάβει να υλποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το ΤΑΙΠΕΔ, τελευταίες υπληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, ενώ τα έργα στο Πήλιο που έχει αναλάβει το υπουργείο θα ξεκινήσουν τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει από την ενημέρωση που είχε από κυβερνητικά στελέχη ο κ. Κουρέτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω