Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Με την καθημερινή πρόοδο της επιστήμης, αισιοδοξούμε ότι δεν θα αργήσει εκείνη η ημέρα που θα καθιστά τη σημερινή ημέρα υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης και δράσης κατά του καρκίνου του μαστού, αχρείαστη.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, σήμερα στρέφουμε το βλέμμα μας και ανοίγουμε διάπλατα την αγκαλιά μας, σε όλες εκείνες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, που έχουν διαγνωστεί και παλεύουν με τονκαρκίνο του μαστού.

Στον δύσκολο δρόμο που οι ασθενείς συνάνθρωποί μας βαδίζουν,δεσμευόμαστε πως θα είμαστε εδώ και πλάι τους, για να τους δώσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα, από τα δικά μας αποθέματα.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να γιατρευτεί και είναι πλέον αναρίθμητα τα παραδείγματα που καθημερινά το αποδεικνύουν.

Παράλληλα, δεν ξεχνάμε πως η πρόληψη αποτελεί την ‘’πρώτη γραμμή’’ άμυνας μας στον πόλεμο εναντίον του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, αφού τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως ηλικίας, σταδίου νόσου και θεραπείας, είναι 91% στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, 86% στα 10 χρόνια από τη διάγνωση και 80% στα 15 χρόνια από τη διάγνωση.

Το ΠΑΣΟΚ, αυτονόητα, είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, αφού όλοι και όλες μας κουβαλάμε ακόμα νωπή, μέσα μας, την πληγή της απώλειας της αείμνηστης προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη γενναιότητας, θάρρους και δύναμης του ανθρώπου.

Στη δική της μνήμη, έχουμε θέσει ως έναν από τους κύριους τομείς της αποστολής μας, την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την κεφαλαιώδους σημασίας πρόληψη, αλλά και την τελική επικράτηση επί όλων εκείνων των πολιτικών που εκπορεύονται από την συντηρητική παράταξη της ΝΔ και έχουν αφήσει στο έλεος τηςεγκατάλειψης, τον πιο σημαντικό σύμμαχο των πολιτών απέναντι στον καρκίνο κάθε τύπου, που δεν είναι άλλος από ένα καθολικά δωρεάν, δημόσιο ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της εγκατάλειψης του ΕΣΥ από διαδοχικές κυβερνήσεις -και εδώ και πολλά χρόνια πλέον χωρίς τη ‘’δικαιολογία’’ τηςοικονομικής κρίσης- δεν είναι τυχαίο πως τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως το 38,4% των Ελληνίδων δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία (!).

Επειδή, ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί, δυστυχώς, κάποια ‘’σπάνια’’ ή ‘’εξωτική’’ ασθένεια, αλλά και επειδή μια γυναίκα σήμερα με το δυτικό τρόπο ζωής έχει πιθανότητα 12% (μία στις οκτώ περίπου) να νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, λέμε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο πως κανένας και καμία δεν χρειάζεται να είναι μόνος/η, αν κληθεί να δώσει μια τέτοια μάχη.

Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, μέχρι να ‘’μετριόμαστε’’ και να μη λείπει καμία και κανένας από το προσκλητήριο της Ζωής ενάντια στον δύσκολο -αλλά όχι χωρίς νίκη- πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω