«Μεγάλωσα εδώ δίπλα, στα Βούναινα, ακούγοντας τους μεγαλύτερους να λένε πως ο Δοξαράς ήταν το κεφαλοχώρι, ο κόμβος της περιοχής μας -κυρίως λόγω του σιδηροδρομικού σταθμού- με καταστήματα κάθε είδους και την Κυριακή την “περατζάδα”, την αποκαλούμενη και “νυφοπάζαρο”». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Δοξαρά κ. Λάμπρο Παλιοκώστα στη λαϊκή βραδιά που διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού η τοπική κοινότητα σε συνεργασία με τον δήμο Κιλελέρ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είναι δημότης Κιλελέρ, σημείωσε ότι «η ζωή τα έφερε έτσι και σήμερα ο Δοξαράς, όπως και όλα τα χωριά του πάλαι ποτέ δήμου Κραννώνα, έχει δραματική μείωση των μόνιμων κατοίκων του. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη η πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας και του δήμου Κιλελέρ να διοργανώσουν λαϊκές βραδιές όπως η αποψινή, που είναι αφορμή να βρεθούν στο χωριό όσοι έλκουν καταγωγή από εδώ, αλλά και από τα γύρω χωριά. Η αλήθεια είναι ότι στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας μας έλλειψαν τόσο οι ευκαιρίες να βρισκόμαστε για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε, να ξεφαντώσουμε όλοι μαζί, που κι όταν δεν υπάρχει η αφορμή κάποιας γιορτής, τη δημιουργούμε, όπως καλή ώρα απόψε!
Ο Δοξαράς ήταν από τα χωριά που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα μικρασιάτικα παράλια, πολλοί εξ αυτών αστοί -ίσως γι’ αυτό και ήταν από τους πρώτους που μετοίκησαν αργότερα στη Λάρισα. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του ελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή, μνημονεύσαμε με την αντιδήμαρχο Κιλελέρ, την Βάνα Χλιάπη, στην ειδική συνεδρίαση που έγινε πρόσφατα στη Βουλή, τον Δοξαρά μαζί με τα αλλά χωριά του νομού μας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες.
Αξίζει να τονίσουμε το έπος της αποκατάστασης σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων προσφύγων. Η καθημαγμένη Ελλάδα του μεσοπολέμου μπόρεσε να ενσωματώσει ένα τέτοιο μεγάλο όγκο προσφύγων οι οποίοι με την εργατικότητα και το δημιουργικό τους πνεύμα έγιναν δύναμη προόδου και ανάπτυξης για τη χώρα. Κι ο Δοξαράς αποτελεί ένα παράδειγμα όσμωσης ντόπιων και προσφύγων, γηγενών και Μικρασιατών, που έφεραν νέα ήθη και επηρέασαν κάθε πτυχή της ζωής, από τα τραγούδια και τους χορούς μέχρι την σμυρνέικη και την πολίτικη κουζίνα.
Και σήμερα, που ο εξ ανατολών γείτονάς μας δεν κρύβει τα νεοοθωμανικά του οράματα, έχουμε χρέος παράλληλα με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας να μην λησμονούμε την ιστορία μας και τις πέραν του Αιγαίου αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.
Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο του χωριού, Λάμπρο Παλιοκώστα, για την εκδήλωση, αλλά και στο πρόσωπο του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, τον δήμο Κιλελέρ για το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα χωριά του δήμου μας».
Στην λαϊκή βραδιά με ζωντανή μουσική παραβρέθηκαν αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις