Το Συμβούλιο των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε σήμερα στη Βιέννη νέα απόφαση ανακαλώντας στην τάξη το Ιράν για την έλλειψη συνεργασίας του, ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
Το κείμενο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η λεγόμενη ομάδα Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) ενέκριναν τα 26 από τα 35 μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά, ενώ πέντε χώρες απείχαν. Δύο χώρες ήταν απούσες.
Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση που λαμβάνεται φέτος, μετά την απόφαση του Ιουνίου. Η αιτία της διαφωνίας είναι η ίδια: η απουσία “αξιόπιστων από τεχνικής άποψης” απαντήσεων που αφορούν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις.
Ελλείψει προόδου τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση.
Σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο “εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία” απέναντι στο πρόβλημα αυτό που μένει ανεπίλυτο λόγω μιας ανεπαρκούς συνεργασίας του Ιράν”.
Το Συμβούλιο “κρίνει καίριο και επείγον” η Τεχεράνη να παράσχει αμέσως “εξηγήσεις” για την παρουσία σωματιδίων ουρανίου, καθώς και “την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στο υλικό”, για να “επιτραπεί η συλλογή δειγμάτων”, αναφέρεται.
Έχοντας συμβολική σημασία σε αυτό το στάδιο, η απόφαση μπορεί να είναι το προοίμιο για μια παραπομπή της διαφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις.
Μια επιλογή που ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λόρα Χολγκέιτ. “Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι εάν αποτύχει να συνεργαστεί για την επίλυση αυτών των θεμάτων, το Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει άλλες ενέργειες”, δήλωσε.
Το Ιράν κατήγγειλε την Τρίτη την απόφαση, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη “έχει απαντήσει σε όλους τους ισχυρισμούς του ΔΟΑΕ”, και αμφισβήτησε “τη χρησιμότητα” της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ), η οποία αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει έως το τέλος του Νοεμβρίου.
Η Μόσχα κατήγγειλε από την πλευρά της “μια αντιπαραγωγική ενέργεια” η οποία, εάν πετύχει, “θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες”, σε ένα κείμενο που μοιράστηκε στα κράτη μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ