Άρωμα Ελλάδας θα έχει η φετινή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών, η οποία θα ξεκινήσει από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με το Φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 27 Μαΐου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα προβληθούν ταινίες νέων σκηνοθετών που παρουσιάζουν την πρώτη ή τη δεύτερη δουλειά τους. Ανάμεσά τους θα είναι και η ελληνογαλλικής συμπαραγωγής ταινία μικρού μήκους του Έλληνα σκηνοθέτη, Μανώλη Μαυρή «Midnight Skin».
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μανώλης Μαυρής θα συμμετέχει με δουλειά του στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών μετά το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» που προβλήθηκε εκεί το 2021 και βραβεύτηκε και συνέχισε με μια επιτυχημένη πορεία σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.
Λίγα λόγια για την ταινία «Midnight Skin»
Στη νέα μικρού μήκους ταινία του, το «Midnight Skin», ο Μανώλης Μαυρής υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ρομάννα Λόμπατς, Κατερίνα Ζησούδη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Κίτσος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Αγγελική Νοέα, Κωνσταντίνος Σάμαα, Χαρά Τζόκα και Κωνσταντίνος Πλεμμένος.
«Η ιδέα προέκυψε πριν την πανδημία, έτσι το γεγονός ότι σχετίζεται με τον εγκλεισμό είναι τυχαίο. Βασίζεται στην αφήγηση ενός εφιαλτικού ονείρου της μητέρας μου. Στον εφιάλτη έβλεπε ότι κάποια από τα μέλη του σώματός της είχαν μεταμορφωθεί σε κλαδιά δέντρου. Στο μεταίχμιο του συνειδητού και του ασυνειδήτου, πριν συνέλθει από τον ύπνο και ανακτήσει απόλυτα την σκέψη της, αδυνατούσε να θυμηθεί πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Στηριγμένος στο παραπάνω αφήγημα, συνέθεσα μία ιστορία στην οποία ο εφιάλτης της ηρωίδας ξεπερνά τα όρια του φαντασιακού και εισχωρεί στην πραγματικότητά της», αποκάλυψε στο Βήμα ο Μανώλης Μαυρής για την έμπνευσή του για την ταινία.
«Για κάθε κινηματογραφιστή που συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ η εμπειρία είναι σίγουρα καθοριστική, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα στην αναγνώριση του έργου του. Ύστερα από τη διάκριση της «Brutalia» με στήριξε το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως και η Γαλλική Κρατική Τηλεόραση, χρηματοδοτώντας την παραγωγή του «Μidnight Skin». Επιπλέον, το εφετινό Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας μου σε ειδικό πρόγραμμα στο οποίο διαγωνίζομαι μαζί με άλλους έξι νέους σκηνοθέτες», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μανώλης Μαυρής.
Ποιος είναι ο Μανώλης Μαυρής
Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γραφιστική και κινούμενο σχέδιο στην Αθήνα και οπτική επικοινωνία στο Λονδίνο (MA). Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, όπως στο Φεστιβάλ των Κανών, στο BFI του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο και στο PÖFF (Tallinn Black Nights).
«Το να επιλέξεις να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα ισοδυναμεί με τιμωρία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ, τα ποσά που διατίθενται στο σινεμά με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τα μικρότερα στην Ευρώπη. Είναι συγκινητικό πως το σινεμά που κάνουμε γίνεται σε επίπεδο φιλίας και έχουμε δυνατούς κινηματογραφιστές, το έργο των οποίων εκτιμώ απεριόριστα – όπως της Κοτζαμάνη, του Σανίδη, της Πετράκη και άλλων πολλών. Είναι όμως παράλληλα θλιβερό να βλέπεις τόσο κόσμο να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις ταινίες του.
Κανείς δεν μπορεί να βιοποριστεί κάνοντας σινεμά στην Ελλάδα, αλλά το πιο απογοητευτικό είναι ότι πλέον αυτό μου φαίνεται φυσιολογικό. Δυστυχώς, το να απευθυνθεί κανείς στο εξωτερικό και να κάνει ταινίες εκτός της χώρας είναι μονόδρομος. Προσωπικά, χωρίς τη στήριξη των συνεργατών μου δεν θα μπορούσα να καταφέρω όσα έχω κάνει. Και συγκεκριμένα χωρίς τη βοήθεια της παραγωγού Ανναμπελ Αρώνη δεν θα είχα ολοκληρώσει καμία από τις δύο τελευταίες ταινίες μου. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω», εξήγησε ο Μανώλης Μαυρής, σχετικά με την δυσκολία του επαγγέλματός του στην Ελλάδα.
Η αφίσα της φετινής Εβδομάδας Κριτικής των Καννών
Να σημειώσουμε πως από την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών έχουν προκύψει ιδιαίτερα επιτυχημένες ταινίες όπως το περσινό «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς που έφθασε μέχρι τα Όσκαρ – εξ ου και εμφανίζεται στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης – αλλά και οι «Χαμένες Αγάπες» Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου που προβλήθηκαν εκεί πριν από 23 ολόκληρα χρόνια συστήνοντας στο διεθνές κοινό τον σπουδαίο σκηνοθέτη που στη συνέχεια κατέκτησε την μεγάλη οθόνη κερδίζοντας μάλιστα και Όσκαρ για το «Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας».
https://platform.instagram.com/en_US/embeds.js
Περισσότερα Εδω