Αίσθηση έχει προακαλέσει μια πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας για τον άνθρωπο που έλαβε την καρδιά χοίρου. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, ο συγκεκριμένος άνδρας το 1988 είχε μαχαιρώσει έναν νεαρό ο οποίος έμεινε παράλυτος και τελικά πέθανε το 2005. Ο ιδιος μπήκε φυλακή όπου και έμεινε για κάποια χρόνια. Το ερώτημα που θέτουν τα αμερικανικά μέσα είναι ηθικό και αφορά στη δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.
Σημειώνεται ότι o 57χρονος Αμερικανός, Ντέηβιντ Μπένετ, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου, κατά τη διάρκεια πειραματικής επτάωρης επέμβαση, από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.
Όπως αναφέρει η Washington Post, η αδερφή του θύματος είπε ότι αφού ο Μπένετ βγήκε από τη φυλακή «συνέχισε και έζησε μια καλή ζωή. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία με μια νέα καρδιά, αλλά θα ήθελα να είχε πάει σε έναν άξιο αποδέκτη».
Εν όψει της έλλειψης μοσχευμάτων, αναφέρει το δημοσιευμα της αμερικανικής εφημερίδας, μπορεί να φαίνεται ανήθικο σε ορισμένες οικογένειες το γεγονός ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα θα τυγχάνουν μιας σωτήριας διαδικασίας που τόσο πολλοί χρειάζονται απεγνωσμένα.
«Αλλά οι περισσότεροι γιατροί δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Δεν υπάρχουν νόμοι ή κανονισμοί που να απαγορεύουν σε κάποιον με ποινικό ιστορικό να λάβει μόσχευμα ή πειραματική διαδικασία όπως αυτή που είχε ο Μπένετ» αναφέρεται ακόμα μεταξύ άλλων στο δημοσιεύμα.
«Η βασική αρχή στην ιατρική είναι να θεραπεύουμε οποιονδήποτε είναι άρρωστος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι», δήλωσε ο Άρθουρ Κάπλαν, καθηγητής βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Δεν ασχολούμαστε με τη διαλογή αμαρτωλών από αγίους. Το έγκλημα είναι νομική υπόθεση».
Σύμφωνα με το άρθρο «αν και αυτή είναι η επίσημη στάση των ομοσπονδιακών αξιωματούχων και των επιτροπών δεοντολογίας που είναι υπεύθυνες για τους κανονισμούς μεταμοσχεύσεων, παρέχεται ευρεία διακριτική ευχέρεια σε τοπικό επίπεδο στα νοσοκομεία, τα οποία αποφασίζουν ποια άτομα πληρούν τις προϋποθέσεις για να προστεθούν στην εθνική λίστα αναμονής. Σε αυτό το επίπεδο, συχνά λαμβάνονται υπόψη και άλλες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κατάχρησης ουσιών ενός ατόμου ή του κινδύνου ενός φυλακισμένου να αναπτύξει λοίμωξη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, μαζί με την πρόσβαση στη φροντίδα παρακολούθησης».
Ο γιος του Ντέηβιντ Μπένετ έκανε λόγο σήμερα για «ένα θαύμα» ενώ να σημειωθεί ότι η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή πέντε μέρες μετά την πρωτοποριακή επέμβαση.
Σχετικό Άρθρο: ΗΠΑ: Έγινε η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο (video)