Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον σημαντικός αριθμός ουκρανικών πόλεων από τα ρωσικά στρατεύματα, που εντείνουν τις επιθέσεις με συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν αποκλείσει τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Το πρωί ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων Κίεβο, Λβιβ, Οδησσός, Χάρκοβο, Ντνίπρο και Σούμι, καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει άμεσα καταφύγια. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως, ότι σήμερα θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από ουκρανικές πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένης της Μαριούπολης που υφίσταται ανθρωπιστική καταστροφή, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.
Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη, μεταδίδει τις τελευταίες εξελίξεις στην εκπομπή «Με Νέα Ματιά».
Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο για μία πιθανή επίθεση. Παράλληλα, επεκτείνουν τις επιθέσεις τους και προς τα δυτικά, ενώ συνεχίζεται για 13η μέρα η πολιορκία της Μαριούπολης, που υφίσταται μία ανθρωπιστική καταστροφή. Η πόλη δεν έχει νερό, αέριο, ηλεκτρικό, επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Στην πόλη Λουτσκ όπου χθες βομβαρδίστηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο κι ένας σταθμός επιδιόρθωσης μηχανών αεροσκαφών κατευθύνεται η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Ελβίρα Κρίθαρη, οι σειρήνες ήχησαν τα ξημερώματα στη Λβιβ και ο κόσμος κατευθύνθηκε στα καταφύγια.
Σειρήνες ακούστηκαν δυο φορές σήμερα το πρωί στην Οδησσό σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, καθώς, όπως είπε, προφανώς εντόπισε εναέρια απειλή.
Οι Ουκρανοί εκφράζουν φόβους ότι θα δεχθούν εισβολή και από τη Λευκορωσία, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις, και υποστήριξε ότι οι εισβολείς επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιους τους.
«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις Ρωσίδες μητέρες, ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων, μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως» για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί, είπε.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και 2 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Κάτια Αντωνιάδη είναι η απεσταλμένη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας.
Σε επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προχώρησαν ΕΕ, ΗΠΑ και οι εταίροι τους στη G7, στοχοθετώντας περαιτέρω το εμπόριο, την ενέργεια, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τη ρωσική ελίτ που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν.
«Στόχος είναι να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του βάρβαρου πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βερσαλλίες χθες, όπου τέθηκαν επίσης επί τάπητος τρόποι απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αλλά και η στρατηγική αυτοδυναμίας της Ευρώπης στον αμυντικό τομέα.
Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικό Άρθρο: Ουκρανία: Διευρύνει τα μέτωπα του πολέμου η Μόσχα – Ασφυκτικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία