από τους Ντάνιελ Γκάνφορντ, Γκανές Ράο και Έιμυ Μπορέτ, Sky News Data και Forensics Unit

Μετά το τελευταίο από μια σειρά τραγικών περιστατικών με πυροβολισμούς σε αμερικανικά σχολεία, το Sky News εξετάζει αν τα πράγματα βελτιώνονται, πώς συγκρίνονται οι ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο και αν οι αυστηρότεροι νόμοι για τον έλεγχο της οπλοκατοχής θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Λιγότερο από μια δεκαετία μετά το θάνατο 20 παιδιών και έξι μελών του προσωπικού στο Σάντι Χουκ, άλλη μια ένοπλη επίθεση σε αμερικανικό σχολείο έχει συγκλονίσει τον κόσμο.

Αυτήν τη φορά, 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι σκοτώθηκαν στο δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας.

Κατά τραγικό τρόπο, τα δύο αυτά περιστατικά δεν είναι καθόλου μεμονωμένα ή μοναδικά.

Αυτός ο χάρτης δείχνει όλους τους πυροβολισμούς σε σχολεία στις ΗΠΑ που έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό τα τελευταία πενήντα χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά ή σκοτώθηκαν σε αυτά τα περιστατικά αυξάνεται, αντί να μειώνεται, τα τελευταία χρόνια.

Το περασμένο έτος ήταν το πιο αιματηρό που έχει καταγραφεί ποτέ και το 2022 θα είναι ακόμη χειρότερο αν οι πυροβολισμοί συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό όπως έχει γίνει φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ανάλυση του Sky News από στοιχεία του Κέντρου Εσωτερικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Ο μέσος όρος για τα έτη από το 1970 έως το 2015 ήταν λίγο κάτω από 35 θάνατοι ή τραυματισμοί το χρόνο.

Από το 2016 ο μέσος αυτός όρος έχει τριπλασιαστεί σε περισσότερους από 112, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία ήταν κλειστά για ένα μέρος αυτού του χρόνου λόγω του κοροναϊού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2020, τα παιδιά στις ΗΠΑ είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πυροβολισμό με πυροβόλο όπλο παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότεροι θάνατοι από όπλα σε πολιτείες όπου η ασφάλεια των όπλων είναι χαμηλότερη

Μετά το Σάντι Χουκ το 2012, υπήρξαν προσπάθειες από τον τότε πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής για να προσπαθήσει να αποτρέψει περαιτέρω περιστατικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ανταποκρίθηκε στην πιο πρόσφατη επίθεση, κάνοντας κλήσεις σε συναδέλφους του και «εκλιπαρώντας» τους να δράσουν για την οπλοκατοχή.

Τα μέτρα που προτάθηκαν πριν από δέκα χρόνια, τα οποία αφορούσαν αυστηρότερους ελέγχους του ιστορικού των ατόμων που αγοράζουν όπλα και όχι κάτι που να πλησιάζει την απόλυτη απαγόρευση, καταψηφίστηκαν στη Γερουσία. Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για μια «ντροπιαστική» ημέρα για την Ουάσινγκτον.

Αυτό το διάγραμμα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι από όπλα σε πολιτείες όπου υπάρχουν πιο χαλαροί νόμοι για τον έλεγχο των όπλων, όπως ορίζονται από την Everytown Research and Policy, μια μη κερδοσκοπική ομάδα πίεσης για τον έλεγχο των όπλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς συγκρίνονται οι ΗΠΑ με άλλες χώρες;

Οι ΗΠΑ αποτελούν μια απίστευτη εξαίρεση διεθνώς όσον αφορά τόσο τον αριθμό των όπλων στη χώρα όσο και τον αριθμό των περιστατικών μαζικών πυροβολισμών.

Στην Αμερική κυκλοφορούν σχεδόν 400 εκατομμύρια όπλα που ανήκουν σε πολίτες – αυτό είναι περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου συνόλου και ισοδυναμεί με 120 πυροβόλα όπλα για κάθε 100 άτομα, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey.

Ο μέσος όρος για τον υπόλοιπο κόσμο είναι 6 ανά 100 άτομα.

 

 

 

 

 

 

Κοιτάζοντας μόνο τον αριθμό των περιστατικών πυροβολισμών σε σχολεία, έρευνα του CNN έδειξε ότι καταγράφηκαν 288 στις ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2018.

Η χώρα με τον επόμενο υψηλότερο αριθμό ήταν το Μεξικό, με 8.

Προσθέτοντας όλα τα περιστατικά από τις 26 άλλες μεγάλες χώρες που εξέτασαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ήταν 45.

 

 

 

 

 

 

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αντιστοιχεί περίπου στο 1/15 του συνόλου των χωρών της μελέτης, αλλά ήταν υπεύθυνος για 13 στα 15 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία.

Πηγή: Sky News

Περισσότερα Εδω