Ηχηρό «παρών» έξω από την έδρα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, στη Λάρισα, έδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι νοσοκομείων, κέντρων υγείας, όπως και φοιτητές ιατρικής, στο πλαίσιο της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας.

«Στη συνέντευξη Τύπου δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την υποχρηματοδότηση. Υπήρξε μια απάντηση από τον ΥΠΕάρχη, η οποία μας εξόργισε. Βγήκε μια ανακοίνωση που του θέτει ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ κ. Γεωργία Παπαδάμου. «Για εμάς η ΜΕΘ Παίδων έπρεπε να ανοίξει κι όχι με δωρεά. Ήταν υποχρέωση του κράτους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως δεν προέκυψε καμία πρόσληψη για τη στελέχωση. Αντ’ αυτού έγινε στελέχωση με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα τμήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ανοίξαμε μια τρύπα, μπαλώσαμε μια άλλη».

Όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες, ξεκαθάρισε πως είναι δύσκολο να μετρηθούν και να αξιοποιηθούν. «Μην ακούσω αύριο τον Υπουργό ή τον ΥΠΕάρχη να κραδαίνει το 3 και το 5 %, διότι εμείς εκλεγόμαστε με 85% για τη δουλειά που κάνουμε κι όσα καταγγέλλουμε» ξεκαθάρισε.

Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη περί υπερσυνταγογραφήσεων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε πως «δεν έγινε τυχαία, αλλά σε συγκεκριμένο χρόνο».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Νίκος Νταφούλης έκανε λόγο για «μισθολογικά αιτήματα, ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και αύξησης του προσωπικού». «Θεωρούμε πως ο υπουργός Υγείας μας έχει βάλει στο στόχο με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, κρύβουν την αλήθεια που βιώνουμε στα νοσοκομεία και γι’ αυτό σήμερα υπάρχει αυτή η μαζική συγκέντρωση…Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά».

«Είναι ο χώρος της δουλειάς μας. Ο χώρος της εκπαίδευσης των μελλοντικών γιατρών, οι οποίοι επίσης δυσχεραίνονται» είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής βιολογίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Βαρβάρα Τραχανά.

«Σαν φοιτητές ιατρικής είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα όπως ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά και σε καθηγητές. Πολύ συχνά πραγματοποιούνται συνέδρια, έχουν εφημέρευση, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς να κάνουμε κλινικές. Αυτό αφορά στην υποστελέχωση που παρατηρείται και στην παιδεία» σημείωσε ο εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας κ. Ανδρέας Μήτσιος. «Τα έχουμε καταγγέλλει πολλές φορές κι αντί να δώσουν λύση, φέρνουν συνταγές, οι οποίες είναι φαρμάκι» συνέχισε.

Αναλυτικά τα αιτήματα:

· Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

· Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Όχι στην «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

· Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.

· Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Δείτε φωτογραφίες:

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω