Ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (ηλικίας 7 έως 11 ετών) που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για την υγεία τους και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια. Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο.

Για το πρόγραμμα μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ η Γιούλη Μενουδάκου, Προϊστάμενη του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

«Η πλατφόρμα των μαθημάτων αγωγής υγείας που γίνονται στα σχολεία όλης της χώρας έχει μία πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων δημόσιας υγείας, σημαντικό μέρος της οποίας είναι και οι μεταμοσχεύσεις. Στο παρελθόν υπήρχε ένα πρόγραμμα μικρότερης εμβέλειας για τα λύκεια, όπου τα παιδιά έχουν μάθει πλέον βιολογία και ξέρουν περισσότερα πράγματα. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα μπαίνει τώρα για πρώτη φορά στα δημοτικά σχολεία. Τον προηγούμενο μήνα συνδεθήκαμε με 500 περίπου μαθητές και ξεκινήσαμε μηνιαίες συναντήσεις με σχολεία που -και λόγω covid τώρα- συνδέονται διαδικτυακά μαζί μας.

»Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση το μεταφέραμε από το εξωτερικό, είναι το επίσημο πρόγραμμα στα αγγλικά σχολεία. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας των παιδιών γύρω από την υγεία τους και μιλάει με πολύ απλό τρόπο και για τη δωρεά οργάνων. Ρίχνουμε μια ματιά στον εσωτερικό μας κόσμο, τις λειτουργίες μας, τα όργανά μας και πώς τα κρατάμε υγιή και χαρούμενα. Όλα αυτά με τη βοήθεια μικρών και χαριτωμένων ηρώων».

Ο κ. Μορέλλας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση, αναφέρθηκε από πλευράς του στο ευρύτερο σχέδιο ανοοικοδόμησης του τομέα των μεταμοσχεύσεων.

«Το Ίδρυμα Ωνάσης είχε αναλάβει μια εθνική πρωτοβουλία σχετικά με την ανοικοδόμηση του τομέα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων και επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο θα παραδοθεί στην πολιτεία το 2024, χτίζεται αυτή τη στιγμή δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Αυτό που μας έμαθε η πολύτιμη συνεργασία μας με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι ότι ένα κτίριο, όσο κι αν είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, δεν μπορεί από μόνο του να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ενός τέτοιου ευαίσθητου τομέα.

»Έτσι, αναλάβαμε μία ολιστική προσέγγιση, που δεν θα μπορούσε να μην περάσει και από τα σχολεία, μέσα από το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα που έχει φτιάξει ο Roydon Turner, ένας σκηνοθέτης και σχεδιαστής από την Νότια Αφρική, ο οποίος έχει έδρα πλέον την Βρετανία, την οποία και θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του. Μέσα από ένα προσωπικό πρόβλημα που αντιμετώπισε όταν ήταν πολύ μικρός ο ίδιος, ευαισθητοποιήθηκε, το είχε πάντα μέσα του, και έφτιαξε αυτούς τους υπέροχους χαρακτήρες».

Υλικά και συμμετοχή στο σεμινάριο

Οι εκπαιδευτικοί και οι επισκέπτες υγείας μπορούν να κατεβάσουν τα υλικά που υπάρχουν στην επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας ή στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση ή του ΕΟΜ.

Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο στα σχολεία, διάρκειας 45 λεπτών, είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022. Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων μπορούν να μπουν στο site και να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την αίτηση ενδιαφέροντος.

Περισσότερα Εδω