Εγκρίθηκε μετά από αρκετή κουβέντα και τελικά ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας την Πέμπτη, η εισήγηση για διατήρηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) τριών φορέων της πόλης και συγκεκριμένα: της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, του Δημοτικού Ωδείου και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Γιώργος και Λένα Γουργιώτη.

Για «ένα αρκετά σοβαρό θέμα, ένα σημαντικό νομοθέτημα που εξελίχθηκε κατά την περίοδο των εκλογών κι έπρεπε να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης» έκανε λόγο ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. «Πρόκειται για τα βασικά νομικά πρόσωπα που διαμορφώνουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης… Νομικά πρόσωπα που έχουν καταξιωθεί στην πόλη, μηδενός εξαιρουμένου» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας τους.

Το παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία της έδωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε το «οριζόντιο» και το πρωτοφανές του Νόμου 5056/2023 περί κατάργησης νομικών προσώπων και θύμισε το πρώτο ομόφωνο «όχι» της ΚΕΔΕ εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης.

Σε καμία τοποθέτηση δε προχώρησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μάμακος και επικεφαλής της «Λάρισας που μας αξίζει!», ενώ η δημοτική σύμβουλος Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε πως ο σχετικός νόμος «κινείται προς σε σωστή κατεύθυνση, ώστε να δούμε ποια πρόσωπα πρέπει να συνεχίσουν ως νομικά, να στηριχθούν και ενδεχομένως περισσότερο από ότι σήμερα».

Για το πρόβλημα των συμβάσεων που θα φέρει η απόφαση κατάργησης των Ν.Π.Δ.Δ. μίλησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας. «Με το που έρχονται στο δήμο καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις. Αυτό σημαίνει πως μετά τη συνταξιοδότησή τους η θέση παραμένει κενή με αποτέλεσμα οι εργασιακές σχέσεις να μην είναι αορίστου χρόνου αλλά να γίνονται με συμβάσεις».

Σύμφωνος προς την ψήφιση διατήρηση των τριών νομικών προσώπων παρουσιάστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Παπαδούλης. Όπως σημείωσε πως «στόχος διεκδίκησής μας παραμένει η πρόσληψη προσωπικού».

Δείτε φωτογραφίες:

newsroom onlarissa.gr Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω