Δεκτή την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για παράταση του κτηματολογίου στη Μαγνησία και στις Σποράδες έκανε με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Αναλυτικά το ψήφισμά του:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στη συνεδρίασή του της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, ομόφωνα αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για παράταση του κτηματολογίου στη Μαγνησία και στις Σποράδες:

Η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση ενέταξε τη Μαγνησία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 4ης έως 7ης Σεπτεμβρίου 2023 και 27ης έως 28ης Σεπτεμβρίου 2023, ορίζοντας αυτές ως φυσικές καταστροφές. Επίσης, με νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησε αναστολή σε κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και τέλος με πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας παρατάθηκε η κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έως και 04-03-2025. Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες, από την καταστροφή των περιουσιών τους, από την προαναφερόμενη αιτία δεν επέτρεψαν σε πολλούς από αυτούς να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας, ασκώντας τα δικαιώματά τους εν γένει και να ανταποκριθούν στις προθεσμίες που τέθηκαν από το Κτηματολόγιο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απαιτείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κτηματολογίου, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματά τους.

Ήδη ο Περιφερειάρχης επέδωσε στους αρμόδιους Υπουργούς σχετικό αίτημα.

Πιστεύουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την πολιτική δύναμη να αναδείξει το ζήτημα ως πρώτιστης σημασίας με σχετικό ψήφισμά του, προκειμένου να ασκήσει πίεση για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Για το λόγο αυτό εισάγουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα:

1) Άμεση επαναλειτουργία μέχρι 30-04-2025 του Γραφείου Κτηματογράφησης στη Μαγνησία, που αφορά τους προκαποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών). Το γραφείο έκλεισε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 και δεν δέχεται πλέον την παραλαβή δηλώσεων Δ2 (επιγενόμενες πράξεις – έγγραφα κληρονομικού δικαιώματος – χρησικτησίες), με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, αφού αυτή θα καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

2) Άμεση ρύθμιση ώστε όλες οι ενεργές μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν: α) το Ανατολικό Πήλιο, β) Τη Νέα Ιωνία και περίχωρα Βόλου και γ) το υπόλοιπο Μαγνησίας να δέχονται δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι τις 30η Απριλίου 2025, δεδομένου ότι, όπως προεκτίθεται, η Μαγνησία έχει πληγεί από θεομηνίες και ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας.

3) Να δοθεί παράταση μέχρι 30-04-2025 και στην προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία, η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Η προθεσμία αυτή αφορά περιοχές που είχαν κτηματογραφηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006 ( ΦΕΚ Α΄162/02-08-2006) όπως είναι η Σκιάθο, η Αλόννησος και η Νέα Αγχίαλο Βόλου. Ο χρόνος όμως δεν κρίνεται επαρκής λαμβανομένων των σοβαρών και πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά το στάδιο της κτηματογράφησης, της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας κυρίως για τα νησιά της Σκιάθου και Αλοννήσου καθώς και των ενδίκων βοηθημάτων που πρέπει να ασκηθούν και των ιδιαίτερα δυσμενών συνεπειών, που προβλέπονται στο άρθρο 7 του Ν. 2664/1998, σε περίπτωση μη διόρθωσης, με κίνδυνο την απώλεια περιουσιών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Η ψηφιακή μετάβαση από το θεσμό του Υποθηκοφυλακείου στο Λειτουργούν Κτηματολογικό Γραφείο κρίνεται αναγκαία, όμως απαιτείται πρώτα να γίνει μία ομαλή μετάβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και να οδηγούνται οι Έλληνες πολίτες σε απώλεια εμπράγματων δικαιωμάτων.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω