Μοιράσου το αρθρο!
«Ομπρέλα» προστασίας σε 55.000 με 60.000 δανειολήπτες που από τον περασμένο Ιούλιο έχουν δει τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια, προσφέρουν κυβέρνηση και τράπεζες, διπλασιάζοντας, ουσιαστικά, την περίμετρο όσων μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση ίση με το 50% της συνολικής επιβάρυνσης για ένα 12μηνο.
Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η απόφαση που ελήφθη χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες, για διεύρυνση κατά 30% των κριτηρίων – εισοδήματος και περιουσίας – επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μιας μεγάλης μερίδας δανειοληπτών που αν και το τελευταίο 10μηνο αντιμετωπίζουν πράγματι δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με τον κίνδυνο αυτά να «κοκκινίσουν» να είναι πλέον ορατός, εντούτοις δεν δικαιούνταν να λάβουν την επιδότηση, καθώς δεν θεωρούνταν ευάλωτοι. «Υπάρχουν, για παράδειγμα, 14.000 δανειολήπτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ακύρωση της αίτησης μόλις διαπίστωσαν πως δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ 1.636 ‘κόπηκαν’ αυτομάτως από την πλατφόρμα. Αμφότεροι θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να αιτηθούν εκ νέου τη λήψη της επιδότησης», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι στιγμής το «πράσινο φως» έχουν λάβει μόλις 1.508 αιτήσεις σε σύνολο 30.000 δυνητικά ωφελουμένων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός των τραπεζών.
Μέχρι πρότινος, για να φέρει κάποιος το πιστοποιητικό του ευάλωτου – που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο επίμαχο πρόγραμμα – θα έπρεπε:
Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού οριζόταν προσαύξηση 7.000 ευρώ και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Πλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, ήτοι:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.100 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 13.650 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 18.200 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 22.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 27.300 ευρώ.
Αντιστοίχως, τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ. Έτσι, οι 28.500 αιτήσεις που βρίσκονται στην «ουρά» θα αξιολογηθούν βάσει των νέων – και σίγουρα λιγότερο αυστηρών – κριτηρίων. «Το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου», διεμήνυσε ο κ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, οι επίμαχες αλλαγές θα ενσωματωθούν σε τροπολογία, η οποία θα συνοδεύει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το νέο χρονοδιάγραμμα και το κόστος για τις τράπεζες
Περιθώριο έως τα τέλη του προσεχούς Ιουλίου θα έχουν οι δανειολήπτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα, αφού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δίνεται παράταση τριών μηνών, έτσι ώστε να είναι περισσότεροι εκείνοι που θα επωφεληθούν από αυτό. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022).
Πιο αναλυτικά, σε δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 536 ευρώ. Μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η δόση έχει εκτοξευτεί στα 723 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 188 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 94 ευρώ/μήνα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται σε περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ για καθεμία. Σημειώνεται ότι το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr/