Ολοκληρώθηκε, για τη φετινή Σχολική Χρονιά, με επιτυχία το εγκεκριμένο, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο: «Ενεργώ για τον πλανήτη», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και την Accenture Greece. Από το νομό Λάρισας συμμετείχαν εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων για την κλιματική αλλαγή, να κατανοήσουν τις αιτίες και τις συνέπειές της, με την οπτική της επιστήμης και της τεχνολογίας (STEM) σε παγκόσμιο, σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, και να γωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για τον περιορισμό ή/και την ανατροπή της ραγδαία εξελισσόμενης κατάστασης.

Μέσα από τι πρόγραμμα αυτό, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν σχέδια δράσης αξιοποιώντας την τεχνογνωσία ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών εταίρων που μπορούν να τους βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσοντας συνεργασίες μαζί τους. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα να κάνουν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις και να μοιραστούν σκέψεις και εμπειρίες, εκφράζοντας την αγάπη τους για το περιβάλλον και την αναγκαιότητα της προστασίας του.

Με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, που προσφέρθηκε δωρεάν στα σχολεία, οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από μετρήσεις, πειράματα και επιτόπιες παρτηρήσεις γνώρισαν την έννοια της κλιματικής αλλαγής, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της στη ζωή του ανθρώπου. Επίσης, ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τη σωστή διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, για την αξιοποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις αλλαγές που προκάλεσε η ανάπτυξη της βιομηχανίας στη ζωή μας με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και για το νέο τρόπο ζωής με τον υπερκαταναλωτισμό. Ταυτόχρονα, συγκέντρωσαν πληροφορίες και έβγαλαν συμπεράσματα, συνεργάστηκαν ομαδικά αναπτύσσοντας την αίσθηση ευθύνης για το περιβάλλον, αφήνοντας το θετικό τους αποτύπωμα σε αυτό, κατανοώντας τον κοινωνικό τους ρόλο για τη διατήρησή του,υιοθετώντας καλές πρακτικές και αναπτύσσοντας τον εθελοντισμό.

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων, το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» ολοκληρώθηκε με δύο ξεχωριστές δράσεις: τη δράση καθαρισμού στην περιοχή Πλάκες της κοινότητας Βερδικούσας, στο Ξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και τη δράση καθαρισμού του Πηνειού.

Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας, συνεργαζόμενο με τοπικούς φορείς και άλλα σχολεία της περιοχής, καθάρισε το μονοπάτι από τα σκουπίδια και υιοθέτησε τρόπους διατήρησής του, έτσι ώστε να αποτελεί το Ξωκλήσι του Αγίου Κοσμά ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον για τους επισκέπτες και την τοπική κοινότητα. Ανάλογη υπήρξε και η δράση που οργάνωσε το 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας για τον καθαρισμό της κοίτης του Πηνείού ποταμού με σύνθημα: «Αγαπώ, φροντίζω, δρω, καθαρίζω τον Πηνειό». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 32ου σχολείου συνεργάστηκαν με το Δήμο Λάρισας, τη ΔΕΥΑΛ, τους τοπικούς φορείς, το 31ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το Ειδικό Σχολείο Λάρισας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης. Οι μελλοντικοί Ενεργοί Πολίτες αυτού του τόπου, αφού μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel, καθάρισαν την κοίτη του ποταμού και έδωσαν έτσι το μήνυμά τους στην τοπική κοινότητα για την αξιοποίησή του.

Τέλος όλοι μαζί συμμετείχαν στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, στις δράσεις που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Στο πλαίσιο των δράσεων οργανώθηκαν εργαστήρια με βασικό στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των Σχολείων της Λάρισας που συμμετείχαν και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιοποικιλότητας και ανακύκλωσης. Δόθηκε η ευκαιρία στους/στις «μυημένους/ες» και εκπαιδευμένους/ες, από το Πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη», μαθητές/τριες του 32ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, κ. Εύη Μποντικούλη Εύη και Κατερίνα Στεργιούλη, να συντονίσουν το δικό τους εργαστήριο με τίτλο: «Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα».

Η Διευθύντρια του 32ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Μποντικούλη Εύη, ο Διευθυντής του Γυμνάσιου Λ.Τ. Βερδικούσας, κ. Χρήστος Κατσούρας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες των σχολείων, ευχαριστούν θερμά την Υπεύθυνη του Προγράμματος «Ενεργώ για τον Πλανήτη» και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, κ. Βιβή Ανθοπούλου, αλλά και όλους/ες τους/τις υπεύθυνους/ες για τη μοναδική ευκαιρία που έδωσαν στα σχολεία τους. Επίσης ευχαριστούν τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Λάρισας, κ. Νικόλαο Ζέρβα και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας και συντονίστρια του προγράμματος «Ενεργώ για τον Πλανήτη» για το ν. Λάρισας κ. Χατζημίχου Κωνσταντίνα για την αμέριστη συμπαράσταση.

Ήταν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με πλούσιες εμπειρίες για τους μαθητές, που κατανόησαν πώς ακόμα και τώρα, μπορούμε όλοι μαζί να σώσουμε το περιβάλλον , δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω