Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ο Πανελλήνιου Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων από τις 17 έως 19 Μαίου 2024, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και τον Δήμο Σκιάθου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο θεσμός των Πανελλήνιων συνεδρίων των ναυτικών μουσείων ξεκίνησε το 1996 και είναι η μοναδική κοινή δράση των θεματικών αυτών μουσείων του ελλαδικού χώρου. Για πρώτη χρονιά το φετινό συνέδριο αποτέλεσε την κοινή συμμετοχή των ελληνικών ναυτικών μουσείων στο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαΐου. Στόχος των συνεδρίων είναι η δικτύωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για την χάραξη μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος τόνισε ότι “είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η διοργάνωση του Συνεδρίου στη Σκιάθο γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε για την σπουδαία ιστορία και τις δράσεις των Ναυτικών Μουσείων, των Ιδρυμάτων και των φορέων πολιτισμού και ναυτικής ιστορίας, ενώ παράλληλα είναι και μία ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ναυτική ιστορία της Σκιάθου, για την οποία είμαστε περήφανοι”.
Ο Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, Ιωάννης Παρίσσης, δήλωσε συγκινημένος τόσο για την ευγενική αποδοχή της πρότασης να υλοποιηθεί το Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων στη Σκιάθο αλλά και για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου, που ξεκίνησε ο ίδιος πριν μερικά χρόνια με σκοπό την αποτύπωση και διάσωση της ιστορίας του νησιού, που είναι συνυφασμένη με την ναυτιλία και την ναυπηγική. Η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείων Σποράδων κατά τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία αλλά και την προσφορά της ναυτιλίας και της ναυτοσύνης στην ιστορία της χώρα μας.
Εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος Π.Ν. Ιωάννης Καλογερόπουλος, τόνισε τη σημασία του θεσμού των Πανελλήνιων Συνεδρίων των Ναυτικών Μουσείων, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία ναυτική χώρα και η ναυτική παράδοση και κληρονομιά είναι πολύ σημαντική. Η σύσφιξη όλων αυτών των φορέων που διαχειρίζονται επιστημονικά και μουσειακά όλο αυτό το υλικό γίνεται προς όφελος όλων.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη, Λεωνίδας Ευγενίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων γίνεται στον κατάλληλο χώρο γιατί υπάρχει παράδοση, ιστορία αλλά πάνω από όλα η ψυχή και ο ανθρώπινος παράγοντας.
Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γεώργιου Διδασκάλου, χαιρετισμό απηύθυνε η Άννα Μοσχονά, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ναυτικών μουσείων στην καταγραφή και διατήρηση της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη Σκιάθο και το ειδικό της θέμα ήταν η «Ναυτική Κληρονομιά της Σκιάθου: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου απηύθυνε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη, η οποία εστίασε στη σημασία του θεσμού των Πανελληνίων Συνεδρίων των Ναυτικών Μουσείων για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών και καλλιέργειας δεσμών συνεργασίας μεταξύ των μουσείων και των φορέων ναυτικής παράδοσης που συμμετέχουν.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στα ναυτικά μουσεία και ιδρύματα με ναυτικές συλλογές και η συνεδρία έχει τίτλο: «Ναυτικά Μουσεία: Προκλήσεις και δράσεις για την προστασία και προβολή της τοπικής ναυτικής παράδοσης». Σε αυτή οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το έργο που επιτελεί ο φορέας τους και εξέφρασαν τους προβληματισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Την Κυριακή 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μουσεία και ιστορικά μνημεία με τους φιλοξενούμενους να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τις φυσικές ομορφιές όσο και από την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση του νησιού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω