Είναι Λαρισαία και λάτρης του τόπου της τον οποίο φροντίζει να διαφημίζει μέσα από τον φωτογραφικό της φακό από όλες τις πτυχές.
Η Ρούλα Σιλιντζή, καθηγήτρια Οικονομολόγος σε Δημόσιο Σχολείο της Λάρισας, μέσα από το carnetdevoyage.gr της ομάδας του οποίου και είναι και εκείνη μέλος παρουσιάζει τον δικό της Αγιόκαμπο, το δικό της λατρεμένο μέρος από μια πλευρά που ελάχιστοι Λαρισαίοι τον γνωρίζουν. Την… υποβρύχια πλευρά του.
Η ίδια μέσα από τις ξεχωριστές και καλαίσθητες φωτογραφίες της αναφέρει στο κείμενο που τις συνοδεύει:
Η Ελλάδα είναι η χώρα του νερού και του ήλιου. Η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της είναι εντυπωσιακή, ειδικά σε ορισμένες περιοχές, όπως οι παραλίες του Νομού Λάρισας.
Το καλοκαίρι η θάλασσα είναι αγαπημένος προορισμός για μικρούς και μεγάλους! Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, φορέσαμε μια μάσκα για να εξερευνήσουμε το θαλάσσιο βυθό.
Από την ώρα που εγκαταλείπουμε την επιφάνεια της θάλασσας και βυθιζόμαστε στον υποθαλάσσιο κόσμο, μπαίνουμε σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Νέο, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος να ζει σε αυτές τις διαφορετικές συνθήκες! Η πυκνότητα και η πίεση του νερού διαφέρουν απ’ ότι στον αέρα. Ο ήχος μεταδίδεται διαφορετικά στο νερό και η θερμοκρασία διαφέρει επίσης. Αν θελήσουμε δε, να κατέβουμε σε βάθη μεγαλύτερα των 2- 3-4 μέτρων, θα μας κατακλύσει-κατά πάσα πιθανότητα- ένας ενστικτώδης φόβος, ο φόβος του αγνώστου…
Όσοι λοιπόν, αγαπάμε το νερό και την φωτογραφία ταυτόχρονα, έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο για να αρχίσουμε τις υποβρύχιες αναζητήσεις μας.
Τον τελευταίο καιρό πηγαίνουμε συχνά στα παράλια του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στον Αγιόκαμπο.
Στην άκρη της παραλίας , από την έξω μεριά του λιμανιού, υπάρχουν βράχια, «ατάκτως ερριμμένα», τα οποία δημιουργούν έναν μικρό λιμενοβραχίονα!
Εκεί, και σε βάθος 1-3 μέτρων, άρχισα να τραβάω υποβρύχιες φωτογραφίες. Το πρώτο δυνατό συναίσθημα μέσα στο νερό είναι ότι χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Έπειτα νιώθει κανείς σαν μικρός εξερευνητής. Ανακαλύπτει τον μικρόκοσμο της ζωής κάτω από τα βραχάκια του λιμανιού.
Τραβώντας φωτογραφίες σε μικρό βάθος, ένα πλεονέκτημα που έχουμε είναι το φως του ήλιου. Με το φυσικό φως αποτυπώνονται καλύτερα τα χρώματα και οι αντανακλάσεις. Ακόμη πιο καλά δε, όταν τα νερά είναι ήρεμα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ώρα που φωτογραφίζουμε.
Πολύ ενδιαφέρουσες επίσης, είναι οι φωτογραφίες που είναι μισές μέσα και μισές έξω από το νερό. Για να είναι εδώ καλό το αποτέλεσμα θα πρέπει επίσης τα νερά να είναι ήρεμα.
Μπορεί λοιπόν κανείς να συνδυάσει το κολύμπι με την φωτογράφιση και να χαίρεται διπλά την απόλαυση του υγρού στοιχείου.
Βλέποντας συχνά υποβρύχιες φωτογραφίες από διάφορα μέρη της χώρας μας, αλλά και από άλλες χώρες πραγματικά ζηλεύω… Αλλά προςτο παρόν, αρκούμαι στο «ταπεινό» λιμανάκι του Αγιοκάμπου, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρεθώ και σε πιο ενδιαφέροντες βυθούς!
Ο Αγιόκαμπος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του νομού Λάρισας, που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αγιάς.
Η παραλία του μαζί με τις παραλίες της Σωτηρίτσας και της Βελίκας-προεκταση των παραλίων του Πηλίου- έχουν συνολικό μήκος 14χλμ και αποτελούν την 2η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία στην Ελλάδα!!!
Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νομού και για πολλά χρόνια παίρνουν την γαλάζια σημαία (καθαρές και οργανωμένες παραλίες).
Τα νερά είναι βαθιά και καθαρά. Αιγαίο πέλαγος βλέπετε.
Το λιμάνι του Αγιόκαμπου αποτελεί αγκυροβόλι για ψαρόβαρκες και μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ είναι σε αναμονή η θαλάσσια σύνδεση της περιοχής με ιπτάμενα δελφίνια από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Κάθε καλοκαίρι οργανώνονται στα παράλια πολιτιστικές δράσεις, όπως τα “Φιλοκτήτεια” (Ο Φιλοκτήτης ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία βασιλιάς της Μελιβοίας, μεταξύ άλλων 3πολεων), με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ή “ψαροβραδια” στον Αγιόκαμπο κλπ.
Η ευρύτερη περιοχή ακμάζει από τον 7ο αιώνα π.Χ. Στον Αγιόκαμπο και τη Βελίκα υπήρχαν οργανωμένες Ακροπόλεις, μεταξύ των οποίων τοποθετείται η αρχαία Μελιβοία. Τα σημαντικότερα μέχρι στιγμής ευρήματα προέρχονται από τον λόφο πάνω από το λιμανάκι του Αγιόκαμπου, το οποίο στην αρχαιότητα υπήρξε κεντρικός σταθμός της διαδρομής από την αρχαία Δημητριάδα προς την Μακεδονία. Έχουν βρεθεί μαρμάρινα γλυπτά, ταφικά αγγεία και εμπορικοί αμφορείς, που τα σημαντικότερα από αυτά αναδεικνύει με θαυμάσιο τρόπο και με ξεναγήσεις το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.
Ένα είναι βέβαιο. Αν αποφασίσει κανείς να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα, σίγουρα θα «εθιστεί».
Πάρτε λοιπόν, την μάσκα τον αναπνευστήρα και τα βατραχοπέδιλα σας, την φωτογραφική μηχανή και μια …βαθιά ανάσα και ξεκινήστε…
Προς το παρόν απολαύστε τις υποβρύχιες ομορφιές του Αγιόκαμπου».
Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: carnetdevoyage.gr