Μοιράσου το αρθρο!

Ο Προστάτης των Τελωνειακών υπαλλήλων Ευαγγελιστής Ματθαίος ήταν ένας από τους Αποστόλους μαθητές του Ιησού. Εργαζόταν ως Τελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας, στην Καπερναούμ. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου. Στον χώρο των εγκαταστάσεων του Τελωνείου Βόλου (Πλ. Τελωνείου) λειτουργεί Μουσείο Τελωνειακής Ιστορίας το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το κοινό την Τετάρτη 16/11/2022 και την Παρασκευή 18/11/2022 από τις 09:00 έως τις 13:00. Υπεύθυνος είναι ο κ. Βασίλειος Ράπτης και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 24213 56119.

192 χρόνια Τελωνειακής Υπηρεσίας συμπληρώνονται φέτος και η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας με έδρα τον Βόλο σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε κάποιες χρονολογίες σταθμούς για την Τελωνειακή Υπηρεσία :

 

Με την σύσταση του νεότερου Ελληνικού Κράτους οι πρώτοι θεσμοί που συστάθηκαν ήταν αφενός μεν για την προάσπιση της εδαφικής του ακεραιότητας ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό και αφετέρου δε για την διασφάλιση των απαραίτητων για την λειτουργία του Κράτους πόρων η Τελωνειακή Υπηρεσία. Το πρώτο Τελωνείο ιδρύθηκε στη Σύρο και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα Τελωνεία Πειραιά, Ύδρας ,Πάτρας  και Ναυπλίου. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Τελωνειακή Υπηρεσία αποτελεί την αρχαιότερη των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ελληνικού κράτους.

Η Τελωνειακή Υπηρεσία απέκτησε πολεμικά πλοία που υπάγονταν στην λεγόμενη Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (Θ.Ο.Α.) που διενεργούσε ελέγχους επί των πλοίων και φορτίων. Τα πλοία αυτής της Υπηρεσίας παραχωρήθηκαν στο Λιμενικό Σώμα το έτος 2004 για την κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελληνική Τελωνειακή Υπηρεσία αποτέλεσε ένα από τα 13 ιδρυτικά μέλη του ονομαζόμενου σήμερα Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων.

Έτος σταθμός για την Ελληνική Τελωνειακή Υπηρεσία καθώς υπογράφεται η Συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και της νεοϊδρυθείσας τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.). Η χώρα μας ήταν το πρώτο κράτος που υπέγραψε την Συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις λήγουν επιτυχώς και στις 25/05/1979 υπογράφεται η Πράξη προσχώρησης στην Ε.Ο.Κ. η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1981.

Η Διοίκηση της Τελωνειακής Υπηρεσίας σε επιτελικό επίπεδο γίνεται πλέον ανεξάρτητη, διαχωριζόμενη από την Φορολογική Διοίκηση, με τον τίτλο «Γενική Δ/νση Τελωνείων»

Χρονιά σταθμός με την ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου. Την 1η Νοεμβρίου 1993 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχ. Η ονομασία της Κοινότητας από Ε.Ο.Κ. γίνεται Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Την ίδια χρονιά ανατίθεται στη Υπηρεσία η αρμοδιότητα βεβαίωσης και είσπραξης των Ε.Φ.Κ. και ο έλεγχος των προϊόντων που υπόκεινται στον φόρο αυτό καθώς και η αρμοδιότητα παρακολούθησης της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας, Έτσι η Γενική Δ/νση Τελωνείων μετονομάζεται σε Γενική Δ/νση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ.

Σήμερα η Γενική Δ/νση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. με τις επιμέρους επιτελικές Τελωνειακές Δ/νσεις, τις Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Τελωνειακές Αρχές απαρτίζουν ένα σύνολο οργανικών μονάδων της Α.Α.Δ.Ε. που αποτελούν την Τελωνειακή Υπηρεσία.

Η  υλοποίηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, με κοινό νόμισμα και ενιαίο πολιτικό σχεδιασμό, δεν καταργεί αλλά επιβεβαιώνει την σπουδαιότητα της Τελωνειακής υπηρεσίας. Τα Τελωνεία της χώρας μας αποτελούν την ασπίδα  της Ε. Ε στο νότο και οι υπάλληλοί τους  είναι φύλακες τήρησης των κανόνων της δημόσιας υγείας (αποδείχθηκε περίτρανα την τελευταία τριετία της πανδημίας), της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι  Τελωνειακοί Υπάλληλοι κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο αγωνίζονται για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών εθνικών και κοινοτικών συμφερόντων, για αποτελεσματικότερη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των Τελωνείων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοσίων εσόδων.

Η μνήμη του  Προστάτη των Τελωνειακών Ευαγγελιστή Ματθαίου θα τιμηθεί με την πραγματοποίηση Αρτοκλασιών στα Τελωνεία της Περιφέρειας και θα ακολουθήσουν εορταστικές συνεστιάσεις.

Περισσότερα Εδω