Με θέμα τις προτάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) για την οδική ασφάλεια συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής υπό την προεδρία του αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε, κατά την ομιλία του, πως η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας και ο ΣΕΣ έχουν συναντίληψη επί των βασικών αξόνων πολιτικών ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, εστιάζοντας στη διακυβέρνηση, την οδική υποδομή, την οδική συνείδηση και τη δημόσια τάξη. Ειδικότερα, τόνισε πως η Επιτροπή είχε ζητήσει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, ώστε να υλοποιείται ολοκληρωμένα ο κεντρικός σχεδιασμός οδικής ασφάλειας σε όλα τα κρατικά επίπεδα, μέσω της επίτευξης στόχων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εκπόνησε τον νόμο ενεργοποίησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη ανακατασκευής του επαρχιακού οδικού δικτύου, τονίζοντας πως, ορθά, ο ΣΕΣ ζητεί την αναβάθμιση του αστικού και υπεραστικού οδικού δικτύου, αλλά η Πολιτεία πρέπει να επικεντρωθεί πρώτιστα στο δεύτερο και στην περιφέρεια. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις της Επιτροπής για ενίσχυση της οδικής παιδείας και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την υπαίτια πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων, τις οποίες η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της προχωρώντας σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας επί δημαρχίας Τζανακούλη
Ο Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στην ανάγκη πληρότητας των συγκοινωνιακών μελετών στα αστικά κέντρα, σημείωσε πως οι μελέτες δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στο σχέδιο της εκάστοτε πόλης, αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνουν υπόψη τους τις κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής. Σχετικά, έφερε ως παράδειγμα την πόλη της Λάρισας, σε σχέση με το έργο που έγινε για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα επί δημαρχίας Κώστα Τζανακούλη, την περίοδο που ήταν και ο ίδιος αντιδήμαρχος, όταν δημιουργήθηκαν ποδηλατόδρομοι, καθώς και το ξεκίνημα κατασκευής πεζοδρόμων επί δημαρχίας Λαμπρούλη.
ΣΕΣ: Σύσταση κεντρικής αρχής και ταμείου οδικής ασφάλειας
Απ’ την πλευρά του ΣΕΣ, ο πρόεδρος, Παναγιώτης Παπαντωνίου, και ο γεν. γραμματέας, Θανάσης Τσιάνος, αναφέρθηκαν στα αίτια των ατυχημάτων, στην υιοθέτηση των αξόνων δράσης του ΟΗΕ και στα θεσμικά βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τόνισαν πως η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση κράνους και ζώνης, η επιθετική οδήγηση, η ελλιπής προστασία των ευάλωτων χρηστών της οδού, η ανεπαρκής συντήρηση του οδικού δικτύου και η μη σωστή οργάνωσή του, αποτελούν τους κύριους παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων. Παράλληλα, ανέλυσαν το περιεχόμενο των προτεινόμενων δράσεων του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με τη βελτίωση της συμπεριφοράς των χρηστών της οδού, την τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των προδιαγραφών ασφάλειας των οχημάτων, την ανάπτυξη διακυβέρνησης οδικής ασφάλειας και την ταχύτερη φροντίδα των θυμάτων μετά το ατύχημα.
Επίσης, εισηγήθηκαν τη δημιουργία κεντρικής αρχής και ταμείου οδικής ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και τα έσοδα από τα πρόστιμα των παραβάσεων να επενδύονται σε οδικά έργα, σε συνδυασμό με την καθιέρωση δεσμευτικών στόχων σε κάθε στρατηγικό σχέδιο, τη μόνιμα διαρθρωμένη συνεργασία της αστυνομίας με συγκοινωνιολόγους και τη διάθεση περισσότερων πόρων για την ανάπτυξη του πεδίου της οδικής ασφάλειας στη χώρα με έμφαση στη διεπιστημονικότητά του.
Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/rfVQIGgCmcE