Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρέχοντας απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από την COVID-19.
Το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελείται από δύο νομοθετικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους και η δεύτερη αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που μένουν νόμιμα ή κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.
Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, θα είναι δυνατή η χρήση του πιστοποιητικού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα εισαχθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι επίσης ανοικτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.
Αυτές είναι οι βασικές τροπολογίες που εισήχθησαν στα νομοθετικά κείμενα του Συμβουλίου:
-Αναφορά στο γεγονός ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να τονιστεί η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων.
-Νέο άρθρο σχετικά με τη διεθνή διάσταση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο διευκρινίζει τη μεταχείριση που πρέπει να παρέχεται σε πιστοποιητικά που εκδίδονται σε πολίτες της Ένωσης και στα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και σε νόμιμα διαμένοντες / κατοικούντες υπηκόους τρίτων χωρών που εμβολιάζονται σε τρίτες χώρες.
-Οι διατάξεις για την προστασία των δεδομένων έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρο το κείμενο του βασικού κανονισμού, ιδίως βάσει της κοινής γνώμης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.
-Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια μεταβατική διάταξη για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα που ισχύουν επί του παρόντος για σύντομο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων μετά την έναρξη ισχύος του βασικού κανονισμού και έως ότου το πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού τεθεί πλήρως σε λειτουργία στην επικράτειά τους .
-Το κείμενο του σχεδίου κανονισμού περιέχει μια διάταξη που επιτρέπει στην Ιρλανδία και στα άλλα κράτη μέλη να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα