Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την Πέμπτη 16 Μαϊου μέχρι και την Κυριακή 19 Μαϊου, στην μοναδική Μακρινίτσα.
Οι Μάηδες της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως χορευτικομιμητικό έθιμο, δραματική παράσταση, μαγευτικό δρώμενο, πανάρχαιος μύθος και μαγικοθρησκευτικό έθιμο. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και αποτελεί κράμα αυτοσχεδιασμού, στοιχείων μουσικής, λόγου και κινήσεως αυστηρά προκαθορισμένων από την παράδοση, με την αναβίωση του εθίμου να πάρει πίσω στο 1957 και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και μάλιστα έχοντας την θέση του, ως ένα επιτελεστικό δρώμενα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σήμερα, δόθηκε συνέντευξη τύπου με αφορμή το τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους Μάηδες της Μακρινίτσας , εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) από την Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Άννα- Μαρία Παπαδημητρίου, την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλενα Αντωνοπούλου και τον Νίκο Τσούκα εκ μέρους της Μαγνήτων Κιβωτών και του Ινστιτούτου Προστασίας Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομίας Μακρινίτσας Πηλίου.
Η κ. Παπαδημητρίου, στην σύντομη τοποθέτησή της τόνισε ότι “Οι Μάηδες της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως χορευτικομιμητικό έθιμο, ως δραματική παράσταση , ως μαγευτικό δρώμενο, ως πανάρχαιος μύθος ή ως μαγικοθρησκευτικό έθιμο, που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης”
Η κ. Αντωνοπούλου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται άοκνα για την πολιτιστική μας παράδοση και τη διατήρηση των λαογραφικών μας παραδόσεων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έθιμα και ο Δήμος Βόλου, αγκαλιάζει και στηρίζει όλη την προσπάθεια ανάδειξή τους
Ο κ. Τσούκας, με την σειρά του και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της πλούσιας τετραήμερης πολιτιστικής δράσης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, αλλά και στην συμβολή μέσω της επιστημονικής έρευνας του εμπλουτισμού του πολιτιστικού και λαογραφικού αποθέματος της περιοχής μας
Επιπλέον έκανε αναφορά στο Δίκτυο που δημιουργείται και στην προοπτική το Σχολείο της Μακρινίτσας να γίνει το Σπίτι των Μάηδων
Οι τετραήμερες εκδηλώσεις έχουν τίτλο: «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» και υλοποιούνται από τον Φορέα Πολιτισμού της Ι. Μ. Δ., «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου, «ΟΙ ΜΑΗ∆ΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.» και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου.
Πρόκειται για ένα μοναδικό αντάμωμα Επιτελεστικών Δρώμενων από την Ελλάδας, που είναι ήδη ενταγμένα στο Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθούν στην Μακρινίτσα το τετραήμερο από Πέμπτη 16, Παρασκευή17, Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου.
Οι ΜΑΗΔΕΣ της Μακρινίτσας Πηλίου θα ανταμώσουν με τον όμιλο της Νάουσας, «Γενίτσαροι και Μπούλες» και τα «Αργκουτσιάρια» από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Κάθε βράδυ στην πλατεία της Μακρινίτσας θα παρουσιάζεται και ένα από τα παραπάνω Πανελλήνια γνωστά δρώμενα, που θα συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική του κάθε τόπου. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν για την πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας, σημαντικοί λαογράφοι της χώρας μας, ενώ οι δράσεις και εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται και από την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο» των εκδόσεων Επίκεντρο, σε επιστημονική επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη και την παρουσίαση του νέου Εκπαιδευτικού προγράμματος.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω