Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στη “Συμπαράταξη” και στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερη. Συγκροτημένη μα και αλέγρα συνάμα πολιτική οντότητα, ο Θωμάς Δαούλας δεν έβαζε στην ίδια ζυγαριά καρέκλες και ιδέες.
Και το απέδειξε με εμφατικό τρόπο, όταν λίγο πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβερνώσα δημοτική παράταξη της Λάρισας, με αφορμή την απόφαση του απερχόμενου Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη να αναλάβει με συνοπτικές και όχι απολύτως σαφείς διαδικασίες οικονομικές υποχρεώσεις ώστε το AEL FC ARENA να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ομάδα.
Βέβαια όπως ο ίδιος εξηγεί στο onlarissa.gr αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Ένα ποτήρι που γέμιζε όλα αυτά τα χρόνια με απογοήτευση από την όλη στάση του κ. Καλογιάννη και κυρίως – όπως λέει – «από την προσπάθεια του ίδιου να ποδηγετήσει πλήρως τον θεσμό του Δημάρχου με απόλυτα αλαζονική άσκηση διοίκησης και λογική κλειστών θυρών και μηχανισμών ελέγχου σε κάθε επίπεδο».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο
Η ανεξαρτητοποίησή σας ήρθε σε μία κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν από τις εκλογές. Για ποιο λόγο πήρατε αυτή την απόφαση; Τα γεγονότα με το γήπεδο της ΑΕΛ συνετέλεσαν κάποιο ρόλο;
Η χρονική συγκυρία που έγινε αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις εκλογές. Ήμουν διατεθειμένος, για την «Συμπαράταξη» να μετέχω, πλην όμως ήρθε ως επιστέγασμα της διαφορετικής άποψης που κατά καιρούς εξέφραζα στην δημοτική ομάδα, το θέμα της ΑΕΛ και κυρίως των επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία χωρίς να ζητήσει την άποψη κανενός επιχείρησε να υπηρετήσει ο Δήμαρχος. Αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο χρόνος δικαίωσε αυτή την αντίθεση μου, δεδομένου ότι το σχέδιο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ναυάγησε.
Τι σκεφτήκατε τη στιγμή που ο κ. Καλογιάννης είπε στο δημοτικό συμβούλιο πως η παράταξή του δηλώνει ανακουφισμένη από την αποχώρησή σας;
Τη στιγμή που ο Δήμαρχος ξεστόμισε την απαράδεκτη για Δήμαρχο, άποψη του, απλά δικαιώθηκα για το δίκαιο της στάσης μου όλα αυτά τα χρόνια δεδομένου ότι πάντα ήμουν το «κόκκινο πανί» για κάποιους απ’ τη στιγμή που εξέφραζα μια άλλη άποψη. Ο ίδιος πράγματι ένιωσε ανακούφιση όπως είναι ευνόητο, γιατί δεν ήθελε ποτέ την κριτική στην ομάδα, αλλά προσπάθησε να εμπλέξει και τη «Συμπαράταξη» σ’ αυτό.
Η «Συμπαράταξη» δεν είχε πρόβλημα με τις ζυμώσεις ιδεών και απόψεων, το πρόβλημα το είχε ο ίδιος και η παρέα του. Τώρα βέβαια, οφείλει ο ίδιος να… ανακουφίσει τη «Συμπαράταξη» με την αποχώρηση του και η «Συμπαράταξη» θα βρει τον προσανατολισμό της, όχι βέβαια με το να δώσει ο ίδιος δαχτυλίδια διαδοχής, καθότι τέτοιο δικαίωμα δεν έχει, αλλά να απαλλάξει την ίδια παραιτούμενος άμεσα και η προσφυγή στο λαό της πόλης να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Η «Συμπαράταξη» ως κοινωνική έκφραση έχει αναφορά στους πολίτες της Λάρισας ασχέτως αν το καθεστώς του απερχόμενου Δημάρχου ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές.
Αλήθεια, γιατί πιστεύετε ότι ήρθε αυτή η ισοπεδωτική ήττα για τον κ. Καλογιάννη;
Η ισοπέδωση της αντίληψης Καλογιάννη ήταν φυσικό επακόλουθο μετά την προσπάθεια του ίδιου να ποδηγετήσει πλήρως τον θεσμό του Δημάρχου με απόλυτα αλαζονική άσκηση διοίκησης και λογική κλειστών θυρών και μηχανισμών ελέγχου σε κάθε επίπεδο. Δυστυχώς δεν τον προστάτεψε κανείς από όσους ήταν γύρω του και κανείς δεν έβλεπε το μήνυμα του κόσμου που ήταν αλλαγή στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.
Ήρθε ο λαός και έδωσε οριστική λύση στην ποδηγετηση της εξουσίας από το ίδιο άτομο. Η ιστορία δείχνει ότι αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Ο λαός έχει δικαίωμα να αναδείξει ο ίδιος τον ηγέτη του κι όχι μικροί και κλειστοί μηχανισμοί σε λογικές παρέας και εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων….
Ήταν ο κ. Καλογιάννης ένας επιτυχημένος Δήμαρχος σε βάθος εννιαετίας;
Η ιστορία θα κρίνει το μέγεθος της επιτυχίας ή της αποτυχίας της θητείας Καλογιάννη. Αν τα έργα που έγιναν έχουν μακροχρόνια πνοή θα φανεί στην πορεία. Αν πάλι αποδειχθούν έργα βιτρίνας και μονομέρειας πάλι στο μέλλον θα φανεί και στην πράξη.
Τι πιστεύετε ότι θα φέρει η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Μαμάκου;
Η νέα δημοτική αρχή έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Αν δεν χάσει επαφή με την κοινωνία και ταυτόχρονα την αφουγκράζεται και είναι παρούσα στην καθημερινότητα του πολίτη, έχει και μέλλον και δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πόλης με σύγχρονη εικόνα και προοπτική εξέλιξης.
Εσείς, παρά τις φήμες, επιλέξατε να μείνετε εκτός εκλογικής διαδικασίας. Γιατί;
Όλοι πίστεψαν στις εικασίες του Δημάρχου ότι «βρήκα αλλού λιμάνι»… Και σ’ αυτό όμως ήταν άστοχη η πρόβλεψη του. Η διαφωνία μου ήταν βαθιά πολιτική με τον ίδιο και την αντίληψη του. Εγκλώβισε για αρκετά χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της δημοκρατικής μας κοινωνίας στα ιδεοληπτικά του αδιέξοδα. Βέβαια σ’ αυτό ευθύνονται και κορυφαία στελέχη της άλλης πλευράς που του το επέτρεψαν ενώ άλλες ήταν οι εγγυήσεις και οι πολιτικές συμφωνίες στην διαδικασία συγκρότησης της «Συμπαράταξης». Κάποιοι βολεύτηκαν αγνοώντας τη λαϊκή βάση. Αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στην εναλλαγή προσώπων στο θεσμό του Δημάρχου… Ήρθε ο λαός και έδωσε οριστική λύση στην ποδηγετηση της εξουσίας από το ίδιο άτομο. Η ιστορία δείχνει ότι αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Ο λαός έχει δικαίωμα να αναδείξει ο ίδιος τον ηγέτη του κι όχι μικροί και κλειστοί μηχανισμοί σε λογικές παρέας και εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων….
Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις