Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ., η οποία πραγματοποιήθηκε από το υπό νέα σύνθεση Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας.Επελέγησαν όλοι όσοι προτάθηκαν από τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση Φ.361.22/68/100287/Ε3/14-9-2023. Σε ανακοίνωσή της Α.ΔΗ.Κ. Λάρισας επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής:
Οι Ακηδεμόνευτοι Δημοκράτες Καθηγητές πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο επιλογής και τοποθέτησης Υποδιευθυντών και Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ..
Υποστηρίζουμε ότι οι θέσεις αυτές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε βαθμό, και όσοι επιλέγονται να τοποθετούνται στα σχολεία με μόνιμη θητεία. Απαραίτητη προϋπόθεση υποβολής αίτησης να είναι η συμπλήρωση 14 ετών υπηρεσίας ως μόνιμου εκπαιδευτικού. Ως εκ τούτου, αυτονόητο τυγχάνει ότι, για να υποβάλει κανείς αίτηση για Διευθυντής, θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί θετικά ως Υποδιευθυντής.
Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή τους στη θέση του διευθυντή και του υποδιευθυντή να είναι: 1) ο φάκελος που περιέχει τις αξιολογήσεις του κάθε υποψήφιου, 2) άλλα πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, 3) τα χρόνια υπηρεσίας και 4) η συνέντευξη που θα δίνει στο συμβούλιο επιλογής.
Μετά την τοποθέτησή του ο διευθυντής να υποχρεούται σε παρακολούθηση προγράμματος επιμόρφωσης ώστε να «ενημερώνεται για τις νεότερες μεθόδους που θα καταστήσουν το έργο του πιο αποτελεσματικό»
Η εισαγωγική επιμόρφωση των νέων διευθυντών προτείνουμε να οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και να έχει διάρκεια 10 μηνών, μία ημέρα την εβδομάδα, κατά την οποία θα απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους. Τα θέματα στα οποία θα τους παρέχεται εκπαίδευση να είναι χωρισμένα σε τρεις τομείς:
· αναπτυξιακά σχέδια του σχολείου και οι αναπτυξιακές δράσεις,
· σχολική ηγεσία, εκπαιδευτική διοίκηση, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού του σχολείου,
·επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων, μελέτες εκπαιδευτικής έρευνας, νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, μαθησιακές δυσκολίες, εκπαιδευτική έρευνα, η ευρωπαϊκή διάσταση των δεικτών της εκπαίδευσης και της ποιότητας, Τεχνολογίες Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση, στη διοίκηση του σχολείου καθώς επίσης και στη διαμόρφωση συνεργατικής κουλτούρας με την τοπική κοινωνία.
Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής διαδικασία για την αναβάθμιση αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης δίνοντας έμφαση στην ηγεσία και την ανάπτυξη των διαχειριστικών και οργανωτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων .
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να αξιολογούνται από τους σχολικούς συμβούλους και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να μην έχουν καμία επίπτωση στους μισθούς σε οποιοδήποτε επίπεδο, αλλά να λαμβάνονται υπόψη για την προαγωγή τους,
Η θέση Υποδιευθυντή σχολικής μονάδας και Ε.Κ. να αντιστοιχεί σε βαθμό και οι υποδιευθυντές να επιλέγονται με βάση τα τυπικά/μετρήσιμα προσόντα και την αξιολόγησή τους από την συνέντευξη.
Ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους που επελέγησαν ως Υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ.. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους για να ακούσουμε τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες αλλά και να βοηθήσουμε στην επίλυσή τους.
.
Η Συντονιστική Επιτροπή
Εύδαιμον το Ελεύθερον, Ελεύθερον το Εύψυχον
(Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος).
Λάρισα, 23 – 11 – 2023
Υ.Σ. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει ολοκληρωθεί η επιλογή όλων των στελεχών της εκπαίδευσης όπως προβλέπεται από τον ν.4823./21 και εκτός από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να έχουμε και ¨Αναπληρωτές Προϊσταμένους¨. Δεν τιμά κανέναν.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις