Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, σχετικά με το επενδυτικό κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω των καθυστερήσεων στην προκήρυξη των καθεστώτων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από τους κ.κ. Βουλευτές Απόστολο Πάνα, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Μπιάγκη.
Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:
«Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί κινητήριο μοχλό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και προβλέπει την ένταξη στα αναπτυξιακά καθεστώτα, πληθώρας επενδυτικών σχεδίων.
Με την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δίνεται προτεραιότητα στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας, με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι αδυναμίες αλλά και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επιχειρείται, με αυτόν τον τρόπο, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Περαιτέρω, η θέση σε ισχύ του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, σε συνδυασμό με την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δημιούργησαν δικαίως μεγάλες προσδοκίες, καθώς τα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων εκτοξεύθηκαν.
Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί κανένα καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ η Χώρα βιώνει ένα πρωτόγνωρο «αντι-επενδυτικό» καθεστώς. Οι εξαγγελίες για την προκήρυξη του πρώτου από τα 13 συνολικά καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου ανέφεραν, ότι το Μάρτιο 2022 θα προκηρυσσόταν το καθεστώς της «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ» για να ακολουθήσουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα καθεστώτα του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής.
Όμως, η μια εξαγγελία διαδέχεται την άλλη, ο χρονικός ορίζοντας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, για να φτάσουμε πλέον στην τελευταία εξαγγελία που κάνει λόγο για Ιούνιο, χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά για το εάν θα αφορά στην προκήρυξη ενός ή περισσότερων καθεστώτων.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές είναι «αιχμάλωτοι» μιας διαδικασίας, η οποία δεν έχει τελεσφορήσει, προκειμένου να είναι σε θέση όχι μόνο να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά, παράλληλα, να ανακάμψουν στην αναπτυξιακή τους πορεία.
Επιπλέον, η τήρηση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος περί υποβολής εντός τριών μηνών, δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στους επενδυτές, για το εάν θα είναι σε θέση να προετοιμαστούν κατάλληλα για την υποβολή των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς ο ν.4887/2022 έχει εκδοθεί, αλλά αποτελεί μόνο το γενικό πλαίσιο, χωρίς να παρέχει διευκρινίσεις περί των λεπτομερειών των υποβολών των αιτήσεων.
Καταλήγοντας, είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την προκήρυξη καθεστώτων που αφορούν περισσότερες δραστηριότητες οι οποίες προβλέπονται στο νέο νόμο, όμως δεν εμπίπτουν στην Μεταποίηση, τον Τουρισμό και την Αγροδιατροφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς ναπροχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη των καθεστώτων καθώς και στην παράταση της διάρκειας υποβολής πέραν του τριμήνου, προκειμένου να καλυφθεί το σοβαρό επενδυτικό κενό που έχει προκύψει».