«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Ελλάδα και στηρίζει τόσο σε θεσμικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Είναι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέφτηκε τους συμπατριώτες μας και τα “τιμημένα χώματα” της Βορείου Ηπείρου, μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την ομογένεια πριν 32 χρόνια.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση κοπής πίτας του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ», αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στις κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες άρθηκαν χρόνια εμπόδια, που συναντούσαν οι ομογενείς προκειμένου να λάβουν εθνική σύνταξη και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σημειώνοντας:
«Η κυβέρνησή μας έλυσε το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών, μειώνοντας τα απαιτούμενα έτη διαμονής στη χώρα, για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης, σε 30 από 40. Με τον τρόπο αυτό, διορθώσαμε τη ρύθμιση του νόμου “Κατρούγκαλου”, καθώς ήταν αδύνατο για τους ομογενείς από την Αλβανία και την ΕΣΣΔ να βρίσκονται στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πριν δηλαδή την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Με αφετηρία το 1992, ορίσαμε ως προϋπόθεση τα 30 χρόνια διαμονής και προβλέψαμε την αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού εθνικής σύνταξης, ώστε να υπάρξει εξομοίωση με το όριο που ισχύει για όλους εντός δεκαετίας. Σημειωτέο, επίσης, είναι ότι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης κατά 7% από 1/1/2023, οι δικαιούχοι θα ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.
Ακόμη, δώσαμε λύση με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Όλοι οι ομογενείς, που είναι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή έχουν πολιτογραφηθεί ως Έλληνες, καθίστανται δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος, χωρίς να ισχύουν οι προϋποθέσεις ελάχιστου χρόνου διαμονής. Έτσι, πολλοί συμπατριώτες μας, που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις για να λάβουν σύνταξη, λαμβάνουν ένα βοήθημα που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο».
Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, επισήμανε τα ακόλουθα:
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προϋποθέτει την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην ομογένεια, συνοδευόμενος από τον Αλβανό ομόλογό του, τόνισε ότι τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας πρέπει να προστατευτούν πλήρως, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των ιδιοκτησιών τους και ανάπτυξης υποδομών. Οι αρχές των δύο χωρών συνεργάζονται για τα συγκεκριμένα ζητήματα και η Αθήνα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια, όπου χρειαστεί».
Ο Λαρισαίος βουλευτής, τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, επισημαίνοντας:
«Η κυβέρνησή μας εργάζεται για την επίλυση της διαφοράς, που έχουμε με την Αλβανία σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εφόσον αντιμετωπιστεί και το συγκεκριμένο θέμα, οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με τη γείτονα θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Η ποιότητα ζωής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, άλλωστε, θα βελτιωθεί σημαντικά, εάν η Αλβανία ενταχθεί στην ΕΕ».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις