Χιλιάδες αντίπαλοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή πορεία στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της 50ης «Πορείας για τη Ζωή», σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για το κίνημα το οποίο επί χρόνια είχε ως στόχο την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, βάσει της οποίας προστατευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο η άμβλωση.
Με την ακύρωση της απόφασης αυτής τον Ιούνιο, οι επικεφαλής και τα μέλη του κινήματος «Πορεία για τη Ζωή» γιόρτασαν χθες τη νίκη τους. Ωστόσο εξακολουθούν να πιέζουν προκειμένου να θεσπιστούν πιο αυστηροί περιορισμοί στην άμβλωση σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ προσεύχονται για να αλλάξουν «τις καρδιές και τα μυαλά» των Αμερικανών που στηρίζουν το δικαίωμα αυτό.
«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», δήλωσε η Τζιν Μανσίνι πρόεδρος της «Πορείας για τη Ζωή» απευθυνόμενη στο πλήθος που έμοιαζε να είναι λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. «Θα συνεχίσουμε τις πορείες μέχρις ότου η άμβλωση να είναι κάτι αδιανόητο», πρόσθεσε.
Μετά την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ, στις 24 Ιουνίου 2022, 12 πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς την άμβλωση, με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις, ενώ υπηρεσίες άμβλωσης δεν είναι διαθέσιμες σε ακόμη δύο, σύμφωνα με το Guttmacher Institute.
Οι συμμετέχοντες στην πορεία δήλωσαν ότι θέλουν οι αμβλώσεις να απαγορευθούν σε όλες τις πολιτείες, σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ζητώ προστασία από τη σύλληψη» και «η άμβλωση είναι γενοκτονία».
«Πιστεύω ότι, όπως δεν θα θέλαμε να δολοφονήσουμε κάποιον εδώ, δεν θα θέλαμε να δούμε καμία από αυτές τις ζωές να πληγώνεται ή να χάνεται», δήλωσε ο Ρομπ ΜακΝατ, ένας πάστορας.
«Η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη», δήλωσε η Καθλίν Σταλ, μια 60χρονη νοσηλεύτρια που εργάζεται σε κλινικές για γυναίκες και παιδιά.
Η Σταλ και άλλοι, εκτός από την απαγόρευση των αμβλώσεων, θα ήθελαν να δουν να υιοθετούνται νομοσχέδια τα οποία θα προσφέρουν πόρους και προστασία στις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.
Επόμενα βήματα
Μεταξύ των ομιλητών της συγκέντρωσης ήταν η υπουργός Δικαιοσύνης του Μισισιπή, η Λιν Φιτς, η οποία κέρδισε μια υπόθεση εναντίον κλινικής στο Τζάκσον, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ.
Στο μέλλον η οργάνωση «Πορεία για τη Ζωή» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πορείες σε διάφορες πολιτείες με στόχο να πιέσει για τη λήψη πιο περιοριστικών μέτρων εναντίον της άμβλωσης σε πολιτειακό επίπεδο, εξήγησε η Μανσίνι.
Το 2023 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 10 πορείες σε πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Αριζόνα, η Βιρτζίνια, η Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ. Η Μανσίνι εξήγησε εξάλλου ότι θα ήθελε το κίνημα να επεκταθεί σε πολιτείες όπου οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων σημείωσαν νίκες τον τελευταίο καιρό, όπως στο Μίσιγκαν.
Διότι όλοι γνωρίζουν ότι η μάχη της κοινής γνώμης δεν έχει ακόμη κερδιθεί. Σε όλα τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Ιούνιο με θέμα την άμβλωση, κέρδισαν οι υπέρμαχοι του δικαιώματος, ακόμη και σε συντηρητικές πολιτείες όπως το Κάνσας και το Κεντάκι.
«Οι Δημοκρατικοί το έχουν αναγάγει σε πολιτικό θέμα, έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε εκστρατείες, μίλησαν για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα στην άμβλωση (…), αλλά δεν είπαν την αλήθεια», κατήγγειλε ο 74χρονος καθολικός Τζορτζ Μενς.
Αύριο Κυριακή, στην 50η επέτειο από την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ, θα βγουν στους δρόμους οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση, σε συγκεντρώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP