Σε ανακοίνωση της προέδρου Ξενοδόχων Νομού Λάρισας κας Ειρήνης Παπαϊωάννου για την αθλητικές διοργανώσεις στην πόλη και την τόνωση του τουρισμού της, επισημαίνονται τα εξής:
“Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Κορασίδων στη Λάρισα κατέδειξε τη δυναμική των επιχειρήσεων φιλοξενίας και επισιτισμού της Λάρισας και τη σημαντικότητα της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων στην πόλη, στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.
Στην πόλη φιλοξενήθηκαν 13 εθνικές ομάδες υψηλού επιπέδου, από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αναχώρησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων για την άριστη φιλοξενία, τις αθλητικές υποδομές και τη συμμετοχή των φιλάθλων στους αγώνες.
Ως Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας ευχαριστούμε την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση και την επιτυχή διοργάνωση του ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος που τοποθετεί την πόλη μας, για μια ακόμα φορά, ψηλά στον χάρτη της φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.
Με αφορμή την επιτυχία της διοργάνωσης αυτής θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις επιδιώξεις μας για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η Λάρισα θα μπορούσε επιγραμματικά να προσελκύσει εισερχόμενο τουρισμό στις θεματικές ενότητες:
1. Αθλητικός τουρισμός
Η Λάρισα διαθέτει υποδομή για διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων. Το έχει αποδείξει. Αυτό που χρειάζεται για τη διεκδίκηση τους είναι ένας θεσμικός φορέας, ο οποίος θα διαθέτει «έτοιμους» φακέλους διεκδίκησης, οι οποίοι θα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις κάθε διοργάνωσης.
2. Συνεδριακός – επαγγελματικός τουρισμός.
Η Λάρισα βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και συνδυάζει ιδανικό μέγεθος για επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια, ενώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί αξιοποίηση των Ακαδημαϊκών φορέων, ΑΕΙ και Κολλέγια, οι οποίοι παραδοσιακά διοργανώνουν συνεδριακές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα η παρουσία της Ιατρικής Σχολής θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για τη διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων μεσαίου μεγέθους, έως 500 άτομα, τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις τρέχουσες υποδομές. Το μέγεθος της πόλης είναι ιδανικό για το λόγο ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος για μετακινήσεις από το σημείο διαμονής προς τις αίθουσες.
3. Πολιτιστικός τουρισμός
Η πόλη διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη στη χώρα και μια σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα που θα μπορούσε να παράγει πολιτισμό σε όλες του τις μορφές αρκεί να υπήρχαν οι θεσμικοί παράγοντες, διαγωνισμοί, φεστιβάλ, εκθέσεις που θα λειτουργούσαν ως κίνητρο για τη δημιουργικότητα, αλλά και την προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος. Ήδη διοργανώνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, απουσιάζει όμως η έγκαιρή ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις του Τουρισμού. Προτείνεται η δημιουργία από πλευράς Περιφέρειας σημείου για την συγκέντρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν στη διοργάνωση εκδηλώσεων και η επικοινωνία προς τον κλάδο.
4. Τουρισμός φύσης.
Η Λάρισα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλίας και σε ακτίνα 60 χλμ υπάρχει ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος, τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Τέμπη και τα παράλια. Υπάρχει η δυνατότητα αρχικά τουλάχιστον για προγράμματα «διαφορετικών» City breaks Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή. Προτείνεται να υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα δραστηριοτήτων, κυρίως το Σάββατο που μπορούν να συνδυαστούν με γαστρονομία, πολιτισμό και shopping κυρίως προϊόντων ΠΟΠ.
5. Σχολικός τουρισμός
Η επικοινωνία της πόλης, ως σημείο συγκέντρωσης νέων και μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται, σε συνδυασμό με τα φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά ελκτικά στοιχεία θα μπορούσε να την αναδείξει σε προορισμό σχολικών εκδρομών.
6. Ιατρικός τουρισμός
Στη Λάρισα λειτουργεί η δεύτερη στην Ελλάδα, πιστοποιημένη διεθνώς κατά ΤΕΜΟΣ κλινική και το πρώτο κέντρο αποκατάστασης, τοποθετώντας την στο διεθνή χάρτη του Ιατρικού τουρισμού. Το γεγονός της παρουσίας του Ιπποκράτη στη Λάρισα θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί ποικιλότροπα.
7. Μετεκπαιδευτικός τουρισμός
Θα μπορούσαν οι σχολές του Πανεπιστημίου να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές ενότητες βραχείας διάρκειας σε θέματα εξειδίκευσης τους, είτε με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και παρουσία κάποια Σαββατοκύριακα, είτε με δίμηνα-τρίμηνα προγράμματα καθημερινής παρακολούθησης.
8. Θρησκευτικός τουρισμός
Σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές αρχές μπορούν να αναδειχθούν τα θρησκευτικά στοιχεία της πόλης και της γύρω περιοχής με αιχμή τον Άγιο Αχίλλειο, τα μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας και τα Τέμπη και να αποτελέσουν πόλο έλξης προσκυνητών από αυτή τη χώρα.
Φυσικά η κατηγοριοποίηση δεν είναι απόλυτη, ο κάθε επισκέπτης ζει τη δική του εμπειρία σε κάθε προορισμό και επιλέγει να διαμορφώσει το ατομικό του πρόγραμμα. Υποχρέωση μας είναι να του παρέχουμε ποικιλία αφορμών επίσκεψης στον τόπο μας, καθώς και την υποδομή και τις δυνατότητες να το πραγματοποιήσει.
Ωστόσο εξαιρετικής σημαντικότητας για την υλοποίηση των παραπάνω κρίνεται η συνεχής λειτουργία του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στην Αγχίαλο και η διασύνδεση του με το αεροδρόμιο των Αθηνών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών χωρίς να υπάρχει η ανάγκη οδικής μεταφοράς τους για μεγάλη απόσταση.”
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις