Tην οικονομική στήριξη των παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου ζητά ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχ. Μιτζικός με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων (παγετός) του διαστήματος Φεβρουαρίου – αρχών Απριλίου και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Ειδικότερα, ο κ. Μιτζικός αιτείται από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό να δοθεί άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου στην οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, από τη στιγμή που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς, αλλά και των υπόλοιπων κύριων αγροτικών προϊόντων του Δήμου Νοτίου Πηλίου όπως είναι τα οπωροφόρα.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου -μεταξύ άλλων- τονίζει: “Λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων του διαστήματος Φεβρουαρίου – αρχών Απριλίου, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κακοκαιρίας της 14ης – 17ης Φεβρουαρίου 2021 (κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ») ζημιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αγροτική παραγωγή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του και από την πλευρά του Αιγαίου, προκλήθηκαν πολλά σπασίματα σε ελαιόδεντρα και υπάρχουν περιοχές που η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική.
Ήδη για όλες τις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει σχετικές αναγγελίες μέσω του ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των ζημιών μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.).
Την 16η Μαρτίου 2021 έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων προς τον ΕΛ.Γ.Α. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στον Δήμο Νοτίου Πηλίου ανέρχονται σε 633, οι οποίες και έχουν διαβιβαστεί στο υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας. Είναι πολύ σημαντικό να εγκριθεί σχετικό Πρόγραμμα για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ζημιών.
Οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί του Νοτίου Πηλίου, όπως:
1. Η έξαρση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το γλοιοσπόριο της ελιάς στην περιοχή, απόρροια τόσο των καιρικών συνθηκών (πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη), όσο και της μεγάλης προσβολής από τον δάκο. Το λάδι που παράγεται από προσβεβλημένους καρπούς είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ποιότητας.
2. Η μειωμένη παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Νομού Μαγνησίας.
3. Η μείωση της απορρόφησης της βρώσιμης ελιάς, λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, από τους τομείς της εστίασης”.
Καταλήγοντας ο κ. Μιτζικός αναφέρει: “Ένας από τους βασικούς άξονες στήριξης για την επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας, μετά το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας, θα αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος του τόπου μας”.