Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες του κόσμου συμφώνησαν στο περιεχόμενο της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, ένα πολυαναμενόμενο βήμα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το νομικά δεσμευτικό κείμενο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας των ωκεανών, υπό συζήτηση εδώ και 15 χρόνια, συμφωνήθηκε τελικά ύστερα από πέντε γύρους μαραθώνιων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μια ημέρα μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας.
«Το πλοίο έφθασε στην ακτή», είπε η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, στο τέλος της τελευταίας ημέρας των διαβουλεύσεων.
Η συνθήκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30», ο οποίος είχε συμφωνηθεί στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο.
Ο τελευταίος γύρος των διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από την «γαλάζια οικονομία».
Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του «30 μέχρι το 30». «Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα τη συνθήκη και να την επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ», είπε η ακτιβίστρια Λόρα Μέλερ, η οποία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις. «Το ρολόι δεν έχει σταματήσει (…) μας απομένει μισή δεκαετία και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος