Περισσότερα από 700 ενοικιαστήρια στο πολεοδομικό συγκρότημα, με την εμπορική αγορά να συρρικνώνεται διαρκώς

Πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων και επαγγελματικών στεγών, που υπερβαίνουν συνολικά τα 700, καταγράφεται στην περιοχή, σύμφωνα με το διαδικτυακό spitogatos.gr, που καλύπτει όλη την Ελλάδα. Τα ξενοίκιαστα καταστήματα υπολογίζονται σε 285 στον Βόλο, με τις επαγγελματικές στέγες, που διατίθενται προς ενοικίαση, να ανέρχονται σε 452, αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανησυχητικά τα δεδομένα που καταγράφονται, καθώς στην ενότητα των επαγγελματικών χώρων περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία, αποθηκευτικοί και βιοτεχνικοί χώροι, που παραμένουν κλειστοί τα τελευταία χρόνια.

Ο εμπορικός χάρτης έχει διαφοροποιηθεί, στο μεταξύ, με το εμπορικό τμήμα της αγοράς να έχει συρρικνωθεί, καθώς περιορίζεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ πολλά καταστήματα που βρίσκονται σε ευρύτερη ακτίνα και σε περιφερειακά σημεία, παραμένουν ξενοίκιαστα.

Τα ενοικιαστήρια, κυρίως στις περιοχές εκτός του κεντρικού εμπορικού άξονα, πολλαπλασιάζονται, ενώ αρκετοί έμποροι μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε σημεία του εμπορικού κέντρου όπου δεν υπάρχουν πολύ υψηλά ενοίκια, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέρχονται.

Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου της περιοχής μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ενοίκιο αποτελεί βραχνά για τις επιχειρήσεις. Το μέτρο της απαλλαγής από το ενοίκιο λόγω της πανδημίας, το οποίο ίσχυε τη στιγμή που η αγορά είχε βυθιστεί, αποτέλεσε «σωσίβιο» για τους εμπόρους. Βοήθησε αρκετά τον κλάδο».

Περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς, τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος στις τιμές των ενοικίων, με αποτέλεσμα να ξενοικιάζονται καταστήματα, με τους εμπόρους να προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αναζητώντας ακίνητα με χαμηλότερο μίσθωμα.

Με τον χάρτη της εμπορικής αγοράς να μεταβάλλεται διαρκώς, ο κεντρικός πυρήνας ορίζεται από τη Ξενοφώντος μέχρι τη Φιλελλήνων και από τη Γαλλίας και κάτω. Μεγαλύτερη πυκνότητα καταστημάτων, παρατηρείται, στο μεταξύ, από τη Μεταμορφώσεως μέχρι την Κουμουνδούρου και από τη Γαλλίας μέχρι την Ιάσονος.

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, «είναι δύσκολο να νοικιαστεί ένα εμπορικό κατάστημα, τη στιγμή που έχουν συρρικνωθεί τα εμπορικά κέντρα ανά τη χώρα, δεν υπάρχει συνοικιακή αγορά, και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον στις πιο απομακρυσμένες περιοχές» τόνισε ο πρόεδρος.

Περισσότερα Εδω