Σήμερα στις 11:00, στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου της Αργούς στο Πεδίο Άρεως, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου και του αναδόχου για την κατασκευή του μουσείου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο πρώην περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και άλλοι φορείς.
“Το έργο αυτό αποτελεί ένα οραματικό εγχείρημα για την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή. Ο προϋπολογισμός του μουσείου ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να έχει σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης ενώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας” σύμφωνα με την δημοτική αρχή.
Στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν να γίνει το έργο. Υπενθύμισε ότι το έργο είχε παρουσιαστεί πριν τρία χρόνια στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίο του Άρεως και τότε η χρηματοδότηση ήταν γνωστό ότι θα γίνονταν μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά τελικά χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ. “Είναι ένα σημαντικό έργο που θα δώσει άλλη χροιά στην πόλη και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλία”. Επιπλέον ο κ. Μπέος επισήμανε ότι το έργο έχει ελεγχθεί σε όλα τα επίπεδα και ξεκινά άμεσα ενώ εκτίμησε ότι θα προχωρήσει γρήγορα και θα παραδοθεί στα τέλη του 2027. “Θα είμαστε εδώ να κάνουμε τα εγκαίνια γι αυτό το μεγάλο έργο”, επισήμανε.
Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας, επισήμανε ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, ενώ κρίθηκε ότι έχει προτεραιότητα, καθώς ο δήμος Βόλου διέθετε μεγάλη ετοιμότητα για την υλοποίησή του. “Θα δώσει μεγάλη αξία στην πόλη ενώ και για άλλα έργα στο δήμο έχουμε συνεργασία και βοηθούμε στην υλοποίησή τους”.
Τέλος ο δήμαρχος Βόλος έκανε την αποκάλυψη της μακέτας με τα στοιχεία του έργου.
Το έργο
Το Μουσείο της Αργούς θα κατασκευαστεί όπως το οραματίστηκε η εταιρεία «Κίζης Αρχιτέκτονες» που έλαβε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε και συνέταξε την αρχιτεκτονική μελέτη. Ο χώρος θα ακολουθεί το ταξίδι της Αργούς, εστιάζοντας στο πέρασμα από τις Συμπληγάδες. Στο Μουσείο η Αργώ ως κεντρικό έκθεμα δεν θα είναι στατική: ειδικός μηχανισμός θα δημιουργεί δυναμικό σκηνικό εμφανίζοντας το πλοίο άλλοτε να περνά μέσα από καταιγίδα κι άλλοτε να πλέει σε νηνεμία, με το μυθικό περιστέρι να διασχίζει τον ουρανό.
Μέσα στο Μουσείο η Αργώ θα εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται. Στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες παραπέμπουν δύο στιβαροί, κλειστοί κτιριακοί όγκοι.
Η είσοδος στο Μουσείο γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια. Οι προσβάσεις σ’ αυτήν, τόσο από τον κόμβο εισόδου του Πάρκου, όσο και από όλο το παρόδιο μέτωπο της λεωφόρου Αθηνών, αλλά και από τους χώρους στάθμευσης της ανατολικής πλευράς, διευθετούνται με κατάλληλες χαράξεις και φυτεύσεις. Οι επισκέπτες οδηγούνται στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας: μια ράμπα που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο. Αριστερά στον εισερχόμενο βρίσκεται η αίθουσα διαλέξεων και σεμιναρίων, συνολικής δυναμικότητας 254 θέσεων.
Στην αίθουσα υποδοχής γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους. Ένα άνοιγμα προς τον κεντρικό χώρο προσφέρει αποσπασματικές θεάσεις του πλοίου.
Ο πρώτος θεματικός άξονας αναπτύσσεται στον περίκλειστο χώρο της δυτικής «Συμπληγάδας», που έχει τη μορφή σχεδόν τετραγωνικής αίθουσας. Εδώ αναπτύσσεται το «ταξίδι στα πέρατα του κόσμου».
Μια γέφυρα, που καθώς την περνά ο επισκέπτης βλέπει από ψηλά την Αργώ κατά μέτωπο, οδηγεί στο δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία, στο νότιο άκρο της ανατολικής Συμπληγάδας, που έχει τη μορφή δρομικού, μακρόστενου κτιρίου.
Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αντίγραφο της Αργούς, ορατό από όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας και από μια εξέδρα – παρατηρητήριο. Κατεβαίνοντας μια σκάλα θα βρεθεί στην κάτω στάθμη, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, σε χώρο ευρύχωρο, σαν προκυμαία. Η ανατολική περιοχή της «προκυμαίας» είναι αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ο κεντρικός χώρος όπου εκτίθεται η Αργώ είναι τεχνικά εξοπλισμένος έτσι ώστε το σκαρί να μη προσλαμβάνεται ως στατικό έκθεμα: ένας μηχανισμός πρόκλησης κυματισμού στο ρηχό νερό και μηχανές προβολής στην ημιδιάφανη οροφή της αίθουσας δημιουργούν ένα δυναμικό σκηνικό, που εμφανίζουν το πλοίο άλλοτε να περνά μέσα από καταιγίδα κι άλλοτε να πλέει σε νηνεμία, με το μυθικό περιστέρι να διασχίζει τον ουρανό, ξεφεύγοντας από τις Συμπληγάδες.
Η επίσκεψη τελειώνει στο πωλητήριο – café, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του Πάρκου.
Στην κάτω στάθμη προβλέπεται δευτερεύουσα διαδρομή των επισκεπτών: από το πωλητήριο – café μπορούν μέσω γέφυρας να φτάσουν στο φουαγιέ, που δίνει πρόσβαση στο βεστιάριο και στους χώρους υγιεινής του κοινού. Το φουαγιέ επικοινωνεί με σκάλα και ανελκυστήρα με τον χώρο υποδοχής της άνω στάθμης. Νοτίως του φουαγιέ διατάσσονται τα γραφεία του προσωπικού με τους βοηθητικούς χώρους τους.
Ολοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ, μέσω των ανελκυστήρων των δύο πτερύγων.
Ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου διακρίνεται σε τρείς επιμέρους ενότητες. Η ανατολική διαμορφώνεται σε χώρο στάθμευσης, με παρεμβολή παρτεριών με χαμηλή φύτευση και δένδρα ανάμεσα σε θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Η δυτική σε μικρό άλσος, με ζώνες χαμηλής φύτευσης και πεύκα. Η νότια διαμορφώνεται σε μικρή αστική πλατεία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω