Στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι εκλογές στα πανεπιστήμια να γίνονται χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Realfm 97,8.
Η κ. Κεραμέως τόνισε την« ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεωντ», γεγονός που «θα είναι μία σημαντική βελτίωση στο πανεπιστήμιο».
Οι αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές, όμως, «δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, στο επόμενο νομοσχέδιο θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο», δήλωσε η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός δήλωσε ότι το νηπιαγωγείο πλέον θα δέχεται παιδία από τεσσάρων ετών σε όλη τη χώρα, ήταν από τα πέντε μέχρι πριν από μερικά χρόνια.
Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι οι χώρες που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς. Χαρακτήρισε τα χρόνια αυτά ως εξαιρετικά κρίσιμα για να δοθούν περισσότερα εφόδια στα παιδιά. Άρα, τόνισε, νηπιαγωγείο από τα τέσσερα σε όλη τη χώρα. Επίσης εντάσσονται δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Η κα Κεραμέως στάθηκε στο γεγονός γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας.
Η υπουργός έκανε λόγο επίσης για αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο, ένα σχολείο που θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά. Δεξιότητες που θα καλλιεργούνται μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία», περιέγραψε.ντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία», υπογράμμισε η κα Κεραμέως.
Από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που ήδη ιδρύθηκαν . Πλέον θα έχουμε 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου.
Νέα προγράμματα σπουδών: Ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών. Έχουμε προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στους 25.000 σπουδαστές και 5.000 εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής κατάρτισης (Δημόσια ΙΕΚ) τόνισε ότι προτεραιότητα είναι οι νέοι μας να έχουν επιλογές. Χρέος της πολιτείας είναι να χτίζει εναλλακτικές για τους νέους, γι’αυτό για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό όταν έρθει η ώρα, θα έχουν δύο επιλογές. Να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για κάποιο Πανεπιστήμιο βάσει των αποτελεσμάτων και έναν δεύτερο δρόμο με το παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ», κατέληξε.