Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων», ουσιαστικά αφήνει έξω όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, σημείωσε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, φέρνοντας σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του.
Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά του στον περιβόητο εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο ενώ υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής συνολικά 51.194 επιχειρήσεις, από αυτές μόλις… 13 έχουν κάνει ρύθμιση!
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Η πανδημία αλλά και η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα έχουν εκτοξεύσει τις ανισότητες παγκοσμίως. Δυστυχώς η χώρα μας δεν απουσιάζει από αυτό το ράλι των ανισοτήτων. Σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την όξυνση των ανισοτήτων στη χώρα μας είναι και οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία τρία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σημερινό νομοσχέδιο με τίτλο κίνητρα, φορολογικά ιδίως, για ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών. Ακούγεται καλό. Είναι καλό. Είναι αναγκαίο; Ή κάτι άλλο ήταν και είναι αναγκαίο;
Κατά την άποψή μας, αναγκαίο, επιβεβλημένο είναι να στηριχθεί η μικρή επιχειρηματικότητα που οφείλει και γι’ αυτό δεν το ψηφίζουμε. Ξεκάθαρα πράγματα. Συγχωνεύεται το συνεργείο αυτοκινήτων της γειτονιάς με ένα άλλο συνεργείο αυτοκινήτων; Συγχωνεύεται το καθαριστήριο ρούχων με ένα άλλο ή το ψιλικατζίδικο; Υποτίθεται η συγχώνευση είναι επί ίσοις όροις. Υποτίθεται. Κάποιος ο οποίος οφείλει ΕΦΚΑ, οφείλει σε τράπεζες, για πείτε μου, το μαγικό τρόπο, πώς θα έχει τη διαπραγματευτική δυνατότητα -ούτε καν δυνατότητα- να συγχωνευθεί, να εξαγοραστεί; Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, οι μικροί επιχειρηματίες οφείλουν.
Τι έπρεπε να κάνετε; Και είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι έπρεπε να ήταν αναγκαία άλλα μέτρα πρώτα και μετά αυτά. Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πόσες επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Από αυτές που οφείλουν καμία. Θέλετε να δούμε πόσοι οφείλουν; Πόσες επιχειρήσεις έχουν ευνοηθεί από τον περιβόητο εξωδικαστικό μηχανισμό; Θυμάστε; Έχει ενάμιση χρόνο ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τίτλοι 240 δόσεις, 180, 350, 680. Πόσοι έχουν ευνοηθεί σήμερα; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να συγχωνευθούν;
Από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος έως και 30 Απριλίου του 2022, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό 51.194 επιχειρήσεις, κύριε Υπουργέ, Μέχρι τις 30 Απριλίου 2022. Από τις 51.194 οι 31.520 αιτούντες προχώρησαν σε άρση απορρήτου. Ξέρετε πόσες επιχειρήσεις έχουν κάνει ρύθμιση σήμερα, τέλη Μαΐου του 2022; Δεκατρείς. Επτά με πολυμερή διαπραγμάτευση, που σημαίνει ότι όφειλαν σε ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, Εφορία και Τράπεζες και έξι μόνο ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.
Ερώτηση: Πέτυχε ή απέτυχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός; Σας το είπαμε από τούτο το Βήμα: Από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωτική η διαδικασία για τις τράπεζες, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι οι τράπεζες τι κάνουν; Και σας το λέω να το ερευνήσετε. Χρησιμοποιούν αλγόριθμο γ΄, κύριε Υπουργέ. Ο αλγόριθμος α΄ είναι για τα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ο αλγόριθμος β΄ είναι όταν τα χρέη αφορούν τράπεζες, Εφορία και ΕΦΚΑ. Και οι τράπεζες τι κάνουν; Όταν δεν τους συμφέρει η πρόταση του δανειολήπτη, εφαρμόζουν δικό τους αλγόριθμο, γιατί απλούστατα δεν είναι υποχρεωμένες.
Και ρωτάμε: Όλοι αυτοί οι 51.000 μπορούν να υπαχθούν στο νομοσχέδιο το σημερινό που έχει τον ωραίο τίτλο ανάπτυξη των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα μέσω συγχωνεύσεων, μέσω εταιρικών μετασχηματισμών; Μπορούν; Μπορούν τα μαγαζιά της γειτονιάς να υπαχθούν σε αυτές τις ευεργετικές διατάξεις; Όχι.
Και έρχομαι στο άρθρο 15 και στο άρθρο 16 που έχει να κάνει με το κίνητρο για τους αγρότες. Με το άρθρο 15, κύριε Υπουργέ, πράγματι δίνετε ένα καλό κίνητρο για να ενταχθεί κάποιος στους συνεταιρισμούς. Γιατί οι συνεταιρισμοί πλήττονται από τη «μαύρη» διακίνηση των προϊόντων. Με το άρθρο 16 όμως, με τη συμβολαιακή, ουσιαστικά το ακυρώνετε. Γιατί; Γιατί αυτός που το έγραψε δεν έχει ιδέα από τη συμβολαιακή γεωργία.
Πρώτον, η συμβολαιακή γεωργία δεν είναι πανάκεια. Να το ξεκαθαρίσουμε. Ένα τρομερό λάθος που έχετε: Λέτε στο άρθρο «με συμβάσεις έγγραφης βέβαιης χρονολογίας». Σωστά; Τι να βεβαιώσουν; Αφού δεν λέτε πότε τα συμβόλαια πρέπει να κατατίθενται. Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου; Την παραμονή που παραδίδεται το προϊόν; Ενδιάμεσα; Μετά; Και να έχουν έγγραφο βέβαιης χρονολογίας; Ουσιαστικά ωφελούνται οι μεταποιήσεις, οι ιδιώτες και εγώ θα πω ναι, ας ωφελούνται. Και ξέρετε γιατί; Γιατί από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ειδική πριμοδότηση στα μόρια για όσες επιχειρήσεις έχουν συμβολαιακή γεωργία, να ωφεληθούν. Οι αγρότες; Γιατί δεν δίνεται στον αγρότη -ακούστε, κύριε Υπουργέ- τη δυνατότητα στο ρίσκο; Ποια ποσότητα πρέπει να πουλάει; Όλη; Λέτε ποσότητα.
Εμείς την άνοιξη του ’19 εδώ με τον Σταύρο τον Αραχωβίτη είχαμε κάνει τις προπωλήσεις προϊόντων μάξιμουμ το 50%. Κι αν καταστραφεί η παραγωγή; Γιατί το 100%; Δεν έχει δικαίωμα ο αγρότης να συμπεριφέρεται και ως επιχειρηματίας; Να υπογράφει συμβολαιακά το 30% στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και αργότερα να επιλέγει ο ίδιος. Δεν λέτε ότι ο αγρότης πρέπει να είναι και επιχειρηματίας; Γιατί να τους βάζετε κατευθείαν να κλείνουν την τιμή 100%; Δεν είναι αόριστο αυτό το άρθρο έτσι όπως το έχετε διατυπώσει; Αλλά ουσιαστικά ακυρώνει το ίδιο το κίνητρο που είναι η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών, κύριε Υπουργέ.
Μόνο εάν δυναμώσουν, πραγματικά, οι συνεταιρισμοί, θα αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη οι αγρότες. Μόνο έτσι. Είναι μονόδρομος. Είναι κάτι το οποίο, όμως, δυστυχώς δεν έχετε στην πολιτική σας.»
Δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: