«Εδώ, στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον των χωριών της Πίνδου, δίπλα στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, συνειδητοποιεί κανείς ακόμη περισσότερο την αξία του σεβασμού στη φύση και την ανάγκη ενεργότερης προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και επιβάλει την άμεση λήψη γενναίων μέτρων. Η πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών στις μεσογειακές χώρες και όχι μόνο ήταν το ύστατο καμπανάκι κινδύνου για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την υπαίθρια αρχιερατική λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα των Γρεβενών.
Οι φετινές εκδηλώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα λιτές με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι δεν χόρεψαν τον τρανό χορό, τον τσιάτσιο, αλλά περιορίστηκαν να τραγουδήσουν λίγες στροφές από τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούγονται τέτοια μέρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, επισήμανε ότι «στα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία των ελληνικών βουνών συνυπάρχουν σε μια θαυμαστή αρμονία το φυσικό κάλλος με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εκκλησιαστική και οικιστική, προσφέροντας μοναδικές ανάσες ηρεμίας μακριά από τη βοή της πόλης και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για αιώνες των “Ελλήνων οι κοινότητες” κατόρθωναν να διατηρούν τις ορθές ισορροπίες, δημιουργώντας, όταν τους δίνονταν οι ευκαιρίες της οικονομικής ανάπτυξης, αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, όπως η υπό αναστήλωση Μεγάλη Παναγιά, ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.
Με αφορμή τις πρόσφατες ολέθριες πυρκαγιές, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή δασών, εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά και της πανίδας που ζούσε εντός αυτών, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε κάποιες από τις αξίες των προγόνων μας. Να ξαναγαπήσουμε και να σεβαστούμε εκ νέου τη φύση και να αντιληφθούμε τις ισορροπίες που πρέπει να τηρήσουμε. Ας ευχηθούμε ότι τα όσα οδυνηρά βιώσαμε να αποτελέσουν ένα μάθημα για όλους μας, που θα αλλάξει πρακτικά, κι όχι μόνον ρητορικά, τη στάση μας προς το περιβάλλον».
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωση του σημείωσε ότι «η ιστορία μας, η παράδοσή μας, η πίστη μας, που είναι ακόμη ζωντανά εδώ στα βουνά της Πίνδου, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να υπερνικήσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και να πορευθούμε προς τα εμπρός, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους».