Ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας, κ. Καλτσά Νικόλαο, κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ορμή Ανανέωσης”, Νίκος Γαμβρούλας, κατά την οποία αναφέρει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες από πτώσεις υλικών σε κατοικίες της πόλης και ερωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή για την καταγραφή αυτών των κινδύνων, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Νίκος Γαμβρούλας αναφέρει: “Η κλιματική κρίση φαίνεται πως διαμορφώνει νέα δεδομένα στις ζωές μας.
Ένα από αυτά, είναι οι έντονες καταιγίδες οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονες βροχοπτώσεις αλλά και από πολύ δυνατούς ανέμους. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελούν απειλή για τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.
Στην πόλη μας, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, άλλες παλαιότερες και άλλες νεότερες, άλλες καλοσυντηρημένες και άλλες κακοσυντηρημένες. Είναι γεγονός πως μονοκατοικίες και πολυκατοικίες με εξωτερικές φθορές, αποτελούν κίνδυνο για τους συμπολίτες μας, μιας και είναι πιθανό να συμβούν ατυχήματα από πτώσεις υλικών.
Τους παραπάνω κινδύνους μπορεί κανείς να τους αντιληφθεί, αν παρατηρήσει με προσοχή όψεις, μπαλκόνια ή σκεπές κατοικιών, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις θα διαπιστώσει τα εξής: Κατεστραμμένα κάγκελα που εξέχουν των μπαλκονιών, κατεστραμμένες όψεις μπαλκονιών με υλικά να κρέμονται, φθορές σε όψεις κατοικιών, σπασμένα τζάμια σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σπασμένα κεραμίδια κτλ. Δυστυχώς, φαίνεται πως δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας το αίσθημα ευθύνης που θα έπρεπε, ώστε να επιδιορθώσουν τα παραπάνω προβλήματα στις κατοικίες τους.
Εν μέσω δυνατής καταιγίδας μάλιστα, οι πτώσεις υλικών είναι ακόμη πιο πιθανές και αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο τον οποίο θα πρέπει να προλάβουμε. Εκτός από τους δυνατούς ανέμους φυσικά, πάντοτε υπάρχει και η περίπτωση ενός δυνατού σεισμού, όπως ο σεισμός του περασμένου έτους, ο οποίος δημιούργησε επιπλέον προβλήματα, ενώ τόσο ο χιονιάς κατά τους χειμερινούς μήνες, όσο και ο καύσωνας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιβαρύνουν σημαντικά την παραπάνω κατάσταση.
Θα πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό, πως όταν ένας συμπολίτης μας αναφέρει ένα πρόβλημα σε μια κατοικία άλλου συμπολίτη, αυτό δεν αποτελεί εχθρική, ούτε και ανήθικη πράξη.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος:
Α) Συμφωνείτε με την αναγκαιότητα καταγραφής των επικίνδυνων φθορών σε κατοικίες της πόλης;
Β) Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες για την καταγραφή αυτών, με σκοπό την επιδιόρθωση τους για την αποφυγή ατυχημάτων; Αν ναι ποιες είναι αυτές;”