Να δοθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ο εύλογος χρόνος που ο ίδιος ο νομοθέτης επιτάσσει για την αποτίμηση του, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων, ζητά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λαρισαίων Ντίνος Διαμάντος.

Σε συνέντευξή του, στο onlarissa.gr ο κ. Διαμάντος υποστηρίζει πως «στην πλειοψηφία τους οι πολίτες όπου έχει γίνει έργο το επιδοκίμασαν».

Αναφερόμενος στη σπουδαία εξέλιξη της ολόκληρης των διαδικασιών για την κατεδάφιση του οικοδομικού τετραγώνου έμπροσθεν του αρχαίου θεάτρου, δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος και ξεκαθαρίζει πως το σύνολο των κατεδαφίσεων θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του ’23, ενώ για την επόμενη ημέρα, λέει πως «ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεργαστεί κατά προτεραιότητα με του εμπλεκόμενους Φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος στα πλαίσια των αναγκών λειτουργίας και προστασίας του Αρχαίου Θεάτρου».

Τέλος, ερωτηθείς για την προσωπική του διαδρομή, δηλώνει πως η προτεραιότητα σήμερα είναι το έργο και η επανεκλογή του Δημάρχου κ. Καλογιάννη. Για το απώτερο μέλλον, συμπληρώνει ότι «κάθε άλλη απαράγραπτη και θεμιτή προσωπική φιλοδοξία αν και όποτε έρθει ο χρόνος θα τη μετρήσω πάντα στα πλαίσια μίας συλλογικής προσπάθειας και επί των αρχών μίας καθαρής αυτοδιοικητικής πορείας και αρχών που υπηρετώ αταλάντευτα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Αυτή η θητεία αποκτά ιστορικό χαρακτήρα καθώς δρομολογείται ενός του νέου έτους κατεδάφιση του οικοδομικού τετραγώνου μπροστά από το αρχαίο θέατρο. Αλήθεια, το πιστεύατε ότι θα συνέβαινε αυτό πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν ήσασταν στο τιμόνι του ΤΕΕ;

Με φέρνετε πίσω σε υπέροχες αναμνήσεις.

Ενός χρονολογίου από την 16/01/2009 στην 24/11/2022.

Η 16η Ιανουαρίου 2009 έχει καταγραφεί πλέον ως μία ιστορική για το ΤΕΕ και τη Λάρισα όταν ως Πρόεδρος πραγματοποιήσαμε μία σημαντική εκδήλωση με θέμα :

«ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ» και με τιμώμενο και προσκαλεσμένο τον Θεσσαλό καταξιωμένο δημιουργό εικαστικό ΦΙΛΟΛΑΟ ο οποίος παραβρέθηκε με τη σύζυγό του. Ερχόμενος ξανά στη Λάρισα μετά το 1992 όταν και παρέδωσε το έργο του στο Αλκαζάρ. Ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος δημιουργός Εικαστικών παρεμβάσεων στο Δημόσιο Χώρο.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή μας τότε ως ΤΕΕ και ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.

Ήταν η ανάδειξη της σημασίας της υλοποίησης μίας “δέσμευσης” από το ΓΠΣ/1986 που επαναβεβαιώθηκε και στο μόλις τότε αναθεωρημένο ΓΠΣ/2019 του τετραγώνου ΚΧ 867Γ και της απαλλοτρίωσης του.

Θέσαμε 7 banners έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

“7 βήματα” (“απελευθέρωση”- “αξία”- “ευαισθησία”- “σεβασμός” – “αναγνώριση” – ένταξη” – “ανάπλαση”) προς το Αρχαίο Θέατρο με “ανεμπόδιστη θέα τώρα”!

Τελικά, η Ιστορία γράφει τον “επίλογο” της στο ζήτημα αυτό με τους ίδιους “πρωταγωνιστές¨ του ΤΕΕ (Πρόεδρος) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Γεν. Γραμματέας).

Μόνο που τώρα εκλήθησαν με άλλες ιδιότητες και θέσεις ευθύνης ως Αντιδήμαρχοι. Υλοποιώντας και ολοκληρώνοντας μία κορυφαία επιλογή προτεραιότητας την απαλλοτρίωση του ΚΧ867Γ που υιοθετήθηκε από την 1η θητεία από το Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.

Ναι, είναι πλέον γεγονός!

Η 24η Νοεμβρίου 2022 έχει καταγραφεί πλέον ως μία ιστορική ημέρα για τη Λάρισα.

Είναι η ημέρα της απόφασης του ΔΣ του πράσινου Ταμείου που επικυρώνει τις 12 εξώδικες συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των 13 πολυιδιοκτησιών του ΚΧ867Γ και “σφραγίζει” την απαλλοτρίωση του για το Δήμο Λαρισαίων!

Ναι, ολοκληρώσαμε την απαλλοτρίωση του ΚΧ867Γ! Μπορούμε να βάλουμε μπουλντόζα! Και τα “7 βήματα” προς το Αρχαίο Θέατρο με “ανεμπόδιστη θέα τώρα” να αποτελούν πλέον μία πραγματικότητα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος (ως πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ και ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος που από το 2019 έλαβα την “σκυτάλη” από τον πρ. Γραμματέα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τότε Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μαβίδη) που μία πράγματι δύσκολη και σύνθετη διαδικασία με την εμπιστοσύνη του Δημάρχου Απ. Καλογιάννη περατώθηκε με επιτυχία. Μου δίνετε την ευκαιρία με τη φιλοξενία σας να καταγράψω για την ιστορία πως:

Οφείλω να ευχαριστήσω τα υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Πολεοδομίας που η δουλειά τους ήταν άριστη και αναγνωρίστηκε από το Πράσινο Ταμείο ως “οι καλύτερες Πράξεις Αναλογισμού” που είχαν δει και έλεγξαν. Το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού της προϊσταμένης συν Μαρίας Μαρκάτου με τους συν Στ. Κωτούλα, Ι. Κουτούδη, Πολ. Ζήλου, Ελένης Νούσια και το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών με τον πρ. προϊστάμενο Παν. Πάλλα και τον νυν Γ. Χατζούλη.

Οφείλω να ευχαριστήσω το Νομικό Τμήμα Υποστήριξης με τον Προϊστάμενο Θ. Κωνσταντίνου και τους Αστ. Λιάπη, Μ. Σωτηρίου και Γ. Ζαρζώνη.

Οφείλω να αναφέρω τη θετική στάση όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, στηρίζοντας και υπερψηφίζοντας τις ενέργειές μας συμβάλλοντας στις αποφάσεις στα θεσμοθετημένα όργανα (ΔΣ και Επιτροπές).

Οφείλω να αναγνωρίσω τη θετική στάση των συνιδιοκτητών και να εκτιμήσω την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου με την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μου για εξώδικη διευθέτηση με παραίτησή τους μάλιστα από όποια αξίωση έναντι των υπόχρεων περιοίκων, κάτι που αποσόβησε χρονικές και διαδικαστικές εμπλοκές και καθυστερήσεις με κίνδυνο απένταξης από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

Οφείλω να ευχαριστήσω τη συν Πόπη Φουσκοκολάκη εισηγήτρια στο Πράσινο Ταμείο η οποία από το 2015 μέχρι την 24η/11/2022 μας πρόσφερε σημαντική και καθοριστική βοήθεια.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον πρ. Πρόεδρο του Π.Τ. κο Γ. Πατρίκιο για την έναρξη – ένταξη στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα (2015) καθώς και στον νυν Πρόεδρο του Π.Τ. κο Στ. Σταθόπουλο που ανταποκρίθηκε σε κάθε τι που προωθούσε την υπόθεσή μας προς θετική έκβαση και ολοκλήρωση, κάτι που το έκανε στη συνεδρίαση της 24/11/2022 με την υπ. αρ. 251.10/2022

ΑΔΑ:9ΜΔ746Ψ844-Ι18 απόφαση. Εγκρίνοντας την τελική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο της απόκτησης του Κ.Χ. 867Γ για το συνολικό ποσό των 4.849.000 ευρώ και καθιστώντας το Δήμο Λαρισαίων οριστικό δικαιούχο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2015.

Ναι, το πίστευα ειλικρινά ότι πρέπει και μπορεί να συμβεί το γκρέμισμα του “οχυρού” 867Γ όταν το υποστήριζα ως Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία ως Αντιδήμαρχος, παρά τις απίστευτες γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που είχα να αντιμετωπίσω, ήμουν βέβαιος για την τελική ολοκληρωμένη κατάληξή του.

Όπως κι εσείς ο ίδιος είπατε, το μείζον θέμα τώρα είναι η επόμενη ημέρα. Δηλαδή τι θέλουμε να κάνουμε με τον χώρο που θα απελευθερωθεί μπροστά από το αρχαίο θέατρο. Η δική σας πρόταση ποια είναι;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι, δεν μπορεί να παραμείνει κανένα κτίσμα θα κατεδαφιστούν όλα. Η κατεδάφισή του θα γίνει μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023.

Απαιτεί μία σοβαρή τεχνική προετοιμασία διότι, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο ενός στρέμματος εντός του αστικού ιστού δεν έχει απαλλοτριωθεί και κατεδαφιστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Ούτε φυσικά μπορεί να δομηθεί ο χώρος με νέα κτίσματα. Απλά διότι, πολεοδομικά είναι Κοινόχρηστος χώρος (ΚΧ) και έτσι χρηματοδοτήθηκε η απαλλοτρίωσή του.

Η διαχείριση και διαμόρφωσή του λοιπόν θα γίνει ως ΚΧ.

Προφανώς ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεργαστεί κατά προτεραιότητα με του εμπλεκόμενους Φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα της επόμενης μέρας στα πλαίσια των αναγκών λειτουργίας και προστασίας του Αρχαίου Θεάτρου.

Παράλληλα και με τους τοπικούς Ειδικούς Φορείς Θεσμικούς συνομιλητές όπως για παράδειγμα το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Εικαστικών.

Έχουμε ήδη από τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που υλοποιήσαμε ιδέες και προτάσεις για τη διαχείριση του 867Γ.

Θεωρώ ότι, ο χρόνος επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου προσδιορίζει κάτι πολύ σημαντικό αλλά και ως χρονικό σημείο που πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πως διαχειριζόμαστε και διαμορφώνουμε το 867Γ.

Ναι, το πίστευα ειλικρινά ότι πρέπει και μπορεί να συμβεί το γκρέμισμα του “οχυρού” 867Γ όταν το υποστήριζα ως Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία ως Αντιδήμαρχος, παρά τις απίστευτες γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που είχα να αντιμετωπίσω, ήμουν βέβαιος για την τελική ολοκληρωμένη κατάληξή του.

 

Αντιδήμαρχος με χαρτοφυλάκιο το ΣΒΑΚ. Ένα τεράστιο έργο που έρχεται να αλλάξει την εικόνα και τη συμπεριφορά της πόλης στο κέντρο της. Είστε ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα;

Η Λάρισα είναι η πρωτοπόρος Ελληνική πόλη που εκπόνησε και υλοποιεί το ΣΒΑΚ πριν η Πολιτεία το θεσμοθετήσει το 2017 ως ένα υποχρεωτικό “εργαλείο” για κάθε Δήμο το οποίο μάλιστα αν δεν το έχεις δεν χρηματοδοτείσαι.

Το ΣΒΑΚ στη Λάρισα ξεκίνησε από την Κεντρική περιοχή την σταδιακή εφαρμογή του.

Διαμορφώνοντας κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά νέα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα Πολεοδομικά, Κοινωνικά και Αναπτυξιακά δεδομένα.

Αποδίδοντας το Δημόσιο χώρο με ανθρωποκεντρικό στόχο την αλλαγή κουλτούρας στη μετακίνηση με μείωση της χρήσης του ΕΙΧ (προς και από ιστορικό κέντρο της πόλης) και την προτίμηση σε ήπιες μορφές μετακίνησης (πεζοί, με ποδήλατο, με τα ΜΜΜ) σε ένα νέο διαμορφωμένο αστικό περιβάλλον. Κάτι που σίγουρα προδίδει και μία άλλη ποιότητα διαβίωσης στους κατοίκους αλλά, και στους επισκέπτες της πόλης.

Αλλά, αποδίδει και σημαντική προστιθέμενη αξία και στις παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες αλλά και στα μνημεία της περιοχής αυτής αφού έχει αναβαθμιστεί η φιλική στον άνθρωπο προσέγγιση σε αυτά μέσα από ήπιους δρόμους κυκλοφορίας, πεζοδρόμους και μέτρα διαφύλαξης της αυθαίρετης καταστρατήγησης του δημόσιου χώρου των πεζοδρόμων.

Το ΣΒΑΚ βέβαια, δεν είναι μόνο για την κεντρική περιοχή η οποία προσδιορίστηκε ως αρχική “περιοχή παρέμβασης”. Είναι για όλη την πόλη.

Ήδη, έχουμε τοπογραφικές αναλυτικές αποτυπώσεις από την υπόλοιπη πόλη.

Άρα, είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε στην επέκταση της μελέτης ΣΒΑΚ σε νέες “περιοχές παρέμβασης” ξεκινώντας από τις σημαντικές δευτερεύουσες διασυνοικιακές αρτηρίες της πόλης που η αναμόρφωσή τους θα αναβαθμίσει συνδυαστικά και εσωτερικά τις συνοικίες (έχουμε το παράδειγμα της συνοικίας Αγίου Κων/νου).

Αυτές οι αρτηρίες είναι οι οδοί Ιωαννίνων, Χατζημιχάλη, Καρδίτσης, Φαρσάλων, Βόλου, Σωκράτους, Λαμπράκη.

Που θα έρθουν να συνδυαστούν στο μεγάλο έργο της αναμόρφωσης του εσωτερικού δακτυλίου (Ηρώων Πολυτεχνείου -Γεωργιάδου- Τσόγκα – Κραννώνος) που ξεκινάει άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 10 εκ ευρώ αλλά, και με το έργο της ίδιας εργολαβίας πλέον 5 εκ ευρώ της ήπιας αναμόρφωσης της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού ώστε να ενταχτεί το ποτάμι μας στην πράξη και όχι θεωρητικά, βιωματικά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ένα τεράστιο έργο όπως με ρωτάτε πρέπει να ολοκληρώνεται σταδιακά και να αποτιμάται.

Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος μέχρι τώρα αλλά, γνωρίζω τι πρέπει άμεσα να συμπληρώσει και πιθανόν να διορθώσει μία πορεία του ΣΒΑΚ που στην πλειοψηφία τους οι πολίτες όπου έχει γίνει έργο το επιδοκίμασαν. Και πολίτες σε άλλες περιοχές πλέον το αναζητούν από μας επίμονα να το υλοποιήσουμε. Αυτό έχει σημασία, η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών.

Να υπογραμμίσω εδώ  ότι, σύμφωνα με το Ν.4784/2021 άρθρο 9 “Το σχέδιο δράσης επικαιροποιείται, όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον φορέα εκπόνησης και όταν υπαγορεύεται από τα πορίσματα των εκθέσεων προόδου οποτεδήποτε μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών, και πάντως οπωσδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας”.

Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό μεθοδικά και σύμφωνα με το νόμο αλλά, και με την Επιστημονική πάντα ορθή χρήση ενός “εργαλείου” που στόχος μας είναι η βελτίωση ποιότητας διαβίωσης των ανθρώπων της πόλης μας.

Με τη νέα Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας (που ήταν στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλογιάννη στο νέο Οργανισμό) προχωράμε άμεσα:

  1. Στη σύσταση “ομάδας εργασίας” που θα αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη συναρμοδίων για το ΣΒΑΚ Διευθύνσεων και τμημάτων του Δήμου Λαρισαίων
  2. Στη λειτουργία Δικτύου Φορέων με πρόσκληση για “Σύμφωνο συμμετοχής”.

Ο ρόλος του δικτύου φορέων είναι συμβουλευτικός. Ειδικότερα, το δίκτυο φορέων:

α) παρέχει στοιχεία και δεδομένα που απαιτούνται για την κατάρτιση του Σ.Β.Α.Κ. στην περιοχή παρέμβασης,

β) συμμετέχει στις διαβουλευτικές εργασίες της φάσης ανάπτυξης Σ.Β.Α.Κ.

            γ) υποστηρίζει το έργο της ομάδας εργασίας στις επι μέρους ενέργειες των σταδίων και φάσεων του Σ.Β.Α.Κ., υποβάλλοντας τις απόψεις του κατά τον σχεδιασμό του Σ.Β.Α.Κ.

  1. Στη διαμόρφωση ειδικής διαδραστικής πλατφόρμας για το ΣΒΑΚ (εντός της ιστοσελίδας του Δήμου). Ένα πεδίο άμεσης πληροφόρησης για το ΣΒΑΚ, για την επικαιρότητα, για μία διαρκή αμφίδρομη σχέση μελέτης – έργου και πολίτη.

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη θεσμοθετημένα όργανα διαβούλευσης διαμόρφωσης της πολιτικής ΣΒΑΚ όπου συμμετέχουν Φορείς αλλά και οι Παρατάξεις του ΔΣ (Επιτροπή Διαβούλευσης, άτυπη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας του ΔΣ).

  1. Στην προετοιμασία σύνταξης “Εκθέσεων Προόδου” του ΣΒΑΚ μέσα από την πρώτη φάση εφαρμογής έργων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται και στο έτος 2023 τους προδιαγεγραμμένους από το ΣΒΑΚ στόχους στην “Περιοχή Παρέμβασης” και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εδώ πρέπει να τονίσω το εξής: Ένας “κύκλος” του ΣΒΑΚ στην Κεντρική “Περιοχή Παρέμβασης” δεν μπορεί να αποτιμηθεί “νωρίς” (ο νομοθέτης έβαλε πότε) αλλά κυρίως, ούτε αποσπασματικά στη βάση μίας σπασμωδικής “επιμονής” κάποιων, είτε για λόγους λαϊκισμού είτε λόγω ανορθόδοξης επιστημονικής προσέγγισης και άγνοιας (που σε θεσμικούς συνομιλητές δεν επιτρέπεται).

Ο “κύκλος” στην Κεντρική “Περιοχή Παρέμβασης” για μία σοβαρή αποτίμηση είναι με την ολοκλήρωση του έργου της Νικηταρά, της Ανθίμου Γαζή (& Ηπείρου), του εσωτερικού Δακτυλίου, της νέας Ελεγχόμενης Στάθμευσης και των Περιμετρικών χώρων στάθμευσης.

Όλα αυτά έχουν ως κρίσιμο χρονικό διάστημα το 2023 για το οποίο είναι ήδη δρομολογημένα.

Άρα, εμείς με σοβαρότητα από τώρα προετοιμάζουμε μεθοδικά (τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο) την διαδικασία “αποτίμησης” του ΣΒΑΚ με την αναθεώρηση – επικαιροποίηση του όπου και αν απαιτείται αυτό.

Τέλος, κρατείστε και τρία ακόμη που … έρχονται.

  • Μία νέα στρατηγικής σημασίας συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων σε επίπεδο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Βιώσιμη Κινητικότητα που θα συμπράξουμε ως σημαντικός εταίρος (επειδή έχουμε και εφαρμόζουμε ΣΒΑΚ) και αφορά ακριβώς, στοχοθεσία επιλεγμένων τομέων βελτίωσης και χρηματοδότησης για πιλοτική εφαρμογή μέσω του Προγράμματος. Αυτό μέσα από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που με την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Γ. Σούλτη από το 2015 έχει κάνει καταπληκτική δουλειά δικτύωσης, ουσίας και εξωστρέφειας για τη Λάρισα.
  • Μία νέα στρατηγικής σημασίας συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με το Ινστιτούτο Βιώσιμης του ΕΚΕΤΑ (θυμίζω τη μεγάλης σημασίας επιτυχία μας με τη συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΒΟ για τη νέα του δομή στο Μεζούρλο)
  • Η Λάρισα είναι στις 2 Ελληνικές πόλεις που έχουν επιλεγεί (με το Ηράκλειο) ως εταίρος στη σύμπραξη της Αστικής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (URBAN AGENDA for the EU) για τον  «Αειφόρο Τουρισμό» μετά από πρόσκληση  της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής. Μέσα από το δίκτυο αυτό στο οποίο συμμετέχουν πόλεις, κράτη – μέλη κ.ά. η Λάρισα θα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των δεδομένων στον τομέα του «Αειφόρου Τουρισμού». Στα πλαίσια αυτά θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και τα 4 κριτήρια που αναδεικνύουν μία πόλη ως “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού” (Βιωσιμότητα – Ψηφιοποίηση – Πολιτιστική Κληρονομιά και Δημιουργικότητα – Προσβασιμότητα). Σε ΟΛΑ η Λάρισα είναι σε υψηλό ήδη επίπεδο και μέσα από τη Δικτύωση και τις συνεργασίες αυτές μπορούμε να διεκδικήσουμε περίοπτο ρόλο. 

Στόχος του ΣΒΑΚ είναι η “πλήρης εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης”.

Το ΣΒΑΚ ξέρετε ότι δέχεται σκληρές επικρίσεις για την εικόνα που επικρατεί στο κέντρο. Αρκετό μποτιλιάρισμα, λιγότερες θέσεις στάθμευσης. Μήπως έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα το τμήμα του Σχεδίου που αφορά τους χώρους στάθμευσης και μετά να προχωρήσουν τα υπόλοιπα;

Η καλοπροαίρετη κριτική καλοδεχούμενη. Όταν προηγείται όμως της αυτοκριτικής τότε ο κρίνων πρέπει να αναρωτηθεί. Γιατί από το 2015 μέχρι το 2020 δυστυχώς ήταν ο μεγάλος απών από τη μεγάλη διαβούλευση (Επιτροπή Διαβούλευσης, Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές, Δημόσιος Διάλογος) που έγινε για το ΣΒΑΚ;

Και να θυμίσω ότι, σε επίπεδο παρατάξεων ΔΣ όλες υπερψηφίσαμε (πλην μίας) την        οριστική παραλαβή του τευχών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπως αυτό    συντάχθηκε και υποβλήθηκε.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι, η διαχείριση της “κυκλοφορίας” αφορά τους Πολίτες. Εκεί έρχεται το ψηφισμένο μας ΣΒΑΚ και θέτει το στρατηγικό στόχο της “μείωσης χρήσης ΕΙΧ) και αλλαγή της κουλτούρας μετακίνησης με ήπιες μορφές.

Άρα, διαχείριση κυκλοφορίας των πολιτών σημαίνει:

  • Οδικό Δίκτυο – Στάθμευση
  • Δίκτυο Ροών πεζών και ποδηλάτων
  • ΜΜΜ

Σε συνεργασία με το ιδιωτικό Αστικό ΚΤΕΛ έχουμε μία διαρκή συνεργασία στη βελτίωση των υπηρεσιών του και σε ότι μας αφορά στις διαδρομές, στις στάσεις και στην κυκλοφοριακή κατά το δυνατόν διευκόλυνση. Το ύψος του εισιτηρίου (που δεν επιδοτείται από το κράτος) κρατήστε το ως “αστερίσκο” όταν υλοποιήσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση.

Στον τομέα των ροών πεζών και ποδηλάτων η εφαρμογή του ΣΒΑΚ δημιούργησε καταγεγραμμένα αυξημένες ροές μέσα από τις συνδυαστικές ασφαλείς διαδρομές πεζοδρόμων – δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και αμιγώς ποδηλατοδρόμων. Ο σχεδιασμός μας είναι ολοκληρωμένος σε ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατοδρόμων και μάλιστα με στόχους ασφαλούς προσέγγισης σημαντικών προορισμών της πόλης (Διαχρονικό Μουσείο – πρ.ΤΕΙ κά). Να πω εδώ ότι, η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τις Τεχνικές του υπηρεσίες αποδίδουν σημαντικά οφέλη να αναφέρω τη σημαντική μελέτη της Περιφερειακής Τρικάλων όπου τα αιτήματα της πόλης έτυχαν των κατάλληλων λύσεων. Και ένας σημαντικός περιμετρικός ασφαλής ποδηλατόδρομος θα δημιουργηθεί.

Στον τομέα της στάθμευσης. Το Νοέμβριο ήρθε η έγκριση των 4,7 εκ ευρώ για τα ψηφιακά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, άμεσα δημοπρατούμε το νέο σύστημα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο 2023. Αυτό θα αποδώσει στους μεν μόνιμους κατοίκους 5000 θέσεις. Επιπλέον δημιουργεί 700 περίπου θέσεων βραχυχρόνιας στάθμευσης επισκεπτών με πληρωμή τέλους στάθμευσης και επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια έως τρεις ώρες καθώς και, 900 περίπου θέσεων           μακροχρόνιας στάθμευσης (έως 24 ώρες) επισκεπτών και εργαζομένων, με χαμηλή τιμολόγηση.

Εδώ να τονίσω ότι στόχος του ΣΒΑΚ είναι η “πλήρης εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης”. Κάτι που συντελείται σε κάθε οδό που αναδιαμορφώνεται (είτε ως οδός ξανά είτε ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας). Αν κάποιος (και ειδικά όχι ο οποιοσδήποτε) υποστηρίζει την παράνομη στάθμευση για την επίλυση της στάθμευσης τότε λυπάμαι, διαφωνούμε και Επιστημονικά και θεσμικά. Και έχω πάρα πολλούς συμπολίτες που μου διαμαρτύρονται ακριβώς για τις παράνομες γωνιαίες σταθμεύσεις διότι εμποδίζουν τη διέλευση προς το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκλείπουν περίπου 600 θέσεις στάθμευσης στην οδό στην κεντρική περιοχή.

Εδώ να σημειώσουμε ότι, η μία θέση στάθμευσης στο σύστημα της Ελεγχόμενης όταν λειτουργήσει αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1,5 θέσεις κατά μ.ο. Άρα, οι 700 βραχυχρόνιας θα αντιστοιχούν σε 1050 θέσεις περιοδικής στάθμευσης.

Σήμερα, οι χώροι στάθμευσης στην κεντρική περιοχή έχουν συνολικά 2551 θέσεις:

  • ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ (υφιστάμενοι & νέοι) > 1541 θέσεις (625 στα “με παραχώρηση” & 916 υπαίθριες)
  • ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ > 1010 θέσεις

Ήδη είμαστε έτοιμοι για την διαμόρφωση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης και νέων σε δημοτικούς χώρους  και τη σύγχρονη αυτόματη λειτουργία εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αναμένουμε βέβαια και την έγκριση της πρότασης που καταθέσαμε το Ιούλιο στο πρόγραμμα της Οδικής Ασφάλειας όπου και από κει έχουμε χρηματοδότηση δύο μεγάλων περιφερειακών χώρων στάθμευσης 400 θέσεων.

Να σημειώσω ότι, η μετακίνηση από δημοτικούς χώρους στάθμευσης θα γίνεται δωρεάν προς και από το κέντρο.

Προφανώς, αν γίνονταν όλα ταυτόχρονα θα ήταν το ιδανικό. Η σταδιακή εφαρμογή του ΣΒΑΚ σε αναμόρφωση οδών που δεν αλλάζουν μεγέθη παρά μόνο στις παράνομες σταθμεύσεις (και πολύ λιγότερο σε πραγματικές) δεν μπορεί να αναμένει προαπαιτούμενα.

Προσωπικά, τα ΜΜΜ είναι το πρώτο που πρέπει από κοινού να επιλύσουμε.

Καλύτερες, συχνότερες, φθηνότερες, γρήγορες, ασφαλείς διαδρομές.

Η προσωπική μου φιλοδοξία λοιπόν αυτή την ώρα είναι η μέγιστη δυνατή απόδοση του έργου που υποσχεθήκαμε, τόσο γενικά όσο και προσωπικά ως Αντιδήμαρχος, η πολιτική ενδυνάμωση της Συμπαράταξης και η επανεκλογή του Απ. Καλογιάννη ο οποίος έχει δηλώσει παρών για το 2023.

Να κλείσω με μία προσωπική ερώτηση. Νιώθετε σ’ αυτή την τετραετή σύμπλευση με τη Συμπαράταξη; Ως πρώην επικεφαλής δημοτικής κίνησης αλλά και υποψήφιος βουλευτής, είναι για εσάς η οροφή το αξίωμα του αντιδημάρχου;

Το 2019 αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη. Και μάλιστα, σε εκλογικές συνθήκες Απλής Αναλογικής που θα περίμενε κανείς την πιο εύκολη (από το 2014) κάθοδό μου ως επικεφαλής. Ήταν μία συνειδητή αυτοδιοικητική επιλογή χωρίς κανένα ενδοιασμό προσωπικών φιλοδοξιών αλλά, και με την πεποίθηση ότι με τον Απόστολο Καλογιάννη θα έχουμε μία καλή συνεργασία. Το εκλογικό αποτέλεσμα καταρχήν έδωσε εκ μέρους των συμπολιτών μας απόλυτα θετικό πρόσημο στην κίνηση αυτή.

Πρέπει δε να τονίσω ότι, 4 χρόνια μετά αισθάνομαι ότι με το Δήμαρχο έχουμε μία πολιτική και προσωπική επικοινωνία αμεσότητας και συνεργασίας χωρίς κανένα ψεγάδι.

Η προσωπική μου φιλοδοξία λοιπόν αυτή την ώρα είναι η μέγιστη δυνατή απόδοση του έργου που υποσχεθήκαμε, τόσο γενικά όσο και προσωπικά ως Αντιδήμαρχος, η πολιτική ενδυνάμωση της Συμπαράταξης και η επανεκλογή του Απ. Καλογιάννη ο οποίος έχει δηλώσει παρών για το 2023.

Κάθε άλλη απαράγραπτη και θεμιτή προσωπική φιλοδοξία αν και όποτε έρθει ο χρόνος θα τη μετρήσω πάντα στα πλαίσια μίας συλλογικής προσπάθειας και επί των αρχών μίας καθαρής αυτοδιοικητικής πορείας και αρχών που υπηρετώ αταλάντευτα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω