Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό ιατρών όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς και Γιώργος Μαρίνος.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας (νοσοκομεία κλπ.) οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για το ελλιπέστατο υπάρχον προσωπικό όσο και για την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Έτσι η ίδια η πραγματικότητα των δημοσίων μονάδων Υγείας και στη Λάρισα (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ π.χ.) αναδεικνύει πως παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού), αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τους υγειονομικούς όσο και τον ίδιο το λαό της περιοχής. Ελλείψεις προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, που συχνά οδηγούν ακόμα και σε αδυναμία λειτουργίας κρίσιμων κλινικών και εργαστηριακών τμημάτων (και λόγω έλλειψης υλικών).

Η “λύση” που έχει επιλέξει και η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού είναι οι αθρόες μετακινήσεις γιατρών και ανάθεση αλλότριων καθηκόντων συναφών ειδικοτήτων με “εντέλεσθε”, υπερεργασία χωρίς ρεπό και άδειες, εργασιακή εξουθένωση.

Τα ανωτέρω, προσθέτοντας και τις χαμηλές αμοιβές, την υποβάθμιση κάθε δράσης παραγωγής υψηλής ποιότητας επιστημονικού έργου, υποτίμηση και διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (συνυφασμένη με την ιατρική), συνθέτουν εκείνο το “μείγμα” που εξωθεί σε μαζική φυγή ιατρικού δυναμικού από τις δημόσιες μονάδες Υγείας στη Λάρισα. Αποτέλεσμα η περαιτέρω υποβάθμιση και αδυναμία των δημόσιων μονάδων Υγείας να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

Ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) αποτελεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΠΓΝΛ. Γίνεται λόγος για ένα νευραλγικό τμήμα (όπως σε κάθε νοσοκομείο), πολύ περισσότερο ενός περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου (5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας), που εφημερεύει στην ουσία καθημερινά αφού το ΠΓΝΛ είναι νοσοκομείο υποδοχής περιστατικών απ’ όλες τις δημόσιες μονάδες της 5ης ΥΠΕ. Αυτή τη στιγμή στα ΤΕΠ εργάζονται 6 ιατροί εκ των οποίων οι 2 είναι επικουρικοί και μία γιατρός που απουσιάζει με παρατεταμένη άδεια άνευ αποδοχών, ενώ υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα αυτής της υποστελέχωσης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών, η υπερεφημέρευση (15 εφημερίες το μήνα κάθε γιατρός).

Σημειωτέον πως στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσιάζει το 1ο εξάμηνο του 2024 αύξηση κατά 35% περίπου της προσέλευσης περιστατικών, ενώ τα τελευταία χρόνια με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις του ΤΕΠ με τη μεγαλύτερη προσέλευση πανελληνίως, ξεπερνώντας μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Επιπλέον οι εργαζόμενοι του ΤΕΠ του ΠΓΝΛ συνέβαλαν ουσιαστικά την περίοδο των πλημμυρών με αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στις πληγείσες περιοχές, όπως και καθ΄ όλη την περίοδο της πανδημίας (γιατροί, νοσηλευτές) με αυταπάρνηση και αυτοθυσία υπερβάλλοντας εαυτούς. Απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση αυτό που απαιτείται άμεσα είναι να καλυφθούν τουλάχιστον όλες οι κενές οργανικές θέσεις αλλά και να υπάρξει μέριμνα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό αλλά και όλου του αναγκαίου εξοπλισμού του ΤΕΠ του ΠΓΝΛ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

– Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις (5 θέσεις) στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με μόνιμο ιατρικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω