Την επαναφορά του δικαιώματος απόσπασης των υπαλλήλων που συνυπηρετούν με ένστολο σύζυγο χωρίς περιορισμούς, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 7 του ν. 4368/2016, δεν επιτρέπεται απόσπαση, μετάταξη ή μετάθεση του προσωπικού, πλην των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) των Δ.Υ.Πε., πριν παρέλθουν πέντε (5) έτη από το διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη ή μετάθεση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις απόσπασης ή μετάταξης για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ένστολο ή μη, απόσπασης ή μετάταξης σε παραμεθόριες περιοχές, αμοιβαίας μετάταξης ή μετάθεσης, καθώς και απόσπασης, μετάθεσης ή μετάταξης για λόγους υγείας του/της υπαλλήλου, του/της συζύγου του/της ή των τέκνων του/της.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό Αριθμ. Πρωτ.Α2β/Γ.Π. 40032/2016 του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται διευκρινήσεις για τη διαδικασία αποσπάσεων του επιστημονικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. των Δ.Υ.Πε, επί του ως άνω Άρθρου 50 παρ. 7 του ν. 4368/2016, και ειδικότερα διευκρινίστηκε στην παρ. 5 αυτής, ότι οι αποσπάσεις για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ένστολο ή μη, διενεργούνται και πριν την παρέλευση της πενταετίας και επιπλέον ότι οι αποσπάσεις υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν.3946/01 και της παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 287/1976, δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της παρ. 9 του άρθρου 68 του 3528/07, και μπορούν να διενεργούνται και πριν την παρέλευση της διετίας από τον διορισμό, δεδομένου ότι

οι ανωτέρω διατάξεις είναι προστατευτικές για την οικογένεια, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος.

Από το έτος 2016 έως και σήμερα το σύνολο των Φορέων αξιολογούσαν τις αιτήσεις απόσπασης υπαλλήλων για συνυπηρέτηση με ένστολο σύζυγο σύμφωνα με την ως άνω διευκρινιστική εγκύκλιο και πραγματοποιούντο δεκάδες αποσπάσεις για το λόγο αυτό, και πριν τη παρέλευση διετίας από τον διορισμό κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, με το αιτιολογικό νομικό έρεισμα ότι η απόσπαση πραγματοποιείται για λόγους προστασίας της οικογένειας κατα την συνταγματική επιταγή.

Όλως προσφάτως όμως, εξεδόθη από το Υπουργείο Υγείας το με αριθμό πρωτ. Γ4β/οικ.62123/2-12-2024 έγγραφο , σύμφωνα με το οποίο παρασχέθηκαν νέες διευκρινήσεις σχετικά με την δοκιμαστική περίοδο νοσηλευτικού , παραιατρικού και λοιπού προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε ρητά η ως άνω παρ. 5 της Αριθμ. Πρωτ.Α2β/Γ.Π. 40032/2016 εγκυκλίου και ορίστηκε ότι απαγορεύεται η απόσπαση υπαλλήλου με γενικές ή ειδικές διατάξεις και λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο, πριν παρέλθουν 2 έτη από τον διορισμό του κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, με την αιτιολογία ότι υπερισχύει ο δεσμευτικός γενικός κανόνας του άρθρου 68 του ν. 3528/2007, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η απόσπαση για οποιονδήποτε λόγο πριν την παρέλευση της διετίας από τον διορισμό, διότι σκοπός είναι να εκτιμάται η επάρκεια του δόκιμου υπαλλήλου και η βέλτιστη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Επειδή, μεταξύ των δύο ως άνω εγγράφων του Υπουργείου διαπιστώνεται η διαφορετική αντιμετώπιση και ιεράρχιση των δύο έννομων αγαθών που πρέπει να τυγχάνουν της προστασίας του Κράτους. Αφενός στην πρώτη περίπτωση με την παρ. 5 της εγκυκλίου του έτους 2016 υπερισχύει για την Πολιτεία η προστασία της οικογένειας, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αφετέρου, με την πρόσφατη αντιμετώπιση του Υπουργείου και την κατάργηση της παρ. 5. υπερισχύει έναντι της προστασίας της οικογένειας, η παραμονή του υπαλλήλου κατά την δοκιμαστική περίοδο στην οργανική θέση, στερούμενου του δικαιώματος της απόσπασης λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη στελέχωση του δημόσιου τομέα.

Επειδή, όμως, δημιουργείται άνιση μεταχείριση με δυσμενείς συνέπειες μεταξύ υπαλλήλων. Αφενός υπάρχουν υπάλληλοι που μέχρι και πρόσφατα αντιμετωπίστηκαν με την εγκύκλιο του 2016 και αποσπάστηκαν συνυπηρετώντας με ένστολο σύζυγο, προάγοντας την προστασία της οικογένειάς τους και της οικογενειακής συνοχής. Αφετέρου, οι υπάλληλοι που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες, και υποβάλλουν αίτηση συνυπηρέτησης μετά την 2-12-2024, δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και προστασίας, αλλά αντιμετωπίζονται δυσμενώς συγκριτικά με υπαλλήλους που έκαναν αιτήσεις συνυπηρέτησης πριν την μεταβολή του καθεστώτος.

Επειδή, σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη στελέχωση του δημόσιου τομέα και η αξιολόγηση της επάρκειας του υπαλλήλου κατά την περίοδο της δοκιμαστικής υπηρεσίας, μπορεί να επιτευχθεί και στη θέση απόσπασης, άρα δεν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, αντίθετα η οικογένεια υφίσταται πλήγμα με την διάσπαση της.

Εξάλλου, η απόσπαση αφορά την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος διαθέτει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στην βάση των οποίων έχει αξιολογηθεί, άρα δικαιολογείται η κατά παρέκκλιση του κανόνα του άρθρου 68 του υπαλληλικού κώδικα, κατά προτεραιότητα απόσπαση στην περιοχή που υπηρετεί ο ένστολος σύζυγος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Ποιοι ήταν οι λόγοι που δικαιολογούν την κατάργηση της δυνατότητας των υπαλλήλων των φορέων του Υπουργείου Υγείας να αιτούνται της απόσπασής τους λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου υπηρεσίας και πώς μπορεί να αντισταθμιστεί η άνιση μεταχείριση που διαπιστώνεται μεταξύ των υπαλλήλων που πριν την 2-12-2024 δικαιούντο απόσπασης και αυτών που μετά την ημερομηνία αυτή στερούνται του δικαιώματος αυτού;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω