Ψήφισμα για την ένταξη του κάστανου στον κανονισμό De Minimis προκειμένου να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς στη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης. Όπως τονίζεται στο ψήφισμα μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής έγινε ή ένταξη στο πρόγραμμα De Minimis για τους μηλοπαραγωγούς και ταυτόχρονα εξαιρέθηκαν οι καστανοπαραγωγοί.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς, αναφέρει:

«Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγιάς μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αφορά την αναγνώριση-εφαρμογή του κανόνα De minimis της ενίσχυσης των παραγωγών μήλου της περιοχής του Δήμου, που επλήγη την περσινή χρονιά από την καταστροφική θεομηνία του DANIEL, συνήλθαν σε συνεδρίαση και αποφάσισαν το παρακάτω ψήφισμα:

Μετά από έναν χρόνο πολλών αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί και Αγρότες του Δήμου Αγιάς, όπως και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει «εν μέρει» τον κανόνα De minimis για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της περιοχής εξαιρώντας τους καστανοπαραγωγούς που υπέστησαν την ίδια ζημιά από την καταστροφική θεομηνία του DANIEL.

Η απόφασή τους μας βρίσκει «εν μέρει» σύμφωνους, αφού βέβαια ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων και το ποσό που πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στα μήλα.

Για την ολοκλήρωση της απόφασης θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας De minimis και για τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής του Δήμου Αγιας και της Κοινότητος Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών. Αλλιώς, εκτός των άλλων, θα κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε παγκόσμιο φαινόμενο αφού ο Daniel «επέλεξε» σε γειτνιάζοντα κτήματα να πλήξει μόνο τα μήλα. (Συνημμένα υποβάλλουμε αποτύπωση χαρτών).

Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού σε 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή του Δήμου Αγιας και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολεί εκατοντάδες αγρότες επαγγελματίες που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής καστανου της Χώρας.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τους Αγρότες, τους Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς, συνέταξε κοινή έκθεση για τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel στα μήλα και τα κάστανα, αναδεικνύοντας την μείωση της παραγωγής. Το γεγονός πως από μια ενιαία έκθεση αποκλείστηκε το τμημα που αφορούσε το κάστανο αποτελεί καταφανέστατη αδικία. Πράξη αυθαίρετη, αντιεπιστημονική και πολιτικά λαθεμένη.

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την ένταξη και του κάστανου στο De Minimis.

Ο τόπος μας , τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί πάρα πολλές καταστροφές στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες. Η αποκατάσταση της αδικίας δε θα λύσει το πρόβλημα της περιοχής μας, αλλά θα δώσει ένα κίνητρο στους καλλιεργητές του κάστανου να συνεχίσουν και την επόμενη χρόνια να καλλιεργούν!

Θα είμαστε δίπλα και μαζί με τους Αγρότες μας σε όποια μορφή αγώνα και εάν επιλέξουν.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω