Την 41η Γιορτή Κερασιού, στο πανέμορφο χωριό του Κισσάβου, το Μεταξοχώρι Αγιάς επισκέφθηκε κλιμάκιο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αποτελούμενο από τους: Χρήστο Αθανασιάδη, Γιάννη Ζαχαράκη, Παναγιώτη Καλογιάννη, Χρήστο Παπαδημητρίου και Βασίλη Σμυρλή.
Τα στελέχη της ΠΑΚ, επ’ ευκαιρία της γιορτής επεσήμαναν ότι το κεράσι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και στο εισόδημα των παραγωγών αλλά όπως και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, έτσι κι αυτό αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Πιο αναλυτικά, τα στελέχη της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, ανέφεραν τα εξής:
“Δυστυχώς τις ημέρες που διανύουμε η τιμή παραγωγού, σ’ αυτό το γευστικό προϊόν, έχει κατρακυλήσει στα 60 με 70 λεπτά το κιλό, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα καλλιεργητών, ενώ ταυτόχρονα στον καταναλωτή οι τιμή φτάνει στα 3,90 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι κερασοκαλλιεργητές του δήμου Αγιάς, όπως και οι μηλοκαλλιεργητές της ίδιας περιοχής, δεν ενισχύθηκαν ούτε ένα ευρώ από τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, παρότι ζητήθηκε από τους αρμόδιους αγροτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς αλλά τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και το υπουργείο Οικονομικών εκώφευσαν.
Έτσι λοιπόν, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να υπάρξει, όπως και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων αλλά και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα οπωροκηπευτικά και αγροκτήματα, καθώς και γενναία μείωση του κόστους ενέργειας και νερού άρδευσης αλλά και επαρκή ενίσχυση του πετρελαίου κίνησης, προκειμένου να επιβιώσουν οι καλλιεργητές αλλά και τα προϊόντα μας να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Φυσικά η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης είναι στα πρώτιστα θέματα που θέτουν (και) οι κερασοκαλλιεργητές.
Τέλος το κεράσι του Μεταξοχωρίου αλλά και ευρύτερα της περιοχής του δήμου Αγιάς, θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και κατ’ επέκταση προστιθέμενη αξία, μέσω της πιστοποίησης που μπορεί να αποκτήσει ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), κάτι για το οποίο θα πρέπει να προστρέξουν τόσο οι συνεταιρισμοί της περιοχής, όσο και ο δήμος της Αγιάς”.