«Είναι αρκετά αυτά στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είναι και πολλά αυτά στα οποία έχουμε κοινές απόψεις, επί των οποίων μπορούμε να συνεργαστούμε, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, με σκοπό την συμπόρευση προς έναν κόσμο ειρήνης και καταλλαγής. Οι σχέσεις του Χριστιανισμού και ειδικότερα της Ορθοδοξίας με τον κόσμο του Ισλάμ καταμετρούν πολλούς αιώνες. Στην διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου υπήρξαν και ευκαιρίες βαθύτερης γνωριμίας των δύο θρησκειών και των πιστών τους, καθώς και δυνατότητες αλληλοκατανόησης, ακόμη και συνεργασίας. Αυτές τις θετικές πλευρές της κοινής κληρονομιάς μας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σήμερα, οικοδομώντας από κοινού σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, απομονώνοντας τις εξτρεμιστικές φωνές της μισαλλοδοξίας, του θρησκευτικού φανατισμού, του αναθεωρητισμού και των ανιστόρητων ιδεολογημάτων, όπως ο νεοοθωμανισμός, που απειλούν την ειρήνη και τη διεθνή τάξη. Αυτό είναι το κοινό μας χρέος προς τις νέες γενεές, οι οποίες πρέπει να ζήσουν σε έναν πιο ασφαλή κόσμο».
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) κ. Ali Asghar Mohammad Sijani, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η οποία διεξάγεται στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.
Ανταπαντώντας ο κ. Σιτζανί ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραβρεθεί στις εργασίες της Γ.Σ. της ΔΣΟ και την εν γένει φιλοξενία που του παρατέθηκε στην Κρήτη. Συμφώνησε ότι όντως υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης της Οργάνωσης που εκπροσωπεί και της ΔΣΟ, σε ποικίλα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των θρησκευτικών μνημείων, που καταστρέφονται ή αλλάζουν χρήση με αυθαίρετες αποφάσεις που δεν σέβονται την ιστορία και την ταυτότητά τους. Ο κ. Σιτζανί προσκάλεσε την ηγεσία της ΔΣΟ να παραβρεθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ι.Σ. που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, επιτρέποντος των συνθηκών της πανδημίας, στην Τυνησία, πρόταση που έγινε ασμένως δεκτή.
Στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, και οι σύμβουλοι της δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.