«Οι δικαιούχοι κάρτας αναπηρίας εφ’ όρου ζωής πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρέωση εκ νέου πιστοποίησης της αναπηρίας στο ΚΕ.Π.Α. μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας» επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Τον Ιούλιο του 2022 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων στα άρθρα 102, 103 και 111 του Μέρους Δ’ του ν. 4961/2022 (ΦΕΚ Α’ 146102) την δημιουργία πληροφοριακού συστήματος «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», το οποίο ανήκει στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ,Α.) και υλοποιείται και υποστηρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Με βάση τα ανωτέρω από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, καταργήθηκαν οι μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις και διά του υπ’ αριθμ. 85093/15-09-2022 εγγράφου δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες για την υποβολή αίτησης πιστοποίησης της αναπηρίας στο ΚΕ.Π.Α. μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, η οποία πλέον υποβάλλεται αποκλειστικώς ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» και ειδικότερα μέσω του Συστήματος Πιστοποίησης Αναπηρίας και του Υποσυστήματος Ηλεκτρονικής Αίτησης. Τα είδη αιτήσεων που είναι διαθέσιμα, μέσω του εν λόγω υποσυστήματος αφορούν στις εξής διαδικασίες αξιολόγησης:
(α) Αρχική αίτηση για αξιολόγηση, η οποία υποβάλλεται είτε σε περίπτωση που ο πολίτης αξιολογείται για πρώτη φορά, είτε σε περίπτωση που έχει ήδη λήξει η προηγούμενη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (Γ.Α.Π.Α.).
(β) Αίτηση παράτασης, η οποία μπορεί να υποβληθεί κατά το τελευταίο τετράμηνο ισχύος της Γ.Α.Π.Α..
(γ) Αίτηση αναθεώρησης, η οποία υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της ισχύος της Γ.Α.Π.Α..
(δ) Αίτηση επιδείνωσης ή προσθήκης νέας πάθησης, η οποία μπορεί να υποβληθεί κατ’ αρχήν μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της ισχύουσας Γ.Α.Π.Α. και έως τέσσερις (4) μήνες πριν τη λήξη αυτής, εκτός εάν έχει προκύψει νοσηλεία κατά το πρώτο εξάμηνο ισχύος της Γ.Α.Π.Α. Ειδικά σε περίπτωση αίτησης για παράταση πιστοποίησης ή επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης ή αναθεώρησης ισχύουσας πιστοποίησης, ο αιτών ή ο νόμιμος/εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος θα πρέπει να προσκομίσει την εν ισχύ Γ.Α.Π.Α.
Όμως, οι παραπάνω διατάξεις, δεν περιλαμβάνουν αναφορά και πρόβλεψη για τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη στο παρελθόν κριθεί δικαιούχοι με Γ.Α.Π.Α ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΙΣΟΒΙΑ και η κάρτα αναπηρίας έχει ισχύ εφ όρου ζωής. Οι κάτοχοι της ειδικής αυτής μορφής κάρτας αναπηρίας, μετά τις 15-9-2022, οπότε τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου, στερούνται από την φορολογική διοίκηση των προνομίων και παροχών των οποίων είχαν κριθεί δικαιούχοι στο παρελθόν.
Επί παραδείγματι, δικαιούχος κάρτας αναπηρίας ΙΣΟΒΙΑΣ και εφόρου ζωής, που το έτος 2021 δεν κατέβαλε τέλη κυκλοφορίας, διότι χαρακτηρίστηκε αναπηρικό το αμαξίδιο, του οποίου είναι κάτοχος, εντούτοις την τρέχουσα περίοδο η φορολογική διοίκηση αρνήθηκε τον ίδιο χαρακτηρισμό και δεν αναγράφει ΑΤΕΛΩΣ στο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας, υποδεικνύοντας σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, την εκ νέου υποβολή αίτησης και την εκ νέου Πιστοποίηση της αναπηρίας για την χορήγηση ψηφιακής κάρτας αναπηρίας.
ΕΠΕΙΔΗ, είναι προφανές, ότι οι δικαιούχοι κάρτας αναπηρίας σε ισχύ και εφ όρου ζωής, έχουν παραλειφθεί από τις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου και των εφαρμοστικών αυτού εγκυκλίων, γεγονός που οδηγεί την φορολογική διοίκηση σε υποδείξεις στους πολίτες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε προβλέψεις του νόμου.
ΕΠΕΙΔΗ, η εκ νέου υποβολή αιτήσεως μέσω της ψηφιακής πύλης για την χορήγηση κάρτας αναπηρίας, όταν αυτή έχει ισόβια διάρκεια και δεν υπόκειται σε λήξη ή ανανέωση εκ των πραγμάτων, είναι δυσμενής και δημιουργεί περαιτέρω δοκιμασία στους πολίτες, ενώ είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, αφού δεν μεταβάλλεται εφ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας.
ΕΠΕΙΔΗ, οι ανωτέρω κάρτες αναπηρίας, που χορηγήθηκαν με Γνωστοποιήσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, που έχουν την ένδειξη ΙΣΟΒΙΑ – ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ πρέπει να ψηφιοποιηθούν αυτοδίκαια χωρίς την παρέμβαση ενέργειας του διοικουμένου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο παραλείφθηκαν οι δικαιούχοι κάρτας αναπηρίας που είναι σε ισχύ εφ όρου ζωής από τις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου και των εφαρμοστικών αυτού εγκυκλίων, επιτρέποντας στην φορολογική διοίκηση κατά το δοκούν αντιμετώπιση;
2) Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την προφανή παράλειψη που οδηγεί σε άδικη και άσκοπη δοκιμασία των κατόχων κάρτας αναπηρίας με γνωστοποιήσεις ποσοστού αναπηρίας εφόρου ζωής, μέσω της αυτοδίκαιης ψηφιοποίησης τους;»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις