Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Την χρήση ανταγωνιστών ιντερλευκίνης-6 σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμή COVID-19 μαζί με κορτικοστεροειδή συνιστά με ανακοίνωση του πριν από λίγο, έπειτα από τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε μια νέα ανάλυση 27 τυχαιοποιημένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 11.000 ασθενείς διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 με φάρμακα που μπλοκάρουν τις επιδράσεις της ιντερλευκίνης-6 όπως η τοκιλιζιζουμάμπη και η σαριλουμάμπη μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου και η ανάγκη για μηχανικό αερισμό.
Η μελέτη, που συντονίστηκε από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με το King’s College London, το University of Bristol, το University College London και το Guy and St Thomas ‘NHS Foundation Trust, διαπιστώθηκε ότι οι ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6 ήταν πιο αποτελεσματικοί όταν χορηγήθηκαν με κορτικοστεροειδή.
Σε νοσοκομειακούς ασθενείς, η χορήγηση ενός από αυτά τα φάρμακα εκτός από τα κορτικοστεροειδή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%, σε σύγκριση μόνο με τη χρήση κορτικοστεροειδών. Σε ασθενείς που δεν χρησιμοποιούν μηχανικό αερισμό, ο κίνδυνος μηχανικού αερισμού ή θανάτου μειώνεται κατά 21%, σε σύγκριση με τη χρήση κορτικοστεροειδών.
Σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, δημιουργώντας κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη-6. Κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει κατά πόσον φάρμακα που αναστέλλουν τις επιδράσεις της ιντερλευκίνης-6, ωφελούν τους νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.
Αυτό ώθησε τους ερευνητές από την ειδική ομάδα εργασίας του Π.Ο.Υ για τα φάρμακα να εξετάσουν το κλινικό όφελος της θεραπείας νοσοκομειακών ασθενών COVID-19 με ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο ή μια συνήθη φροντίδα. Συνδύασαν δεδομένα από 27 τυχαιοποιημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 28 χώρες.
Αναλυτικότερα η ανάλυση περιλάμβανε πληροφορίες για 10.930 ασθενείς, εκ των οποίων 6.449 δόθηκαν τυχαία να λάβουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 και 4.481 για να λάβουν συνήθη φροντίδα ή εικονικό φάρμακο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών είναι χαμηλότερος σε ασθενείς που λαμβάνουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6. Σε αυτήν την ομάδα, ο κίνδυνος θανάτου είναι 22% σε σύγκριση με τον υποτιθέμενο κίνδυνο 25% σε εκείνους που λαμβάνουν μόνο συνήθη φροντίδα.
Είναι σημαντικό ότι τα θετικότερα αποτελέσματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε ασθενείς που έλαβαν επίσης κορτικοστεροειδή. Σε αυτούς τους ασθενείς, ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών είναι 21% σε ασθενείς που λαμβάνουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 σε σύγκριση με το υποτιθέμενο 25% σε ασθενείς που λαμβάνουν συνήθη φροντίδα.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση αυτών των φαρμάκων στο εάν οι ασθενείς προχώρησαν σε μηχανικό αερισμό ή θάνατο. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν επίσης κορτικοστεροειδή, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι 26% για εκείνους που έλαβαν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 σε σύγκριση με το υποτιθέμενο 33% σε αυτούς που λάμβαναν συνήθη φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 τέτοιοι ασθενείς, 7 ακόμη θα επιβιώσουν και θα αποφύγουν τον μηχανικό αερισμό.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης, WHO Health Emergency, Δρ Janet Diaz τόνισε πως «η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρεθούν θεραπείες που θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν από την COVID- 19. Έχουμε ενημερώσει την καθοδήγηση για την κλινική περίθαλψη για να αντικατοπτρίσουμε αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Ενώ η επιστήμη έχει φτάσει, πρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πρόσβαση. Δεδομένης της έκτασης της παγκόσμιας ανισότητας εμβολίων, οι άνθρωποι στις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα θα είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού και κρίσιμου COVID-19. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να φτάσουν αυτά τα φάρμακα», κατέληξε.