Κάτι βαθιά ανήθικο στην διαχείριση της τροφής, αναδεικνύει νέα έρευνα στη χώρα μας σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων που παράγουμε και αντιστοιχούν ετησίως σε 142 κιλά ανά κάτοικο, την ίδια ώρα που σχεδόν το 13% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, μίλησε ο Μανώλης Γραφάκος, ΓΓ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Όπως είπε, από τις 100 μονάδες αποβλήτων οι 40 με 45 αφορούν τρόφιμα και κηπευτικά. Το θέμα είναι οξύτερο αν αντιληφθούμε ότι κατά κεφαλήν η χώρα μας παράγει περισσότερα απόβλητα σε σχέση με το ΑΕΠ της, που σημαίνει ότι παράγουμε πολύ περισσότερα απόβλητα τροφίμων απ όσα εισοδηματικά κατά κεφαλήν μπορούμε να παράξουμε.
Πρόκειται άραγε για μια αντιστρέψιμη πραγματικότητα;
Αναμφίβολα ναι, καταλαβαίνει κανείς.
Το πρώτο στοιχείο στη διαχείριση αποβλήτων είναι η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων με τρεις άξονες όπως προβλέπει Σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε τρεις άξονες εφαρμογής :
1.Πληρώνω για όσα πετάω. Είμαστε κοντά στην εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε και προβλέπει η εστίαση να πληρώνει από το 2023 για όσα πετά και για το ίδιο και για τους πολίτες ως το τέλος του 2028.
2. Ενημέρωση
3.Παροχή κινήτρων ώστε τα υπολείμματα τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν, να πηγαίνουν σε κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη με φορολογικά κίνητρα. Για παράδειγμα, μέσω των logistics που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, υπάρχει η δυνατότητα τρόφιμα που πλησιάζουν στη λήξη τους να διατίθενται σε κοινωνικά παντοπωλεία.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.