«Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουμε χρέος και καθήκον να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους ασθενείς και την κοινωνία. Ωστόσο είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας, γιατί το ποσοστό των εμβολιασμένων στον κλάδο είναι υψηλότατο και δεν χρειάζεται ένα τέτοιο μέτρο», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ ανέρχεται στο 90%. Το 75% έχει εμβολιαστεί, το 10% έχει αποκτήσει φυσική ανοσία καθώς νόσησε το τελευταίο εξάμηνο και το 5% έχει κλείσει ραντεβού.
«Μένει ένα 10%. Να γίνουν προσπάθειες να εμβολιαστούν και όχι να πάμε στην υποχρεωτικότητα. Πριν 2 μήνες, το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν στο 50%. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο», επισήμανε, λέγοντας πως με το ποσοστό να κινείται στο 90%, δεν δικαιολογείται το μέτρο της υποχρεωτικότητας γιατί δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στην κοινωνία. «Θα σκεφτούν οι πολίτες ότι αφού εξαναγκάζουν τους υγεινομικούς να εμβολιαστούν, γιατί να κλείσουν ραντεβού οι ίδιοι», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Όσοι από τους συναδέλφους δεν έχουν εμβολιαστεί είναι επιφυλακτικοί και όχι αρνητικοί», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν κυρώσεις και διοικητικά μέτρα. «Για φανταστείτε να μην εμβολιαστεί αυτό το 10% και να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο τις άδειες άνευ αποδοχών. Δεν θα είναι καθόλου καλό το κλίμα για τα νοσοκομεία. Θα δημιουργηθεί αναταραχή. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να εμβολιαστούν όλοι», υποστήριξε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υγειονομικοί.
«Πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες της Πολιτείας προς την κοινωνία, εκεί έχουμε χαμηλά ποσοστά», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι η εικόνα είναι καλή, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ, παρά την αύξηση των κρουσμάτων. «Τα περιστατικά που έρχονται είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που έχουν περισσότερες αντοχές. εξετάζονται και πάνε σπίτι τους. Είναι λίγες οι εισαγωγές», σημείωσε, λέγοντας πάντως ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πολύ επικίνδυνη. Προέβλεψε, τέλος, ότι – με βάση τη σημερινή εικόνα – τα νοσοκομεία δεν θα πιεστούν ξανά ανεξάρτητα από την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων.